Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥ π. ΣΑΒΒΑ ΛΑΥΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

Ἀγαπητέ Ἰωάννη,
Χαίρετε!
Μόλις μέ πῆραν τηλέφωνο ἀπό τήν Ἀριζόνα. Ἔμαθαν ὅτι αὔριο τό Ἅγιον Ὄρος ἑτοιμάζεται νά διώξει τόν π. Σαββα τόν Λαυριώτη καί ἀκόμη ἕναν ἐπειδή κατέκριναν τήν ψευτο-Σύνοδο τῆς Κρήτης. Παρακαλῶ νά ἐξερευνήσεις.
Μ. Β.

 Αποτέλεσμα εικόνας για π. ΣΑΒΒΑ ΛΑΥΡΙΩΤΗ
Λάβαμε την ακόλουθη επιστολή που υπογράφουν Αγιορείτες πατέρες:

"Εν ΑΓΙΩ ΟΡΕΙ 8 / 22 Ιουλίου 2016
Αγίων Μητροφάνους καί Διονυσίου Αγιορειτών.

Ανακοίνωση – Ενημέρωση
Πρός το Ορθόδοξο Χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Σε συνέχεια της υποθέσεως τού γέροντος Σάββα Λαυριώτου προϊσταμένου ή δίκη του αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα λόγω του ότι το γράμμα του πατριαρχείου δεν στάλθηκε εγκαίρως από την Ιερά Κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάξεως του έγιναν συστάσεις να μην ξαναμιλήσει για θέματα οικουμενισμού, ότι είναι φανατικός, ανυπάκουος και υβρίζει τον πατριάρχη.

Δεν τον άφησαν να απολογηθεί για τις κατηγορίες που του απηύθυναν ούτε νά αναγνώσει τήν έγγραφη απολογία του ενώπιον τής συνάξεως.

Κατόπιν τούτου τούς δήλωσε τά εξής:
"Λόγου ότι ή λεγομένη αγία και μεγάλη σύνοδος Κρήτης είναι αιρετική και ληστρική και επειδή ο πατριάρχης αναδεικνύεται ως αιρετικός και με Συνοδικές κατοχυρώσεις πλέον, καθηκόντος ό γέρων Σάββας Λαυριώτης προϊστάμενος διακόπτει το μνημόσυνό του."

Θα προσπαθούμε να σας έχουμε ενήμερους συνεχώς.

Αγιορείτες Πατέρες

Eκφράζουμε θερμή συμπαράσταση προς τον π. Σάββα και σε όσους Αγιορείτες εδιώχθησαν ή διώκονται λόγω της αντίθεσής τους προς τη λεγόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης.

Παρακαλούμε θερμά την Ιερά Μονή Λαύρας και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους εναντίον των Αγιορειτών Πατέρων που αντιμάχονται τη Σύνοδο της Κρήτης.

Θέλουμε, όμως, παράλληλα να εκφράσουμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι η αποτείχιση δεν είναι -τουλάχιστον επί του παρόντος- ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι αποφάσεις των Εκκλησιών που απέσχαν από τη Σύνοδο της Κρήτης και αναμένουμε την ετυμηγορία τους.

Αν, όπως ελπίζουμε, απορρίψουν την λεγόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν χρειάζονται αποτειχίσεις επειδή οι αποφάσεις της ακυρώνονται με την στάση των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Θερμά παρακαλούμε, λοιπόν, να τερματιστεί ο διωγμός των Αγιορειτών πατέρων, αλλά παρακαλούμε θερμά και τους Αγιορείτες πατέρες να επανεξετάσουν τη στάση τους για το θέμα της αποτείχισης.

Μας συνέχει ο φόβος ότι με τις αποτειχίσεις οι οικουμενιστές θα βρούν την ευκαιρία να εξουδετερώσουν όσους μοναχούς αντιδρούν για τη Σύνοδο της Κρήτης, αλλά μας συνέχει επίσης ο φόβος ότι όσοι προσφύγουν στις αποτειχίσεις θα εξωθηθούν τελικά σε σχίσμα.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν, όπως ελπίζουμε, απορρίψουν την λεγόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, οι αποφάσεις της ακυρώνονται με την στάση των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Το Άγιο Όρος έπρεπε να αντιδράσει ενωμένο και σύσσωμο. Θα τους ταρακουνούσε, και ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι φτάσαμε πλέον στο μη περαιτέρω. Μεμονωμένες αποτειχίσεις το μόνο που κάνουν είναι να απομονώνουν τους αντιδρώντες και να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.
Υποστηρίζουμε τον π. Σάββα, αλλά να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να δημιουργηθεί ενιαία φωνή στο Άγιο Όρος. Να μην απομονωθεί με την "διακοπή κοινωνίας". Πολύ αποτελεσματικό το "διαίρει και βασίλευε".

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τον 12:10 μμ

Ανώνυμος είπε...

Τό σχόλιο είναι του κ. Τελεβάντου ; ίσως .... καί απηχεί τις θέσεις του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου κατά κάποιον τρόπο Τό να΄ έχουμε μία θεσμική ακύρωση της ψευδοσυνόδου του Κολοτουμπαρίου κάι μάλιστα μέ την συμμετοχή της εκκλησίας της Ρωσίας ,είναι ένα όνειρο απατηλό το οποίο έχουμε την υποχρέωση να το κυνηγάμε έχοντας την ελπίδα μας στό Θεό για τον οποίο τίποτα δέν είνα αδύνατο Καί αυτό βέβαια γίνεται από αυτούς που ανελαβαν αυτή την πρωτοβουλία μέ την φώτιση του Θεού Ευχόμαστε να τελεσφορήσουν οι προσπάθειές τους Θά ήταν ο,τι καλύτερο θα μπορούσε νά συμβεί Αυτή όμως η προσδοκία μας, που είναι τόσο αβέβαιη καί σέ βάθος χρονου , γιατί θα πρέπει να ανακόψει κάθε άλλη αντίδραση χειροπιαστή που γίνεται εδώ καί τωρα αυθόρμητα καί αβίαστα ; Όλα έχουν την χρησιμότητά τους καί η αποτείχιση κάποιων ΄΄ανυπότακτων΄΄ αγιορειτων αναδεικνύει τον διχασμό του Αγίου Όρους ,οτι δέν εφησυχάζουν ενόχως όλοι ,κατά κάποιο τρόπο διασώζουν την τιμή της Αγιωνύμου Πολιτείας ,ομολογούν αυτοί καί για λογαριασμό των σιωπώντων Αυτό εμάς μας χαροποιεί οτι καί στό Άγιο Όρος ανάβει μία φωτιά που θά πρέπει να ενισχυθεί καί όχι νά την κουκουλώσουμε καί να την αποδομήσουμε μέ αμετροέπειες για να σβήσει δήθεν από σύνεση Αυτό θά ήταν τό πιό αισιόδοξο σενάριο νά λυθούν δηλαδή όλα τά θέματα θεσμικά ως διά μαγείας χωρίς να ανοίξει μύτη καί συνάμα θά ήταν καί μοιρολατρεία νά τά περιμένουμε όλα κάπως έτσι Σέ περίπτωση όμως που δέν γίνουν έτσι ; Χάνουμε καί την θεσμική λύση ,καλλιεργούμε καί την μοιρολατρεία Ήδη κυκλοφορεί η νοοτροπία: αφού όλα αυτά θά γίνουν το λέει καί η αποκάλυψη γιατί θα πρέπει να αντιδρούμε; Οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις είτε υπο την μορφη αποτειχίσεως είτε υπο την μορφή λαϊκών διαμαρτυριών -- που έχουν σβήσει λόγω της συκοφαντήσεως καί αποδόμησης που έχουν δεχθέι -- βοηθούν καί εξωθούν στην θεσμική λύση Αυτό γιατί δέν το λέει ο κ. Τελεβάντος εφ'όσον το επισημαίνει ο π.Επιφάνιος;

Στην ιστορία δρούν τά προσωπα καί οι πατέρες του Αγίου Όρους γνωρίζουν οι ίδιοι τί θά κάνουν ,από εμας ζητάνε την συμπαράστασή μας καί οπωσδήποτε όχι την αποδόμηση Εμάς η στάση τους μας αναπαύει καί τους ευχόμαστε νά έχουν καλή φώτιση καί τη προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου !

Ανώνυμος είπε...

Στο σπίτι του κρεμασμένου δέν μιλάνε για σχοινί Τό σχίσμα έχει επέλθει Ποιός αισθάνεται ενωμένος μέ μία τέτοια εκκλησία παραδομένη στον οικουμενισμό ; Μένει --άν αποτύχουν όλες οι προσπάθειες -- μία γενναία έξοδος από την αίρεση Τό καραβάκι της εκκλησίας θά πρέπει να αρμενίσει πάλι στό πέλαγος της Παραδόσεώς της κάι τίποτα νά μήν το φοβίζει αφού στό τιμόνι βρίσκεται ο Χριστός Ειναι αστείο να μιλάμε ακόμα για τον φόβο του σχίσματος Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω !

Ανώνυμος είπε...

Το Άγιον Όρος δεν μίλησε ακόμη. Έχει βαρύτητα να αντιδράσει ένα κανονικό μοναστήρι έστω, να γίνει ένα ξεκίνημα. Δεν μπορεί να σιωπά, επειδή συμφωνεί, το Όρος, είχανε ήδη αντιδράσει, αποκλείεται να μείνει έτσι αδρανής η κατάσταση. Υπομονή και προσευχή. Πολύ υπομονή και πολύ προσευχή. Κάτι θα φέξει...δεν μπορεί! fexis