Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Στο Ιράν... δεν κρύβουν τα γυμνά τους αριστουργήματα!

Οι τοιχογραφίες της Μητρόπολης των Αρμενίων της Βανκ, στην ιρανική πόλη του Ισφαχάν

Από το "PRESS-GR"
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
 
H επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Hassan Rohani στην Ιταλία και η απόφαση του Matteo Renzi να τοποθετηθεί μπούργκα στα αγάλματα της Αφροδίτης και της Αμαζόνας, στα μουσεία Capitolini της Ρώμης, έδωσε τροφή στην ισλαμοφοβία και την εμφάνιση του Ιράν ως χώρα του "σκοταδισμού", πάντα με την ευγενική κι ανιδιοτελή συνεισφορά της "ελεύθερης" και "δημοκρατικής" δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ.
Να που όμως, κανείς για λογαριασμό του Ιράν, αλλά και του προέδρου Rohani, δεν διατύπωσε ΠΟΤΕ ένα τέτοιο "αίτημα", για απόκρυψη-"λογοκρισία" των έργων τέχνης.
Επρόκειτο για μια απόφαση του "αριστερού" ιταλού πρωθυπουργού Renzi και του επίσης "αριστερού" υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Franceschini, που για να καλύψουν την ανήθικη ενέργειά τους, κατηγόρησαν την Εφορία Αρχαιοτήτων γι' αυτήν.
Όταν ο Έφορος Αρχαιοτήτων επισήμανε ότι...
επιβλήθηκε η απόφαση από την κυβέρνηση... ξεκίνησε η γελοιοποίηση του Ιταλού πρωθυπουργού Renzi.
Βέβαια, στην διεθνή κοινή γνώμη (ας δούμε πως έγινε εκμετάλλευση του θέματος και στην Ελλάδα, με υποτίμηση του Ιράν, της ιστορίας και του μεγάλου πολιτισμού του) η γελοιοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης δεν έφθασε ποτέ. Έμεινε πως το Ιράν έχει σκοταδισμό, ακόμη και για πολλούς δικούς μας "διανοούμενους" και "καλλιτέχνες".
Ο Renzi και ο Franceschini, όπως κι οι δικοί μας εγχώριοι διανοούμενοι και δημοσιογράφοι της ανοησίας, συγχέουν το Ιράν με την Σαουδική Αραβία και τους "μετριοπαθείς" εξεγερμένους της Συρίας, που για λογαριασμό της "πολιτισμένης" δύσης πολεμούν για "εκδημοκρατισμό"...
Αυτοί οι ανόητοι, μαζί μ' αυτούς που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, αποκρύβουν πως τα μνημεία και έργα τέχνης στο Ιράν, δεν είναι καθόλου "κρυμμένα" και πως το Ιράν είναι περήφανο για τα "γυμνά" του έργα τέχνης.
Για να το διασκεδάσουμε με όσους "τσίμπησαν" στην αποικία Ελλάδα με τα σκεπασμένα αγάλματα της Ρώμης, την Ελλάδα που συνεχίζει εμπάργκο εναντίον του Ιράν, -όπως κι εναντίον του λαού της Συρίας-, μέχρι τον "εκδημοκρατισμό" τους, ενώ οι σύμμαχοι και "δανειστές" μας τώρα κάνουν χρυσές δουλειές κι υπογράφουν συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν. Εσείς μνημόνια, λιτότητα, χρέος, μέτρα και ξανά μέτρα, εξαθλίωση του Ελληνικού λαού κι εμείς μπίζνες... λένε οι γενναιόδωροι "φιλάνθρωποι" πιστωτές μας.
Ας δούμε ενδεικτικά πως το Ισλάμ του "σκοταδιστικού" Ιράν, αντιμετωπίζει τα έργα τέχνης:

Η Πηνελόπη της Περσούπολης, στο Εθνικό Μουσείο Τεχεράνης, με τα πλούσια κι όμορφα στήθη της... Ουδεμία σχέση με την πρώιμη Αφροδίτη της Ρώμης, που σκέπασαν, της απλοϊκής γυναίκας πρωτόγονης αρχιτεκτονικής και μόνον το όνομα διαθέτει από την ομορφιά της Αφροδίτης της Μήλου, ή την Κυθέρεια και Κύπριδα.

Λεπτομέρεια τοιχογραφίας στον Οίκο Borujerdi, της ιρανικής πόλης Κασάν



Andy Warhol's

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τεχεράνης (Museum of Contemporary Art)

Vincent van Gogh

Pablo Picasso


Renι Magritte

Andy Warhol

Alberto Giacometti

Marino Marini
"Capricorn"... Max Ernst

"Homage to Pablo Neruda"... Eduardo Chilida

"Multiplied by Space"... Max Bill
Η "αριστερή" εφημερίδα Αυγή, με φωτογραφία από το γνωστό "αριστερό" περιοδικό L'Espresso: Πολιτικό ζήτημα δημιούργησε στην Ιταλία η απόφαση να «καλυφθούν» με συμπιεσμένο χαρτόνι και ξύλο ρωμαϊκά αγάλματα -αντίγραφα ελληνικών- γυμνών γυναικείων θεοτήτων, κατά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στα μουσεία Καπιτολίνι της Ρώμης.

Η απόφαση, όπως έγινε γνωστό, ελήφθη για να μην θιγούν οι ευαισθησίες και τα πιστεύω του επικεφαλής του Ιράν, ο οποίος συναντήθηκε στα μουσεία Καπιτολίνι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: