Εσύ ξέρεις πώς να καθαρίσεις σωστά το αβοκάντο, να ξεφλουδίσεις μια ντομάτα ή να γλυτώσεις από το εκνευριστικό ξεχείλισμα της κατσαρόλας όταν βράζεις ζυμαρικά; Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας σεφ για να τα καταφέρεις, τα πράγματα είναι απλά. Δες 14 εύκολα τρόπους που σου γλυτώνουν χρόνο και κόπο στην κουζίνα.
1. Ψιλοκόβονται τα μυρωδικά χωρίς μαχαίρι;
Κι όμως ναι! Αν δεν έχεις πολυκόφτη, μαχαίρι του σεφ ή δεν μπορείς με τίποτα να καταφέρεις το “επαγγελματικό” ταχύτατο κόψιμο σε επιφάνεια κοπής μην απελπίζεσαι. Μπορείς να ψιλοκόψεις τα λαχανικά σου και με το ροδάκι που κόβεις την πίτσα!
Στην περίπτωση του κρεμμυδιού πάλι, ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει ένα κλασικό και σίγουρα επιτυχημένο τρόπο για να ψιλοκόψεις κρεμμύδι χωρίς επιφάνεια κοπής.
2. Ομοιόμορφες τηγανητές πατάτες με 1 κίνηση!
Θέλεις να κόψεις την πατάτα σε μπαστουνάκια για το τηγάνι στο πι και φι; Χρησιμοποίησε τον κόφτη των μήλων και θα έχεις γρήγορο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
3. Πώς να ξεχωρίσεις τα φρέσκα αβγά
Ο “κανόνας” λέει ότι όσο λιγότερο φρέσκο το αβγό, τόσο πιο ελαφρύ. Για να κάνεις το τεστ φρεσκάδας, βυθίζεις ένα αβγό σε ένα ποτήρι με νερό: το φρέσκο αβγό (5 ημερών το πολύ) πάει στον πάτο και παραμένει σε οριζόντια θέση, το λιγότερο φρέσκο (1 εβδομάδας περίπου) αιωρείται σε κάθετη θέση, το μπαγιάτικο (3 εβδομάδων) μένει σε κάθετη θέση και επιπλέει.
4. Πώς να επιλέξεις το σωστό αβοκάντο
Το ώριμο αβοκάντο έχει την ιδανική γεύση και υφή και καθαρίζεται πολύ εύκολα. Από την άλλη, το άγουρο είναι πολύ σκληρό και άγευστο, ενώ το παραγινωμένο λιώνει υπερβολικά και πολύ εύκολα -όχι και ο,τι καλύτερο για τη σαλάτα σου- και κάποιες φορές πικρίζει. Για να είσαι πάντα σίγουρος ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κόψεις το αβοκάντο σου, ένα καλό κόλπο είναι να τσεκάρεις το κοτσάνι του. Συγκεκριμένα, αν το κοτσάνι δεν βγαίνει εύκολα το αβοκάντο δεν είναι αρκετά ώριμο, αν βγαίνει εύκολα και το χρώμα του αβοκάντο από κάτω είναι καφέ τότε είναι παραγινωμένο, αν όμως και βγαίνει εύκολα και το χρώμα του αβοκάντο από κάτω είναι κίτρινο ή πράσινο τότε το αβοκάντο σου είναι στην καλύτερη στιγμή του!
5. Και πώς το ξεφλουδίζουν;
Ο Ηλίας Μαμαλάκης σου δείχνει βήμα-βήμα και σε βίντεο πώς να καθαρίσεις εύκολα το αβοκάντο.
6. Σου έπεσαν τσόφλια μέσα στο μπολ με τα σπασμένα αβγά;
Κανένα πρόβλημα! Απλά βρέξε τα δάχτυλα σου και “ψάρεψε” τα μέσα από το μπολ. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποίησε ως “κουτάλι” ένα μισό τσόφλι αβγού και βγάλε από το μπολ τα κομματάκια. Βέβαια, στη δεύτερη περίπτωση και για να είσαι σίγουρος από πλευράς υγιεινής, φρόντισε πριν σπάσεις ένα αβγό να το πλένεις προσεχτικά.
7. Πώς θα γλυτώσεις το ξεχείλισμα της κατσαρόλας
Όταν βράζεις ζυμαρικά ή ρύζι συχνά το νερό ξεχειλίζει και κάνει χάλια την κουζίνα. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί τοποθετώντας μια ξύλινη κουτάλα πάνω στην κατσαρόλα!
8. Διατήρησε τις μπανάνες με μεμβράνη
Η μεμβράνη κουζίνας δεν είναι καλή μόνο για να διατηρεί τα φαγητά στο ψυγείο, αλλά και τις μπανάνες για περισσότερο. Απλά τύλιξε το κοτσάνι όπου ενώνεται το τσαμπί με μεμβράνη κουζίνας και θα τις διατηρήσεις για περισσότερες μέρες.
9. Καθάρισε το ρόδι χωρίς να λερωθείς
Το καθάρισμα του ροδιού δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, τουλάχιστον χωρίς να στάξει στα ρούχα σου. Κατά καιρούς έχουμε δει πολλά tips για το σωστό και γρήγορο τρόπο καθαρίσματος, ωστόσο η Ιωάννα Σταμούλου έχει αποδεδειγμένα την πιο εύκολη λύση και την παρουσιάζει και σε βίντεο βήμα-βήμα.
10. Ξαναζεσταμένο φαγητό ναι, ξερό ποτέ
Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι όταν ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων την πίτσα που σου έμεινε από την προηγούμενη, ξεραίνεται. Για να το αποφύγεις, αρκεί να βάλεις στο φουρνάκι μαζί με το κομμάτι της πίτσας και ένα μισογεμάτο ποτήρι με νερό.
11. Πώς θα καθαρίσεις γρήγορα ένα βραστό αβγό
Σου έχουμε 2 εύκολους τρόπους για να τελειώνεις στο άψε σβήσε με το καθάρισμα των βραστών αβγών. Συγκεκριμένα, μπορείς είτε να προσθέσεις ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό που βράζει, είτε να πιέσεις ελαφρά και να ρολάρεις πάνω σε επίπεδη επιφάνεια -όπως ο πάγκος της κουζίνας- το βρασμένο αβγό.
12. Πώς να ξεφλουδίσεις εύκολα την ντομάτα
Η ντοματοσαλάτα και τα φαγητά με ντομάτα είναι σίγουρα νοστιμότερα αν η ντομάτα έχει ξεφλουδιστεί, ενώ η διαδικασία για να την ξεφλουδίσεις δεν είναι δύσκολη ούτε χρονοβόρα. Ο Ηλίας Μαμαλάκης σου δείχνει σε βίντεο πόσο απλά είναι τα πράγματα…
13. Παγωμένα σταφύλια για δροσερό κρασί
Όχι, δεν είναι tip οινοποίησης, αλλά ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαμβάνεις το κρασί σου δροσερό. Συγκεκριμένα, επειδή τα παγάκια δεν είναι καλή επιλογή για το κρασί, μπορείς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που υπάρχουν φρέσκα σταφύλια να καταψύξεις αρκετά και να προσθέτεις τις παγωμένες ρόγες στο ποτήρι σου, δίνοντας και πρωτότυπη εικόνα στο κρασί σου.
14. Βραστά αβγά στον… φούρνο;
Ήξερες ότι αντί να βάλεις τα αβγά σε κατσαρολάκι να βράσουν, μπορείς να πετύχεις ανάλογο αποτέλεσμα και στον φούρνο; Βάζεις που λες τα ολόκληρα αβγά στο φούρνο και τα ψήνεις στους 180οC για 30 λεπτά. Μπορεί να σου παίρνει περισσότερο χρόνο, αλλά όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι το αποτέλεσμα αξίζει την αναμονή.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου