Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η δημιουργία της εικόνας: «Τον νυμφώνα σου βλέπω»


Ο Μαΐστωρ της Εκκλησιαστικής Ζωγραφικής Γεώργιος Κόρδης αναλύει το έργο του «Τον νυμφώνα σου βλέπω». Πρόκειται για μια διάλεξη που δόθηκε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Καθηγητή Λάμπρου Σιάσου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία παρουσίαση, με έμαθε πολλά που δε γνώριζα γύρω από την τέχνη της αγιογραφίας κι ευχαριστώ.

Δεν ξέρω αν αυτό που θα γράψω είναι μπούρδα -πολύ πιθανόν να είναι- καθότι δε γνωρίζω την τέχνη της αγιογραφίας αλλά ούτε και τα σχετικά με αυτή. Ωστόσο μιας και ο δημιουργός ζήτησε κριτική και διάλογο επί του αποτελέσματος, θα ήθελα να πω πως δε μου άρεσε το στοιχείο της μονοχρωματικότητας των προσώπων στον παράδεισο. Βέβαια ο δημιουργός αναπτύσσει το σκεπτικό του, αλλά προσωπικά πιστεύω πως μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει. Δηλαδή οι μορφές εκτός παραδείσου να είναι μονοχρωματικές και μόνο υπό το φως του Χριστού να εμφανίζουν ζωντανά τα χρώματά τους.

Αν δεν υπάρχει το φως, έχουμε σκοτάδι και άρα απουσία χρωμάτων. Μόνο υπό την παρουσία του φωτός τα χρώματα εμφανίζονται. Βέβαια ο δημιουργός είχε την εικόνα στο μυαλό του πως υπό το Φως της παρουσίας του Κυρίου τα χρώματα μοιάζουν να ξεθωριάζουν και να τείνουν στο λευκό. Ωστόσο οπτικά το αποτέλεσμα όπως το απέδωσε προσωπικά δε μου άρεσε και τόσο.

Είπα την μπούρδα μου, μην πέσετε να με φάτε, ξαναλέω δεν ξέρω από αγιογραφία και ζητώ κατανόηση αν αυτό που λέω είναι λάθος.