Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΣΠΑΘΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ

Πατριαρχείο Σερβίας: ''Αν δε λάβετε υπόψη τις ενστάσεις θα αποχωρήσουμε'' 

Η είδηση: "Η Εκκλησία μας θέλοντας να συμβάλει την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών συμμετέχει στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις όλων των Εκκλησιών και όχι μόνο της Εκκλησίας της Σερβίας" αναφέρει μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Σερβίας, σε νέο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την συμμετοχή της τελικά στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Επίσης η Σερβική Εκκλησία υπογραμμίζει ότι "προς την κατεύθυνση της ενότητας οφείλουμε όλοι να ενσκύψουμε στα προβλήματα και τις ενστάσεις όλων των Εκκλησιών, ώστε να λυθούν από τις εργασίες της Αγίας Συνόδου." "Στην περίπτωση που οι Εκκλησίες που θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν λάβουν υπόψη τις ενστάσεις των άλλων Εκκλησιών και θεωρούν ότι είναι απλά απούσες, μόνο για να μποϊκοτάρουν την Σύνοδο, τότε και το Πατριαρχείο Σερβίας θα αποχωρησει από τις εργασίες" προσθέτει χαρακτηριστικά το Πατριαρχείο Σερβίας.


Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας με την οποία ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει υπό όρους στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι καθοριστική για την πορεία της Συνόδου.



Οι όροι που θέτει η Εκκλησία της Σερβίας ώστε να μην αποχωρήσει από τις εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου είναι άτεγκτοι. Επιμένει να συζητηθούν και να συνυπολογιστούν οι αντιρρήσεις των Εκκλησιών που διατύπωσαν πριν ή αναγγείλουν ότι θα απόσχουν των εργασιών της Συνόδου.



Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία της Σερβίας αναλαμβάνει το ρόλο του διεκδικητή των δικαίων των Εκκλησιών που θα απόσχουν και θα λειτουργεί σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι των οικουμενιστών.



Η στάση αυτή της Εκκλησίας της Σερβίας είναι εξίσου -αν όχι πιο αποτελεσματική- με τη στάση των Εκκλησιών που θα απόσχουν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο, επειδή θα λειτουργεί αποτελεσματικά και σαν συμπληρωματικός μοχλός πίεσης εναντίον των Οικουμενιστών.



Η στάση αυτή της Εκκλησίας της Σερβίας θα ενδυναμώσει και τη φωνή της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία δεν απεχώρησε από τη Σύνοδο και ούτε έθεσε όρους για τη συμμετοχή της και ούτε απείλησε με αποχώρηση αν δεν εκπληρωθούν ορισμένοι όροι.



Τα σημεία που θέλει να επιφέρει τροποποιήσεις στα κείμενα η Εκκλησία της Ελλάδος είναι τα ίδια ή παραπλήσια με τις τροποποιήσεις που θέλουν να επιφέρουν το Άγιον Όρος, η Εκκλησία της Γεωργίας και η Εκκλησία της Βουλγαρίας δηλαδή οι παραδοσιακές Ορθόδοξες Εκκλησίες.




Τα πιο πάνω δείχνουν πόσο σημαντική είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας η οποία αν κατορθώσει με την Εκκλησία της Ελλάδος να ορθοδοξοποιήσει τα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης θα συντελέσει αποφασιστικά στο να καταστήσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο όντως Αγία και Μεγάλη.

Βέβαια υπάρχει και άλλη εκτίμηση που λέει :Το επιχείρημά σας είναι σωστό αλλά θα σας απαντήσουν ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της Συνόδου, που και εσείς έχετε υπογράψει. Σας υπενθυμίζω το άρθρο 11 «τροπολογίαι εις τα κείμενα»: ἡ ἔγκρισις τῶν τροπολογιῶν, μετά τήν ὁλοκλήρωσιν τῆς συζητήσεως αὐτῶν, ἐκφράζεται, κατά τά πανορθοδόξως καθιερωμένα, διά τῆς ἀρχῆς τῆς ὁμοφωνίας τῶν ἀντιπροσωπειῶν πασῶν τῶν αὐτοκεφάλων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν. Τοῦτο σημαίνει ὅτι αἱ μή ὁμοφώνως ἀποδεκταί γενόμεναι τροπολογίαι δέν ἐγκρίνονται». Πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία απολύτως τροπολογία, αφού οι συντάκτες των κειμένων πατριαρχικοί δεν πρόκειται να τις εγκρίνουν, όπως έκαναν και σε όλες τις προσυνοδικές συνάξεις. Μακαριώτατε Σερβίας δυστυχώς και εσείς εγκλωβιστήκατε στη φαναριώτικη διπλωματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: