Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

«Η Πιαφ είναι κομμάτι του εαυτού μου»

Η Αν Καρέρ, πρωταγωνίστρια του «Piaf! The show», λίγο πριν έρθει στην Αθήνα μιλάει για την ταύτισή της με τη σπουδαία ερμηνεύτρια
Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Τραγούδησε για μια ζωή σαν τριαντάφυλλο, αλλά η ίδια έζησε για πολλά χρόνια σε φόντο μαύρο. Η Εντίθ Πιαφ γνώρισε την επιτυχία, τη δόξα αλλά και τον πόνο, την εγκατάλειψη παλεύοντας για χρόνια με τις εξαρτήσεις. Το νήμα της πολυτάραχης ζωής της θα «ξεδιπλωθεί» στη μεγαλειώδη παραγωγή «Piaf! The show» (την είχαμε δει τον περασμένο χειμώνα ξανά στην Ελλάδα) σε μια ξεχωριστή παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Ηρώδειο.

Με αφορμή την παράσταση στις 28 Σεπτεμβρίου, στις υπώρειες της Ακρόπολης, η πρωταγωνίστρια του μουσικοθεατρικού σόου Αν Καρέρ μιλάει στη «δημοκρατία» για το «σπουργίτι» του γαλλικού τραγουδιού και εξηγεί γιατί θεωρεί πλέον την Πιαφ κομμάτι του εαυτού της.
«Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη» εξηγεί η κυρία Καρέρ. «Το πρώτο μάς παρουσιάζει την Πιαφ όταν ήταν άγνωστη ακόμη, δηλαδή την περίοδο που εκείνη τραγουδούσε στους δρόμους της Μονμάρτης. Ολα τα κομμάτια της από την εποχή αυτή είναι σχεδόν άγνωστα στο κοινό.

Μάλιστα, το τραγούδι της "Paris" είναι τόσο όμορφο και μελωδικό όσο το "Ζωή σαν τριαντάφυλλο" αλλά και το "Υμνος στην αγάπη". Ο παραγωγός και ο διευθυντής Ζιλ Μαρσαλά έχτισε την παράσταση όχι επάνω στις επιτυχίες της Πιαφ αλλά και σε κομμάτια λιγότερο γνωστά. Κομμάτια που συνήθιζε να λέει α καπέλα, όταν εκείνη έβγαζε τα προς το ζην, ως τραγουδίστρια του δρόμου. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι αυτά τα πρώτα χρόνια της, ήταν εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της».

Η παράσταση

Η παράσταση, η οποία έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές όπου και αν έχει παρουσιαστεί διότι αποτελεί μια αληθοφανή απεικόνιση της πολυτάραχης ζωής της Πιαφ, έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2015 και από τότε έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το Carnegie Hall, το Barbican Theatre αλλά και το Symphony Space του Broadway.

«Η Πιαφ είναι μία και μοναδική. Αλλά έπειτα από 200 παραστάσεις σε 23 χώρες του πλανήτη και ερμηνεύοντας για περισσότερα από δύο χρόνια τα κομμάτια της δεν μπορείς να μην αισθάνεσαι με κάποιον τρόπο κοντά της. Ναι, έπειτα από τόσο καιρό θα έλεγα ότι η Πιαφ είναι κομμάτι του εαυτού μου» αναφέρει η κ. Καρέρ.

Πώς αντιδρά, όμως, όταν την αποκαλούν «διάδοχο της Πιαφ«; «Δεν μπορώ να δεχτώ αυτόν τον τίτλο, γιατί η Πιαφ ήταν μία και όμοιά της δεν θα υπάρξει. Είμαι απλώς πολύ υπερήφανη που συμμετέχω σε αυτή την εξαιρετική παραγωγή, η οποία είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ με θέμα τη ζωή της. Τουλάχιστον αυτό μας είπε και ο ίδιος ο Σαρλ Ντιμόντ, ο συνθέτης του διάσημου τραγουδιού της Πιαφ "Je ne regrette rien", όταν ήρθε και μας είδε στις 15 Δεκεμβρίου στην Οπερα της Νίκαιας».
Ενδεικτικό της αποδοχής αλλά και του μεγάλου ταλέντου της -που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο- είναι το γεγονός ότι η Καρέρ ανέλαβε να ενσαρκώσει τη διάσημη αρτίστα παίρνοντας τον ρόλο από την πρώτη κιόλας οντισιόν.

*  Η παράσταση «Piaf! The show» θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στις 28 Σεπτεμβρίου. Ωρα έναρξης: 20.30.

Ουδείς προφήτης στον τόπο του
Οπως εξηγεί η 31χρονη ερμηνεύτρια, η Πιαφ είναι ένα πρόσωπο-σύμβολο για την πατρίδα της, τη Γαλλία. «Είναι κομμάτι της γαλλικής ιστορίας, όπως ακριβώς ο Πύργος του Αϊφελ και η Αψίδα του Θριάμβου. Ξέρετε, όμως, τα τραγούδια της γνωρίζουν μεγαλύτερη επιτυχία εκτός των γαλλικών συνόρων. Καμιά φορά μάς προβληματίζει το γεγονός ότι δεν παίζουμε τόσο συχνά στη Γαλλία. Του χρόνου, πάντως, προγραμματίζουμε κάτι πολύ μεγάλο. Σχεδιάζουμε να καλέσουμε στην περιοδεία μας ως γκεστ σταρ τον Σαρλ Ντιμόντ, για να κάνουμε ακόμη πιο γνωστή στο νεανικό κοινό την πολιτιστική παρακαταθήκη της Πιαφ».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: