Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Οι παράξενες εικόνες αγίων του Ιωάννη Μητράκα στο Μουσείο Μπενάκη

Μοιάζουν με τις βυζαντινές αλλά δεν είναι. Είναι μοντέρνες, με έντονα χρώματα και οι άγιοι απεικονίζονται σε αλλόκοτες στάσεις.  
Ιωάννης Μητράκας, ο νεοβυζαντινός. Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η αγιογραφία, μάλλον θα βρείτε ενδιαφέρουσες τις εικόνες του αυτοδίδακτου αυτού αγιογράφου με το πρωτότυπο προσωπικό ύφος που κινείται ανάμεσα στη βυζαντινή και νεοελληνική παράδοση, τη ρωσική τέχνη, την ελληνική ιστορία και μυθολογία, αλλά και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Αυτόν τον μήνα, το Μουσείο Μπενάκη (κεντρικό κτίριο) παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική με τίτλο «Ιωάννης Μητράκας, ο νεοβυζαντινός» με περισσότερα από 85 έργα σύγχρονης θρησκευτικής και κοσμικής ζωγραφικής. 

O Μητράκας μεταπλάθει τις ποικίλες και διαφορετικές καταβολές και επιρροές του, σε έναν επίκαιρο εικαστικό λόγο, καθρέφτη του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου και πολυμερισμένου κόσμου. 

Τα έργα του Ιωάννη Μητράκα στο Μπενάκη, εκτίθενται δίπλα στα έργα της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής Συλλογής του Μουσείου, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας διάλογος για τη διαχρονικότητα της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής, και την εξέλιξη της νέο-βυζαντινής τέχνης. 

Η έκθεση
«Ιωάννης Μητράκας, ο νεοβυζαντινός», αναδρομική
Μουσείο Μπενάκη: (κεντρικό κτήριο) Κουμπάρη 1, Αθήνα, τηλ. 210 3671000
Διαρκεί: ως 27/03
Εισιτήριο γενικής εισόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: