Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 
Τελικά η από πολλού αναμενόμενη απόφαση  της Εκκλησίας της Βουλγαρίας -σε περίληψη και μετάφραση στα Αγγλικά- είδε το φως της δημοσιότητας και ικανοποιεί απόλυτα το ορθόδοξο αίσθημα.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας θεωρεί ότι η Σύνοδος της Κρήτης δεν είναι ούτε Αγία, ούτε Μεγάλη, ούτε Πανορθόδοξη εξαιτίας του τρόπου της συγκροτήσεως της, εξαιτίας της απουσίας τεσσάρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών από αυτήν και εξαιτίας των αντορθόδοξων αποφάσεων που έλαβε.

Γι’ αυτό η Εκκλησία της Βουλγαρίας προτείνει τη διόρθωση των κακόδοξων κειμένων της Συνόδου της Κρήτης και ιδιαίτερα τη διόρθωση του κακόδοξου κειμένου που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον από μελλοντική Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Τέλος η Σύνοδος της Βουλγαρίας διευκρινίζει ότι δεν θα αποκοπεί από την κοινωνία με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά τουναντίον θα έχει κανονική κοινωνία και με τις Εκκλησίες που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης και με αυτές που απέσχαν από αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει την πόρτα και στους σχισματικούς που επιδιώκουν αποτειχίσεις -γράφε σχίσματα- και έτσι διατηρεί τον αντιοικουμενιστικό αγώνα σαν πόλεμο εναντίον των δύο άκρων του οικουμενισμού - συγκρητισμού και του ζηλωτικού σχίσματος.

Πολύ μας ανέπαυσε η απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Αναμένουμε τώρα τις αποφάσεις της Εκκλησίας της Γεωργίας και της Εκκλησίας της Ρωσίας καθώς επίσης τις αποφάσεις του Αγίου Όρους και της Υπερορίας Ρωσικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Αντιοχείας εξέδωσε μεν απόφαση για τη Σύνοδο της Κρήτης που δεν μας αναπαύει, όμως, επειδή την απέρριψε για λόγους ομοφωνίας και διαδικασίας και όχι ουσίας.


Είναι βέβαιο ότι η απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας θα ενεργήσει ως καταλύτης εξελίξεων για τη Σύνοδο της Κρήτης και θα συντείνει τα μέγιστα στη διόρθωση των κακόδοξων αποφάσεων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: