Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ο αντισυμβατικός κόσμος του Χρίστου Πετρίδη

Ο αντισυμβατικός κόσμος του Χρίστου Πετρίδη -Pop έργα του στο Μουσείο Μπενάκη [εικόνες]Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζουν απο 21 Σεπτεμβρίου την έκθεση «Χρίστος Πετρίδης: ένας φαντασιακός κόσμος: 1958-2013» στο κτήριο της οδού Πειραιώς σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη.
«Έχοντας λάβει την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στην Ακαδημία Μινέρβα, στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, ο Πετρίδης δημιουργεί ένα φαντασιακό χωροχρόνο, κυρίως δισδιάστατο, ζωηρό, ενίοτε φασαριόζικο και φαινομενικά αυθόρμητο, ο οποίος αρέσκεται στο να «εγγίζει» το ανεξέλεγκτο και το τυχαίο» γράφει στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης ο Σταύρος Καβαλλάρης. 

«Χωρίς ένδειξη ενδοιασμών ή ανάγκης μιας διαμεσολαβητικής αναζήτησης, ο Πετρίδης παρουσιάζει το θεματικό του εύρος, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο από τη γέννηση της τέχνης του. Τρένα, αεροπλάνα, πλοία, υποβρύχια, ημιφέγγαρα, σύννεφα, βουνά, μανιταρόσπιτα, γέφυρες, τηλέφωνα, ψυγεία, λουλούδια, μέλισσες, ψάρια, φάλαινες, δεινόσαυροι, βιομορφικά όντα». 

«Η εσωτερική του ανάγκη να συνενώσει όλα αυτά τα ανόμοια θεματικά στοιχεία τον οδηγεί, υπό την προστατευτική ιδιότητα μετα-pop και γκράφιτι ιδιωμάτων, σε ελεγχόμενες ενσωματώσεις και συνδυαστικές επαναθέσεις στον καμβά, καθιστώντας την επιδραστική αυτή σύντηξη ένα εγχείρημα άκρως προσηλωμένο στον προσδιορισμό του φαντασιακού του κόσμου, ο οποίος, μέσω της κυριαρχίας της φόρμας και του χρώματος, άκρατα διακηρύσσει το ιδεώδες της αυτονομίας ενός έργου τέχνης».

Η έκθεση είναι μια αναδρομή στο έργο του κύπριου καλλιτέχνη Χρίστου Πετρίδη που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή τον Ιούλιο του 2013. 
Τα εγκαίνια έχουν οριστεί για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ Ένας φαντασιακός κόσμος 1958-2013 Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 21 Σεπτεμβρίου 2015, 20:00 Διάρκεια: 22 Σεπτεμβρίου έως 13 Νοεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: