Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Όλος ο διάλογος του Βέλιου με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας

Ο διάλογος που είχαν ο Αλέξανδρος Βέλιος και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, όπως τον επιμελήθηκε ο ίδιος ο δημοσιογράφος και χωρίς καμία προσθήκη, έχει ως εξής:
4 Αυγούστου 2016 - Γραφεία Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας
Αλέξανδρος Βέλιος: Είπα να μη χάσω το παράθυρο ευκαιρίας, τη συνάντηση αυτή, γιατί δεν ξέρω και πώς θα εξελιχθώ. Ξύπνησα σήμερα για πρώτη φορά με έναν σφάχτη.
Μητροπολίτης Γαβριήλ: Αντέχετε;
Α.Β.: Εχω πάρει ένα αυτοκόλλητο μορφίνης, έχω πάρει και ένα παυσίπονο...
Μ.Γ.: Ο καρκίνος πού είναι;
Α.Β.: Στο συκώτι.
Μ.Γ.: Η Εκκλησία σε προετοιμάζει για τον θάνατο και εκεί φαίνεται -όταν έρθει η ώρα του θανάτου- πόσο καλά ή κακά προετοιμασμένος είσαι...
Α.Β.: Το έχει πει αυτό κι εκείνος ο γλυκύτατος Ευγένιος Βούλγαρης.
Μ.Γ.: Βέβαια! Γι' αυτό μέσα στην Εκκλησία προσευχόμαστε να μας λυτρώσει ο Θεός από αιφνίδιο θάνατο. Ερχεται ξαφνικά, οπότε θα σε πιάσει απροετοίμαστο. Αν όμως είσαι σε μια φάση που μπορείς να προετοιμαστείς και να ξέρεις ότι η ζωή σου τελειώνει, είναι λίγο πιο εύκολο να το διαχειριστείς.
Α.Β.: Υπάρχει η ευχή να είναι ο θάνατος γαλήνιος, ανεπαίσχυντος (τη βρίσκω υπέροχη λέξη) και ειρηνικός. Είναι πολύ ωραία ευχή.
Μ.Γ.: Ναι, και να παρακαλάμε τον Θεό να μας τον δώσει. Το πώς θα φύγουμε δεν το ξέρει κανένας.
Α.Β.: Πόσο ανοιχτή είναι η Εκκλησία απέναντι στο θέμα της ευθανασίας;
Μ.Γ.: Δεν είναι ανοιχτή και δεν μπορεί να είναι. Η Εκκλησία κηρύττει ότι η ζωή είναι δώρο του Θεού. Εκείνος μας φέρνει στη ζωή και Εκείνος αποφασίζει πότε θα μας καλέσει, όχι εμείς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε εγωιστικά, ακόμα κι αν πρόκειται για τη ζωή μας. Ομως η Εκκλησία κάνει πολλά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο ο ιερέας μπορεί να βοηθήσει πολύ. Οχι για να θεραπεύσει τον ασθενή, αλλά για να είναι κοντά του. Θα του πει: «Ακουσε, αδελφέ μου, εδώ μαζί θα το πολεμήσουμε, θα κάνουμε την προσευχή μας, κάθε μέρα θα έρχομαι να σε βλέπω, οτιδήποτε θέλεις μπορείς να αισθανθείς ότι είμαι δίπλα σου». Αυτό που θα πω εγώ σε έναν άνθρωπο είναι: «Κοίταξε όσο μπορείς και συμφιλιώσου με τον θάνατο». Εφόσον έχεις μπει σε μια τέτοια φάση και ξέρεις ότι θα φύγεις αύριο από τη ζωή αυτή, να συμφιλιωθείς με τον θάνατο και να πιστέψεις σε κάτι που είναι το σημαντικότερο απ' όλα. Στην Ανάσταση. Στο ότι ο άνθρωπος δεν σταματάει με το που κλείσει τα μάτια του, αλλά συνεχίζει πάντοτε. Αυτό όμως ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις.
Α.Β.: Εμένα η δική μου ψυχοθεραπεία ήταν αυτό το επίμαχο βιβλιαράκι «Εγώ κι ο θάνατός μου: Το δικαίωμα στην ευθανασία». Μόλις το τελείωσα, ήταν σαν να είχα απαλλαγεί από τον φόβο του θανάτου. Τώρα, βέβαια, παλεύω με την ασύλληπτη ιδέα της ανυπαρξίας. Δεν διαθέτω θρησκευτική πίστη, δυστυχώς. Νιώθω ότι όλα όσα είμαι προώρισται να χαθούν σε μια μαύρη τρύπα για πάντα. Αλλά και με αυτό συμφιλιώνομαι. Στο κάτω κάτω, όλοι οι άνθρωποι έρχονται, περνάνε, ξεθωριάζει η μνήμη τους σιγά σιγά.
Μ.Γ.: Η καλύτερη συμφιλίωση είναι να πιστέψεις ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Αλλά αυτό το θέμα είναι επιλογής, δεν μπορώ να το επιβάλω στον άλλον.
Α.Β.: Αυτό, ασφαλώς, είναι η ισχυρότερη ευλογία.
Μ.Γ.: Εγώ μπορώ να το πω, γιατί το πιστεύω. Το πιστεύω απόλυτα. Η ζωή μας αυτή είναι ένα πέρασμα προς την αιωνιότητα και αυτό με αναπαύει μέσα μου προσωπικά, αλλά, πάνω από όλα, το πιστεύω. Δεν είναι κάτι το οποίο θα το βγάλω μόνο από το Ευαγγέλιο και θα σας το προτείνω δογματικά. Ο λόγος για τον οποίο έγινα κληρικός είναι ακριβώς επειδή θεωρώ ότι η ζωή δεν τελειώνει, δεν σταματάει από τη στιγμή που θα κλείσω τα μάτια μου, έχει μια συνεχή πορεία, μια συνέχεια.
Α.Β.: Δηλαδή, χωρίς Θεό δεν θα είχε μέλλον η ζωή;
Μ.Γ.: Δεν θα είχε. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς την ύπαρξη του Θεού στη ζωή μου. Και να σου πω κάτι; Εάν μου πεις «ποια είναι η απόδειξή σου, τι είναι αυτό το οποίο σε κάνει να πιστεύεις στον Θεό», θα σου απαντήσω ότι τον Θεό, πάνω από όλα, τον αισθάνεσαι.
Α.Β.: Ναι, με τη λογική δεν μπορείς να τον προσεγγίσεις. Είχατε κλίση από παιδί, από νέος;
Μ.Γ.: Από μικρός.
Α.Β.: Και στην ιεροσύνη επίσης;
Μ.Γ.: Απλά θα σας πω ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να προβληματιστώ αν υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός.
Α.Β.: Εγώ προβληματίστηκα στην εφηβεία. Μετά... προσηλυτίστηκα στον Διαφωτισμό. Θα μου πεις: «Είσαι τόσο απόλυτος; Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει Θεός κι ας μην τον πιστεύεις;» Πράγματι, μπορεί ποτέ να αποκλείσει κανείς κάτι το οποίο είναι πέραν της λογικής; Μπορώ να πω χίλια τα εκατό ότι αύριο πεθαίνω και τέρμα; Τι να πω; Οπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν, «είμαι περίεργος να μάθω» (γέλια). Είναι θεός, είναι μια μορφή ενέργειας; Δεν ξέρω.
Μ.Γ.: Εγώ, πάντως, θα σας πω το εξής. Οταν είσαι κοντά στον θάνατο, δεν περιμένεις τον θάνατο πλέον. Το θαύμα είναι να συμφιλιωθείς μαζί του. Να αισθανθείς ότι ο Θεός λειτουργεί σαν ένα χάδι στην αγωνία του θανάτου. Δεν έχεις ανάγκη πλέον να πεις: «Θα γίνω καλά». Λες: «Δεν θέλω να γίνω καλά». Θέλω απλά να φύγω έχοντας μέσα μου τη χαρά ότι ο Θεός με περιμένει. Μέσα σου πρέπει να βάλεις το εξής: «Θεέ μου, επειδή δεν ξέρω αν υπάρχεις ή δεν υπάρχεις, τουλάχιστον βοήθησέ με να συμφιλιωθώ με τον θάνατο και, αν θέλεις -εσύ θα το κρίνεις-, δέξου με κοντά σου». Αυτό πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Α.Β.: Αυτό παραπέμπει στο υστερόβουλο στοίχημα του Πασκάλ. Ελεγε: «Εντάξει, μπορεί να μην υπάρχει Θεός. Αν όμως υπάρχει;» Από την άλλη, βέβαια, επειδή εγώ έχω δει ότι νόμος της κοινωνίας είναι η κυριαρχία του κακού, το άδικο, η καταπίεση, ότι αυτός που κερδίζει είναι ο πιο αρπακτικός και αδίστακτος, από την άποψη της ηθικής δεν μπορούσα να συμφιλιωθώ με αυτή τη νομοτέλεια. Ετεινα να σκέφτομαι ότι η μόνη δικαιολογία του Θεού είναι ότι δεν υπάρχει. Αλλιώς, γιατί αφήνει το άδικο να κυριαρχεί με άλλοθι την αυτεξουσιότητα των ανθρώπων; Από την άλλη, η Εκκλησία τού αφαιρεί το αυτεξούσιο στον θάνατο. Του επιτρέπει στη ζωή του να αδικεί και να κάνει λάθος επιλογές, να είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά στον θάνατό του δεν είναι αυτεξούσιος. Ο θάνατος δεν του ανήκει.
Μ.Γ.: Αυτός που θέλει θα το κάνει. Αν θες αυτή τη στιγμή να αφαιρέσεις τη ζωή σου, θα την πάρεις. Να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Δεν περιμένεις από μένα να σου πω «κάν' το» ή «μην το κάνεις». Γιατί το απαγορεύει η Εκκλησία; Γιατί, όπως ξέρετε, στην εκκλησιαστική ιστορία πάντοτε καταδίκασε τα άκρα. Ηταν ακραίο να πεις: «Θα πεθάνω νωρίτερα, για να πάω γρηγορότερα στον Θεό». Η Εκκλησία πάντοτε προσπαθούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μην κάνουν τραγικά λάθη σε αυτά ακριβώς τα πράγματα. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει το αυτεξούσιο, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Η αγάπη. Εάν δεν βάλεις τη διάσταση της αγάπης μέσα στο αυτεξούσιο, δεν λειτουργεί. Γιατί, όντως, είναι άδικη η κοινωνία, το κακό αυτή τη στιγμή υπερισχύει, αλλά, από την άλλη, εκεί που βλέπεις ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη εστία κακού υπάρχει και μια πολύ μεγάλη εστία καλού. Και λες: «Πώς αυτό το πράγμα εξακολουθεί να υπάρχει;» Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. Καθημερινά βλέπεις πολλά άσχημα πράγματα, που σε οδηγούν στην απόγνωση, σε κάνουν να πεις: «Δεν βαριέσαι, δεν ασχολούμαι με τίποτα, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι». Ομως στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα. Αυτός είναι ο αγώνας.
Ο Χριστός στην επί γης παρουσία του μας τα είπε όλα. Παίρνει έναν αιρετικό της εποχής, τον χειρότερο, και τον κάνει δικό του. Παίρνει τη γυναίκα η οποία έχει μοιχεύσει, τη μοιχαλίδα, και εκεί που είναι όλοι έτοιμοι να τη σκοτώσουν, τους λέει: «Ελάτε εδώ, όποιος είναι αναμάρτητος ας χτυπήσει πρώτος». Ε, δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να μη σε συγκινούν.
Α.Β.: Ναι, πράγματι, το μήνυμα του Χριστού είναι σπαρακτικό και διαπεραστικό.
Μ.Γ.: Δεν παίρνει μαζί του τον δυνατό, τον ισχυρό, τον αποδεκτό της κοινωνίας...
Α.Β.: Παίρνει τον ταπεινό, τον αδύναμο, τον αμαρτωλό, τον εκπεσόντα. Είναι πάρα πολύ συγκινητικός ο Ιησούς.
Μ.Γ.: Αρα, λοιπόν, μέσα σας, όταν θα έρθει η ώρα που θα είναι κοντά ο θάνατος, αυτό να σκεφτείτε. Οτι ο Θεός μπορεί να αποδεχθεί και αυτόν που είναι ο τελευταίος και ο κοινωνικά αμαρτωλός. Τίποτα άλλο μη σκεφτείτε.
Α.Β.: Προφανώς είναι άλλη η ιεράρχηση εκείνη την ύστατη στιγμή. Μπορώ να σου πω ότι προσωπικά προστρέχω τακτικά στην Καινή Διαθήκη, διαβάζω τις ιστορίες του Ιησού με μεγάλη προσήλωση και πνευματικά με αγγίζουν. Είμαι φανατικός αναγνώστης και του «Εκκλησιαστή». Για μένα η καλύτερη προσέγγιση του Χριστού είναι από τον Οσκαρ Ουάιλντ, που έβλεπε στον Ιησού έναν άνθρωπο που του έδωσε παρηγοριά και τον συμφιλίωσε με την πτώση του. Δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ η Δευτέρα Παρουσία, αλλά εγώ θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν θρησκευόμενο άθεο, πιο κοντά στον Ιησού από πολλούς δήθεν ένθερμους πιστούς.
Μ.Γ.: Ο Θεός μόνο γνωρίζει.
Α.Β.: Τελικά, το καλύτερο αντίδοτο στον θάνατο είναι να έχει κανείς την αίσθηση ότι ολοκληρώθηκε δημιουργικά στη ζωή στον βαθμό που μπορούσε και προσπάθησε...
Μ.Γ.: ...και ότι αγάπησε, έδωσε. Αν δεν πήρε, δεν έχει σημασία.
Α.Β.: Σωστά.
Μ.Γ.: Στις ιστορίες των Αγίων και των ανθρώπων οι οποίοι είχαν μια οσιακή πορεία, ακόμα και όταν έφτανε η ώρα του θανάτου, έλεγαν: «Θεέ μου, ακόμα δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω προσφέρει τίποτα, δώσε μου λίγο χρόνο ακόμα να μετανοήσω». Δηλαδή, αισθανόντουσαν ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή μπροστά στον Θεό, ενώ είχαν δώσει τα πάντα, δεν είχαν δώσει τίποτα. Εφευγαν από τον κόσμο αυτό όμως με χαμόγελο.
Α.Β.: Πάντως, πολλοί κατ' επίφαση χριστιανοί, όσο πλησιάζει ο θάνατος, δεν θέλουν να απαλλαγούν από τα πλούτη τους, από την εξουσία, δεν θέλουν να απαλλαγούν από τα υλικά αγαθά.
Μ.Γ.: Ναι, γιατί νομίζουν ότι θα ζήσουν αιώνια.
Α.Β.: Εχουμε μια κοινωνία όπου η μεγάλη μάζα δεν σκέφτεται, δεν μπορεί να κρίνει. Είναι παρατημένη και έχει ανάγκη από μια πνευματικότητα για να καρποφορήσει. Αυτή την πνευματικότητα δεν μπορεί να τη δώσει ο συνθλιμμένος ή ξεπουλημένος διανοούμενος.
Μ.Γ.: Μα γι' αυτό και ο διανοούμενος δεν μιλάει, δεν έχει να πει κάτι.
Α.Β.: Την πνευματικότητα αυτή θα μπορούσε να τη δώσει η Εκκλησία ή, μάλλον, κάποιας στόφας άνθρωποι της Εκκλησίας.
Μ.Γ.: Πιστεύω ότι όχι μόνο η νέα γενιά, αλλά αρκετοί κληρικοί οι οποίοι έχουν πλέον επίγνωση του ρόλου τους ωφελούν πολύ το ποίμνιό τους. Αρκεί να ξέρεις τον ρόλο σου και να μη θέλεις να μπεις μέσα στο κουστούμι κάποιου άλλου. Δηλαδή, να θεωρούμε ότι είμαστε πολιτικοί, ψυχίατροι ή ψυχολόγοι.
Α.Β.: Σωστό είναι αυτό.
Μ.Γ.: Τώρα που τα λέμε και γνωριζόμαστε, θέλω να μου επιτρέψετε να σας πω το εξής: εγώ θέλω να προσεύχομαι για εσάς.
Α.Β.: Το δέχομαι με ευγνωμοσύνη.
Μ.Γ.: Και να προσεύχομαι προς αυτή την κατεύθυνση, να σας δώσει ο Θεός τη δύναμη, όταν έρθει εκείνη η στιγμή, να γίνει όπως πρέπει. Να φύγετε από τον κόσμο αυτόν συμφιλιωμένος όχι μόνο με τον εαυτό σας αλλά και με τον Θεό. Εγώ αυτό θέλω να μου επιτρέψετε να το κάνω.
Α.Β.: Να προσευχηθείτε να το πετύχω.
Μ.Γ.: Οποτε θέλετε, ειλικρινά σας το λέω, αυτό τον καιρό να έρθετε μια φορά και στην εκκλησία, να εξομολογηθείτε και να κοινωνήσετε, με πολλή χαρά.
Α.Β.: Στο νοσοκομείο θα ερχόσασταν;
Μ.Γ.: Εννοείται! Είναι πολύ καλό να κοινωνήσετε.
Α.Β.: Δεν ξέρω... Θα χαρώ, πάντως, να έχω μια τελευταία κουβέντα μαζί σας στο κρεβάτι του τέλους.
Μ.Γ.: Θα μου πείτε, όταν το πάρετε απόφαση, να έρθω. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.
Α.Β.: Ασφαλώς, έχουμε ραντεβού.
Μ.Γ.: Εννοείται.
πηγή

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α τον καψερό!!! Στο παρά τρίχα...αυτός ο σιχαμένος, ο απαίσιος, ο μισόκαλλος, ο ανθρωποκτόνος ο Αντικείμενος!

Ανώνυμος είπε...

Να του ανάβουμε κάθε μέρα κερί. Και Μνημοσυνα σε θείες λειτουργίες μέχρι να σαραντίσει.
ΤΙ ΚΡΙΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

Προκατέλαβε τον εαυτόν του! Πώς θα έπαιρνε πίσω ό,τι ειχε πεί! Θά ήταν ένας εξευτελισμός! Άμ είδες για την αξιοπρέπεια και αυτός πάλευε !

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι πρέπει να μνημονεύεται στην Θεία Λειτουργία. Ίσως να είναι και ζημία. Ήταν συνειδητός αυτόχειρας, ούτε χαρτί από ψυχιατρείο κλπ. Κομποσκοίνι μόνο και Ψαλτήρι. Αλλά ας ρωτήσει ο καθένας τον πνευματικό του.

Ανώνυμος είπε...

θα σας πω μία πραγματική ιστορία: Μία γυναίκα πριν χρόνια στην Βέροια, έχασε τον πατέρα της. Αυτοκτόνησε. Η κυρία αυτή είχε πνευματικό, ζούσε μυστηριακή ζωή, και ο πατέρας της θάφτηκε άνευ κηδείας..Μέσα στο βαρύ πένθος της η δύσμοιρη, για την κατάσταση της ψυχής του εννοείται, αποφάσισε και έκανε κ ά θ ε μέρα το κόλλυβο του Αγίου της ημέρας, μπας και τον λυπηθεί ο Θεός. Κάθε μέρα. επί 2 ή 3 χρόνια! Κι όχι απλό κόλλυβο, μα και με την μορφή του κάθε Αγίου από ένα σημείο και μετά...Για σκεφτείτε: 365 Χ 2! Τουλάχιστον. Ο πνευματικός της κάποια στιγμή της είπε να σταματήσει. Είχε "πληροφορία" ότι σώθηκε!!!
Τιί θαύματα γίνονται, αλλά και σε ποιους και πώς γίνονται...

Ανώνυμος είπε...

Φαινεται τις τελευταίες μέρες να πάλευε μέ την ιδέα της ανυπαρξίας ,οτι όλα αυτά που ο ίδιος ήταν θά κατέληγαν σέ μία μαύρη τρύπα Άρχισε να του φαίνεται παρήγορη η ιδέα της συνέχειας της ζωής Αλλά .....

Άς τον αφήσουμε στο έλεος του Θεού Ολοι οι άνθρωποι έχουν καί καλές πλευρές Ο Θεός θέλει να αξιοποιήσει έστω και μία αγαθή σκέψη μας για νά μας σώσει Το γεγονός οτι δήλωνε άθεος δέν αποκλείει να ήταν τίμιος ,νά μήν ενέδιδε στίς προκλήσεις της ποικίλης διαφθοράς Ο θεός ξέρει .....Οπωσδήποτε έβλαψε την ψυχή του ,την μαύρισε Ο θάνατος είναι πιο γλυκός όταν επέρχεται φυσιολογικα ,όταν ο άνθρωπος χάνει την διαύγειά του και πέφτει σέ έναν ύπνο ,όταν οι οικείοι του του κρατάνε τό χέρι ,όταν βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά των προσφιλών του

Ανώνυμος είπε...

Ωραια συνομιλια! Ποσα να προλαβεις να πεις σε μια τετοια συνομιλια;
Μου αρεσε που δεν πιεσε τον ασθενη.
Εκεινο που καταλαβαινει κανεις ειναι πως ο εχθρος ,αφου σου'χει παρει καθε δυνατοτητα επιστροφης μεσω της μετανοιας,της εξομολογησης κλπ,εστω κ την τελευταια στιγμη,κοιτα να σου κοψει κ το μνημοσυνο μεσω της αυτοχειριας.
Αλλα κ αγιοι εχουν πει για τις τελευταιες ωρες ,οτι δεχονται επιθεση απο τον εχθρο για να αρνηθουν τον Χριστο,εστω κ την τελευταια στιγμη,παρ'ολα αυτα,ο νους ειναι ο εποπτης κ φυλακας της καρδιας.
Αλλα ,θυμηθηκα τον αγιο Πετρο Αλεξανδρειας,ο οποιος ειχε αναφερει στον οσιο Παμφουτιο,οτι στον καιρο της ομολογιας του,οταν βασανιζοταν απο διαφορα βασανιστηρια απο τους τυραννους[μονον ο καρκινος ειναι;;;],ο δαιμων της βλασφημιας απο μεσα του εβαλε κατα Του Θεου.
Επομενως εαν τετοιου ειδους αγιοι,πολεμουνται τοιουτοτροπως,πως εναν ανθρωπο να μην τον αποτιναξουν στην αντιπερα οχθη;
Πιστευω ,οι χριστιανοι ,εχουν αναγκη να εχουν ανθρωπους γυρω τους ορθοδοξους,απο τον νοσηλευτη,μεσα σε ενα νοσοκομειο,ως κ τον γιατρο,την καθαριστρια,την αποκλειστικη,ως κ τους ιδιαιτερους συγγενεις.
Εχω δει περιπτωσεις,που τους εδιναν κουραγιο,να μη χασουν την πιστη κ την αγαπη τους στον Χριστο,μεχρι τελευταιας πνοης.
Δυστυχως,σημερα εαν πεις σε συγγενεις να προτεινουν στον ασθενη με τροπο εαν θελει να εξομολογηθει κ να κοινωνησει ,αυτοι βαζουν προφασεις'' θα καταλαβει οτι πεθαινει κ δεν το θελουμε'' η '' σιγα μη φερουμε παπα ,ο καλυτερος ανθρωπος ειναι''.
Ευχομαι να κανουν πολλες ελεημοσυνες για την ψυχη τους οι συγγενεις κ να προσευχομαστε για ολους αυτους!
Ως την τελευταια στιγμη κανεις δεν γνωριζει,επειδη ειναι κ αναλογα το μαρτυριο,την αντοχη,...
Ανθρωποι αδυναμοι ειμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος ως εικόνα του Θεού είναι ένα μεγάλο μυστήριο.Δεν χωράει μαθηματικού τύπου ορθολογιστική ερμηνεία. Λέμε κάποια βασικά πράγματα έχουμε ένα πλαίσιο που τοποθετούμε τα πράγματα, αλλά..
Μια εσωτερική κίνηση του πνεύματος μια στροφή προς τον Θεό έστω και το ύστατο λεπτό ανατρέπει τα πάντα.
Αυτό που φαίνεται έντονα στον Α.Βέλιο είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή να διατηρήσει το προσωπικό του είδωλο αυτό που έχτισε μια ολόκληρη ζωή. Τον ενδιέφερε πολύ η εικόνα του.Γιατί; Για να προωθηθούν οι ιδέες του και ανάμεσά τους η ευθανασία που την θεωρούσε ως σεβασμό στην αξιοπρέπεια; ή για να δικαιωθεί ο ίδιος και να επιβραβευτούν οι προσωπικές "πνευματικές"-διανοητικές του κατακτήσεις; Ποια είναι τα εσωτερικά κίνητρα;
Είναι πραγματικά φοβερό πράγμα από τη μια στιγμή στην άλλη να ανατρέπεται η ζωή σου, να χάνεις την αξιοπρέπειά σου να γίνεσαι αντικείμενο λύπησης-οίκτου. Το κυριότερο.. ο επικείμενος τρόμος της ανυπαρξίας.. του αγνώστου..
Ο Βέλιος επέλεξε την απόδραση, από τους σωματικούς πόνους και από τους ψυχικούς της νέας κατάστασης της επικείμενης "ανυπαρξίας" του, του μελλοντικού "μηδενός" του. Αυτό το δεύτερο ήταν το πιο οδυνηρό και δυσβάστακτο.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από το 8.51
Και ήταν το πιο οδυνηρό γιατί ακριβώς η έννοια της αξιοπρέπειας σήμερα ταυτίζεται με την σωματική δύναμη (το αντίθετο της κατάπτωσης), με τον "έλεγχο της κατάστασης".
Αξιοπρέπεια όμως κυρίως είναι η μάχη και πραγματική δύναμη είναι να μην παραδίνεσαι. Κάποιος μπορεί να πει .."μεγάλες κουβέντες".. και "όποιος είναι έξω απ΄το χορό.."..
ΟΜΩΣ το τελικό συμπέρασμα σε όλα αυτά είναι η ίδια η ζωή. Το τέλος ενός ανθρώπου πιστού που φεύγει με ελπίδα και ενός άπιστου που φεύγει με απόγνωση είναι η μεγαλύτερη διδασκαλία και το μεγαλύτερο μάθημα.


Λέει ο π. Λίβυος

"Ανατριχιάζω και αηδιάζω, με τους θρησκευόμενους που σε έναν νεκρό πλέον άνθρωπο, βγάζουν μίσος, κακία, ειρωνεύονται και λοιδορούν το πρόσωπο του, εκτοξεύοντας κατάρες και μεταφυσικές απειλές. Δεν έχουν καμία σχέση με τον Θεό.
Όμως, με ενόχλησε κάτι σε όλη αυτή την υπόθεση. Αυτή η φοβερή ιδεολογικοποίηση του θανάτου και της δύναμης. Ο θάνατος δεν μπορεί να είναι πρόταση ακόμη κι όταν αναφέρεται στην ζωη και η δύναμη δε μπορεί να ταυτίζεται με την αξιοπρέπεια.
Λέει ο Α.Βέλιος, «Έζησα με αξιοπρέπεια. Με αξιοπρέπεια επέλεξα και να πεθάνω..». Κατανοώ τι ήθελε να πει, και σέβομαι το δικαίωμα και την αγωνία του,απέναντι στο γεγονός να μην μπορεί να ελέγξει το νου και το σώμα του.
Όμως γίνεται μια ταύτιση της αξιοπρέπειας με την δύναμη ή δυνατότητα; Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος όσο ελέγχει τις δυνάμεις του, την σωματική ευρωστία και την νοητική λειτουργικότητα;
Τότε οι συνάνθρωποι μας, που πάσχουν από ανίατες ασθένειες σωματικές, νοητικές ή ψυχικές, δεν είναι αξιοπρεπείς;
Αυτους τι τους κάνουμε; Τους θανατώνουμε γιατί είναι αναξιοπρεπείς;
Ο άνθρωπος είναι αξιοπρεπής γιατί είναι άνθρωπος. Τελεία. Εικόνα Θεού. Τελεία. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε κουβέντα ανοίγει το παράθυρο στην βαρβαρότητα, το φασισμό και την ιδεολογικοποίηση της δύναμης ως αυθεντική έκφραση του ανθρώπινου.
Ο Χριστός που μέχρι τέλους υπομένει θάνατο φρικτό ως ανάληψη ευθύνης και θυσίας ενώπιον της ανθρωπότητας, τι είναι; Αξιοπρεπής ή αναξιοπρεπής;
Χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά παλεύουν με σκληρές ασθένειες καταδεικνύοντας οτι η ζωή πρέπει να κερδίζει μέχρι τέλους, είναι αναξιοπρεπείς;"

Ανεξάρτητα αν διαφωνούμε σε άλλες προσεγγίσεις με τον π. Λίβυο , νομίζω ότι αυτά που λέει για το συγκεκριμένο θέμα είναι σωστά.
Απλά να διορθώσουμε ότι άνθρωπος με την αληθινή έννοια της "εικόνας του Θεού" της "αξίας" και αξιοπρέπειας, γίνεσαι μόνο μέσω της πίστης και της ανάπλασης που κάνει ο Κύριος στην καρδιά μας. Δεν είναι κάτι αυτονόητο όλα αυτά ούτε έχουμε τίποτα "δικό μας" εν γένει.. επειδή απλά ανήκουμε στο ανθρώπινο είδος.


Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το σχόλιό σου 10:26 ...και όλων...Να έχετε δύναμη στον προσωπικό σας αγώνα έκαστος. Να αξιωθούμε τέλη Χριστιανικά, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε.Αμήν. Οι ευχές για όλους μας..

Ανώνυμος είπε...

Αμην!