Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ιεροσόλυμα: Αφοσίωση και επικοινωνία με τα Θεία μέσα από το φακό της Ισραηλινής Ντάφνα Ταλ

Ιεροσόλυμα: Αφοσίωση και επικοινωνία με τα Θεία μέσα από το φακό της Ισραηλινής Ντάφνα Ταλ «Μία διαρκής πίστη. Η Ορθοδοξία στους Αγίους Τόπους» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας της Ισραηλινής Ντάφνα Ταλ που παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη, στην Αγιορείτικη Εστία. 
Η δύναμη της αέναης πίστης της Ορθοδοξίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο φυσικό περιβάλλον της, τους Αγίους Τόπους, παρουσιάζεται μέσα από τις εικόνες της Ισραηλινής φωτογράφου.
Εικόνες που αποτυπώνουν την πλούσια κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους.
Παιχνίδια με το φως των κεριών
Από το 2013 έως το 2015, η Ντάφνα Ταλ αποτύπωσε με τον φακό της τους ιερούς τόπους και τους ανθρώπους των Ιεροσολύμων, ορθόδοξες παραδόσεις αιώνων, αλλά και στιγμές απαράμιλλης κατάνυξης υπό την τρεμάμενη φλόγα των κεριών.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ισραηλινή φωτογράφος
Στα μοναστήρια και τις εκκλησίες των Αγίων Τόπων, με τους αιώνες ζωής και ιστορίας, συρρέουν καθημερινά χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, εξηγεί στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ντάφνα Ταλ που μιλά για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της περιοχής.
«Είναι αυτός ο χαρακτήρας της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να διαφυλάξουμε σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη» αναφέρει η Ισραηλινή φωτογράφος, η οποία δεν κρύβει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό της για τις παραδόσεις αιώνων που διαφυλάττονται ως «κόρη οφθαλμού» στο λίκνο της Ορθοδοξίας, τους Αγίους Τόπους.


Το φως των κεριών που χρησιμοποιούνται στις θρησκευτικές τελετές, σε συνδυασμό με το φυσικό φως που «εισβάλλει» στα μοναστήρια και τις εκκλησίες από τις μικρές χαραμάδες στους τοίχους ή τα παράθυρα των κτιρίων, αλλά και η συνεχής εναλλαγή μεταξύ του φωτός και της σκιάς, αποτυπώνουν γλαφυρά, στις φωτογραφίες της Ντάφνα Ταλ, στιγμές προσωπικής αφοσίωσης και επικοινωνίας των πιστών με τον Θεό.
Το όλο project δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή όλων των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους και είναι αποτέλεσμα σχέσεων που οικοδομήθηκαν πάνω σε μία βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εξηγεί η φωτογράφος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια των πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: