Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Το μοναστήρι της Σερβίας με τους ανεκτίμητους θησαυρούς

Λίγο πιο έξω από την πόλη Stari Ras, την πρώτη πρωτεύουσα της Σερβίας, υπάρχει  ένα εντυπωσιακό συγκρότημα μοναστηριών, εκκλησιών και μεσαιωνικών κάστρων χτισμένο στα μισά του 13ου αιώνα. H εκκλησία στη Sopocani είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, αποπερατώθηκε το 1265 και διακοσμήθηκε αργότερα από τον Επίσκοπο Σάββα τον Β’, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο ναός της Αγίας Τριάδας αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα οι μοναχοί εγκατέλειπαν προσωρινά το μοναστήρι λόγω των οθωμανικών επιδρομών. Σε μία από αυτές, το 1689, οι Οθωμανοί πυρπόλησαν το μοναστήρι και οι μοναχοί κατέφυγαν στο Κοσσυφοπέδιο μαζί με πολλά κειμήλια. Το μοναστήρι έμεινε έρημο για πάνω από δύο αιώνες, μιας και ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Τον 20ό αιώνα ωστόσο ανακαινίστηκε και πλέον απέκτησε ζωή, πλαισιωμένο από μοναχούς.
Το καθολικό ιδρύθηκε γύρω στα 1260 από τον Κράλη Στέφανο Ούρεση Α’ ως μαυσωλείο της σερβικής ηγεμονικής οικογένειας, ενώ η γραπτή του διακόσμηση τοποθετείται ανάμεσα στο 1263 και 1268.
  
Η Αγία Τριάδα στη Sopocani περικλείει ένα σημαντικό ζωγραφικό σύνολο, που θεωρείται κορυφαία δημιουργία της βυζαντινής ζωγραφικής του 13ου αιώνα αλλά και ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης. Οι τοιχογραφίες της Sopocani έχουν θεωρηθεί από τους ειδικούς ως ορθόδοξο θαύμα!
Η αίσθηση ενός τρισδιάστατου χώρου, το πλάσιμο των προσώπων μόνο με χρώμα και χωρίς τη χρήση της γραμμής, οι μορφές που έχουν όγκο, τα ζεστά χρώματα των ενδυμάτων που τις περικλείουν αέρινα είναι κάποια στοιχεία της ζωγραφικής του σημαντικού αυτού μνημειακού συνόλου.
Στον δυτικό τοίχο εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η πιο χαρακτηριστική σκηνή αυτού του ζωγραφικού συνόλου. 
Από τις υπόλοιπες σκηνές θα σημειώσουμε την απεικόνιση του κτήτορα με την οικογένειά του, μια πρακτική με ιδιαίτερη εξάπλωση στην Ύστερη Βυζαντινή περίοδο, τυπική στα σέρβικα μνημεία.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγια τριαδα sopocani
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ