Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Το Ορλάντο και το δάγκωμα της "μαϊμούς"…



Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1920 μια μαϊμού στο Τατόι δάγκωσε το βασιλιά Αλέξανδρο. Λίγες μέρες αργότερα ο βασιλιάς της Ελλάδας πέθανε από τις επιπλοκές που προκάλεσε το δάγκωμα.  Η επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου σε μια χώρα που με τη στήριξη της Αντάντ, είχε καταλάβει τα παράλια της Μικράς Ασίας, δρομολόγησε δυο χρόνια αργότερα τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η τύχη παίζει πολλές φορές σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Η δολοφονική επίθεση ενός μουσουλμάνου παράφρονα, που επικαλείται τον ISIS, σε ένα μπαρ που σύχναζαν ομοφυλόφιλοι στο Ορλάντο των ΗΠΑ μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως κερδίζει από ενέργειες σαν αυτή. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου και υπέρ μέτρων προστατευτισμού στην οικονομία. Ο Τραμπ κερδίζει πολλούς ψήφους από τη χαμηλόμισθη τάξη των λευκών στις ΗΠΑ.

Στη Μεγάλη Βρετανία λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Brexit έχει αποκτήσει προβάδισμα. Κάποιοι Βρετανοί πιστεύουν ότι για την οικονομική τους κατάσταση φταίει η Ε.Ε. Μια από τις αφίσες των υποστηρικτών του Brexit δείχνει τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου υποστηρίζοντας πως τα λεφτά των Βρετανών φορολογουμένων πάνε σε άχρηστα έργα σε άλλες χώρες...

Κάποιοι άλλοι Βρετανοί δεν αντέχουν την ιδέα μιας ΕΕ στην οποία πρέπει να συναποφασίζουν με τους Γερμανούς ή με χώρες όπως η Ελλάδα την οποία λίγες δεκαετίες πριν κυβερνούσαν ως αποικία περίπου. Το Ηνωμένο Βασίλειο για αιώνες κέρδιζε πολιτική και οικονομική ισχύ παίζοντας με τις ισορροπίες στην Ευρώπη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής όπως ήταν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία.

Θεωρούν πως η επιστροφή της Ευρώπης σε μια κατάσταση ανταγωνισμών μεταξύ διαφόρων χωρών θα αναβαθμίσει το ρόλο τους.

Η Σκωτία σε περίπτωση Brexit σκοπεύει να αποχωρήσει από το ΗΒ και να προσχωρήσει στην ΕΕ. Κανείς δεν είναι σε θέση βέβαια να προβλέψει αν η ΕΕ θα υπάρχει όπως είναι ή κάπως αλλιώς ή καθόλου σε λίγα χρόνια.

Η Ρωσία έχει συμφέρον από μια διασπασμένη ΕΕ σε χώρες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Έτσι με όπλο την προμήθεια ενέργειας θα αυξήσει την οικονομική και πολιτική της ισχύ.

Στην Γαλλία το κόμμα της Λεπέν που είναι εναντίον του Ευρώ έρχεται πρώτο σε δημοσκοπήσεις. Στην Αυστρία οι ακροδεξιοί έχασαν την προεδρία για μερικές χιλιάδες ψήφους. Στη Γερμανία το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή είναι στη Βουλή και αν ήταν στοιχειωδώς σοβαρότερη και λιγότερο επιδεικτικά ναζιστές μπορεί να ήταν  κυβέρνηση. Στην Ελλάδα κυβέρνηση είναι ένα περιθωριακό κόμμα της άκρας αριστεράς που προσπαθεί να μετεξελιχθεί σε πελατειακό κόμμα με μανδύα ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας, για να μη χάσουν τα στελέχη τις "καρέκλες" και οι πελάτες τον κρατικό μισθό.

Προσθέστε στα παραπάνω και το προσφυγικό ζήτημα που άπτεται της δημογραφικής έκρηξης κάποιων περιοχών (κυρίως του εχθρικού μουσουλμανικού κόσμου) και τη δημογραφική γήρανση της Δύσης. Προσθέστε και την κινέζικη οικονομική "φούσκα" συν το τεράστιο χρέος  όπου ένα παγκόσμιο ΑΕΠ 80 τρισ. δολαρίων πρέπει να καλύψει ένα χρέος 250 τρισ. δολαρίων άρα τα επιτόκια πρέπει να είναι μηδενικά ή αρνητικά. Αλλά αν τα επιτόκια είναι αρνητικά  κανείς δεν έχει λόγο να αποταμιεύει, άρα καταστρέφεται ο κινητήρας που παράγει οικονομική πρόοδο, συσσώρευση κεφαλαίου.

Όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αναταράξεων και δραστικών ανατροπών.  Το λιγότερο που μπορεί να προκύψει από μια τέτοια περίοδο είναι το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ όλων των εποχών και η μεγαλύτερη ύφεση…

Υ.Γ.: Εν τω μεταξύ η Τουρκία αρχίζει να προβληματίζει τη Δύση με τη στάση της. Η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και οι ΗΠΑ βρίσκονται όλο και πιο συχνά σε προστριβές μαζί της.

Σε προστριβές βρίσκεται επίσης με τη Ρωσία. Σε κάποια μελλοντικά σενάρια η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από τις επιπτώσεις του τουρκικού μεγαλοϊδεατισμού. Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζονται πολιτικές ηγεσίες ικανές, όχι με ανθρώπους που δεν μπορούν να μετρήσουν σωστά ούτε τα δάχτυλα του ενός χεριού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: