Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

«Ο θάνατος της ομιλίας»


Η ανθρώπινη επικοινωνία (σπηλαιογραφίες, γλώσσα) αναπτύχθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια εφόσον οι άνθρωποι ένιωθαν από νωρίς αυτήν την ανάγκη. Σήμερα η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας αφού ολόκληρη η καθημερινότητά μας εξαρτάται από αυτήν. Όμως με την πρόοδο της τεχνολογίας έχουν αλλάξει πολλά. Μια καταπληκτική μικρού μήκους κινουμένων σχεδιών για την ποιότητα της επικοινωνίας σήμερα. Ο τίτλος της φυσικά «ο θάνατος της ομιλίας» και τα λέει όλα. Οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν αντικατασταθεί με εικονίδια και διάφορες συνομιλίες στο facebook, viber, iMessage, whatsapp κτλ. Όλοι σκυμμένοι πάνω από μια οθόνη, πληκτρολογώντας ασταμάτητα σαν υπνωτισμένοι. Υπερβολή ή όχι… έτσι όπως πάμε, ο θάνατος της ομιλίας δεν είναι μακριά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aκόμα και αν δεν έχουμε φτάσει σε αυτή την ακραία κατάσταση έχουμε όμως μεταλλαχτεί. Δεν "αντέχουμε" πια τον πλούτο της γλώσσας μας, μας "κουράζει" η ολοκληρωμένη έκφραση.
Θέλουμε κωδικοποιημένες φράσεις, και συγκεκριμένες λέξεις-όρους, για γρήγορη "συνεννόηση" (αυτός είναι πλέον ο ορισμός της επικοινωνίας).
Γι΄αυτό η μόνη γλώσσα με "μέλλον" είναι τα Αγγλικά. Τεχνοκρατική, γρήγορη, κωδικοποιημένη. Σε δεκάδες ελληνικές λέξεις αντιστοιχεί μία αγγλική.
Επικοινωνία όμως δεν είναι η συνεννόηση. Και τα ζώα, ακόμα και τα φυτά "συνεννοούνται" με κάποιους δικούς τους τρόπους..
Ο ανθρώπινος λόγος συμπυκνώνει τον όλο άνθρωπο, την εικόνα του Πρώτου Λόγου που είναι ο Όλος Θεός.
Γι αυτό ακόμα και στο γραπτό λόγο αποτυπώνεται το ανθρώπινο πρόσωπο.
Ο λόγος (ακόμα και ο γραπτός) ενώνει τους ανθρώπους μεταξύ τους και με τον Θεό. Η Αγία Γραφή χαρακτηρίζεται ως ο Λόγος του Θεού όπως και ο Κύριος είναι ο Ενσαρκωμένος Λόγος.
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας απέκτησαν πρώτοι την έννοια του λόγου όχι με την έννοια της "τέχνης της ρητορικής" (παρόλο που ανέπτυξαν και την ρητορική για να αποδοθούν σωστά τα νοήματα της φιλοσοφίας) αλλά με την έννοια της έλλογης σοφίας που ενώθηκε με τη χριστιανική πίστη.