Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η αγάπη είναι αυτό που έχει νόημα στη ζωή μας.



Αυτό το συγκινητικό βίντεο θα σας θυμίσει τι είναι πιο σημαντικό στη ζωή.
Μέσα στη ρουτίνα και τη φασαρία της καθημερινότητας, πολλές φορές αποπροσανατολιζόμαστε από το τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Είναι εύκολο να συμβεί σε όλους μας.

Αυτό το αξιολάτρευτο βίντεο προσπαθεί να μας δείξει την αλήθεια της ζωής.

Η αγάπη είναι πραγματικά αυτό που έχει νόημα στη ζωή μας.

Ενας καλλιτέχνης δημιούργησε αυτό το βίντεο για να μας δώσει ένα πολύτιμο μάθημα. Μέσα από τους ήρωες των κινουμένων σχεδίων του και τα λόγια του, μας εξηγεί γιατί βρισκόμαστε στη γη και τι είναι πιο σημαντικό: η ΑΓΑΠΗ.

Πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που το έχει καταλάβει αυτό. Ομως, δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνουμε 85 ετών για να το καταλάβουμε αυτό. Τότε θα έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν διαφωνεί στο θέμα των ανθρώπινων σχέσεων αγάπης. Είτε γονέων-παιδιών, συζύγων, αδελφών, φίλων. Παρόλο που στην εποχή μας "η αγάπη των πολλών έχει ψυχρανθεί", πιστεύω ότι πάντα η μεταπτωτική ανθρωπότητα είχε διαταραγμένες ανθρώπινες σχέσεις.
Σε παλιότερες εποχές συνέβαιναν σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα απίστευτα πράγματα. Υπήρχε απίστευτη σκληρότητα και ακραία αντιμετώπιση καταστάσεων.

Το βίντεο δείχνει την συντροφικότητα και την ανθρώπινη αγάπη και συμπαράσταση. Είναι πράγματα αυτονόητα για την έννοια "άνθρωπος".
Από κει και πέρα όμως, υπάρχει μια διάσταση ουμανισμού και μηδενισμού ( όχι στο συγκεκριμένο βίντεο αλλά) σε ταινίες όπως "Amour" (Love) (2012) - Michael Haneke ( ο Χάνεκε ασχολείται με την τρίτη ηλικία, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα γηρατειά και τον τρόμο του θανάτου.)

https://www.youtube.com/watch?v=6Tuc3zjvJU8

Η ταινία αυτή θεωρήθηκε αριστούργημα ανθρωπισμού συντροφικότητας και ανάδειξης του βιώματος της πολύ δύσκολης τρίτης ηλικίας και του τρόμου του θανάτου.
Δεν μπόρεσα να τη δω ολόκληρη, ακριβώς γιατί αποπνέει το άρωμα του θανάτου (του πνευματικού). Όλος ο κόσμος του ενός είναι ο άλλος. Όλο το ζητούμενο και το αποκορύφωμα του ανθρώπινου σκοπού, ζωής και ευτυχίας είναι η ένωσή τους. Όλα συμπυκνώνονται στις προσωπικές στιγμές του ζευγαριού.
Μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα, απόρροια του άθεου γαλλικού ουμανισμού και ορθολογισμού, και μια προσπάθειας διαχείρισης της αρρώστιας των γηρατειών και του θανάτου στα όρια της απόγνωσης.. και όλο αυτό ντυμένο με έννοιες "αγάπης, συμπαράστασης και ανθρωπιάς".Χωρίς ελπίδα χωρίς φως στο τούνελ. Χώρος για τον Θεό; κανένας..
Κάποιος άθεος μου είπε "πρέπει να είσαι πολύ συγκροτημένο άτομο για να μπορείς να διαχειριστείς τα γηρατειά και το θάνατο, έχει να κάνει με την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", θεωρώντας φυσικά την πίστη "ψυχολογικό υποκατάστατο". Κάτι σαν το "δεν φοβάμαι και δεν ελπίζω τίποτα".Και θεωρώ ότι τότε είμαι ελεύθερος!

Όλα αυτά που πραγματεύεται η ταινία, που είναι η μικρογραφία της πραγματικότητας του δυτικού πολιτισμού, είναι κίβδηλα ομοιώματα αληθινών εννοιών, οι οποίες γίνονται (δεν είναι) αληθινές ΜΟΝΟ μέσα από το πρίσμα της αιωνιότητας. Τότε μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, και δεν υπάρχει καμιά κατάθλιψη ή απελπισία ή απόγνωση.

Ο άγιος Γέροντας Σωφρόνιος λέει κάτι που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Χαρακτηρίζει την τρίτη ηλικία ως την πιο θαυμαστή περίοδο, ως πνευματική "πανδαισία", περίοδο αγιότητας, συγκομιδής των πνευματικών καρπών.
Δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε αυτά φοβόμαστε τη φθορά αλλά κυρίως ΤΗΝ ΚΕΝΩΣΗ από τις δυνάμεις μας από το εγώ μας. Ο Θεός όμως λέει στους ψαλμούς του Δαβίδ - «Ανακαινισθήσεται ως αετού η νεότης σου».
Η κένωση την οποία φοβόμαστε είναι η πραγματική ελευθερία και λύτρωση, η πνευματική "εγκατάλειψη" στα Χέρια του Θεού. Αυτό που οι ασκητές προσπαθούσαν να πετύχουν κόβοντας από τον εαυτό τους ακόμα και στοιχειώδη πράγματα όπως η τροφή, και κυρίως τα ανθρώπινα στηρίγματα.

Ανώνυμος είπε...

Παραπλήσιας "φιλοσοφίας" είναι και η φανερά αντιχριστιανική ταινία "breaking the waves" του Lars von trier.

https://www.youtube.com/watch?v=SHqZh-9AiCs

Ανώνυμος είπε...

Amour, απαπαπαπαπα! Παναγία μου κατάθλιψη! Μαύρη κι άραχνη μιζέρια. Ότι πρέπει για θερινό κινηματογράφο! Αν έχεις πάρει και hotdog με κόκα κόλα δεν κατεβαίνει με τίποτε. Μόνο νερό.Φεύγεις με "μια γεύση τρικυμίας στα χείλη" Μαρίνα των βράχων!
Δείτε αυτό το τρυφερούλι πάλι σε animation.

https://www.youtube.com/watch?v=1Y4_BivnrwM

Για όσους θα γεράσουν μαζί, γιατί αυτούς αφορά η ανάρτηση εντέλει.