Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

4 νέοι από τη Θεσσαλονίκη παράτησαν τις δουλειές τους και φτιάχνουν «Αλη» (με ένα λ) μπύρα

Εδώ και μερικούς μήνες η Θεσσαλονίκη έχει τη δική της «Αλη» μπύρα. Μια ομάδα τεσσάρων φίλων έκαναν το όνειρό τους για φρέσκια μπύρα πραγματικότητα και σιγά σιγά κατακτούν την Ελλάδα. 
Πώς γεννήθηκε η «Αλη» μπύρα 
Η Λίνα, ο Αντώνης, ο Θωμάς και ο Νίκος, 4 νέοι επιστήμονες, άφησαν τις καριέρες που είχαν αρχίσει να χτίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό για να κάνουν το όνειρό τους για θεσσαλονικιώτικη μπύρα πραγματικότητα. 
Οι Θωμάς Ευαγγελόπουλος, Νίκος Ρόιδος και Λίνα Δόμβρου είναι γεωπόνοι, ενώ ο Αντώνης Μουστάκας χημικός. Γνωρίστηκαν στο ΑΠΘ, ενώ η Λίνα, ο Νίκος και ο Αντώνης συνέχισαν μαζί τις σπουδές τους στην Ολλανδία, κάνοντας μεταπτυχιακό στην τεχνολογία τροφίμων. Εκεί γνωρίζουν από κοντά τον κόσμο της μπύρας, τη δημιουργική δουλειά που γίνεται στις μικροζυθοποιίες και αρχίζουν, σταδιακά, να πειραματίζονται στην παραγωγή. Ο χημικός Αντώνης Μουστάκας, παρότι κάνει το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αντικείμενο... ενεργειακό, κάνει στροφή και δένει με την τριάδα των γεωπόνων.
Στη συνέχεια, ο Αντώνης και ο Νίκος φεύγουν στο εξωτερικό, δουλεύουν σε ζυθοποιίες και το 2012 παίρνουν την απόφαση, μαζί τους άλλους δύο, να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία και να περάσουν στην παραγωγή. Μάλιστα, η απόφαση για τη δημιουργία της επιχείρησης ήρθε σε μια εποχή που δεκάδες άλλες έκλειναν. Το πρότζεκτ εντάσσεται στο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 190.000 ευρώ. Σιγά σιγά αρχίζουν να στήνουν τη ζυθοποιία τους, αγοράζουν τον εξοπλισμό, στήνουν τον χώρο παραγωγής και αποθήκευσης και η ομάδα πια είναι έτοιμη να κάνει την εκκίνηση, αφού ήδη είχε καταλήξει στα χαρμάνια και στις συνταγές της.
Οι τέσσερις νέοι παράγουν φρέσκια μπύρα, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, την οποία μόλις φτιάξουν, με το φορτηγάκι ψυγείο τους τη διανέμουν κατευθείαν προκειμένου να διατηρεί τη φρεσκάδα και όλα της τα αρώματα. Η παραγωγή άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο και η μπύρα τους από τον Απρίλιο βρίσκεται στην αγορά. 
Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας φτάνει στους οκτώ τόνους τον μήνα, δηλαδή στις 20.000 φιάλες, παραγωγή που μπορεί να κάνει την επιχείρηση βιώσιμη και να δώσει προοπτικές ανάπτυξης, αν και στόχος δεν είναι οι μεγάλες ποσότητες.
Πώς προέκυψε το όνομα «Αλη» 
Το όνομα της μπύρας, όπως λένε οι 4 παραγωγοί, ήταν η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά. Μετά από πολλή σκέψη κατέληξαν στο «Αλη». Δεν ξέχασαν το ένα «λ». Το «Αλη» είναι λέξη αρχαία που εκφράζει αυτό ακριβώς που επιδιώκουν, την περιπλάνηση, τις αναζητήσεις, την περιπέτεια. Στον κόσμο της μπύρας. «Είναι η περιπλάνηση του αλήτη, δηλαδή του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει, μάχεται, δεν συμβιβάζεται, αναθεωρεί, αναζητώντας διαρκώς νέες εμπειρίες και ιδέες», λένε οι 4 ζυθοποιοί. 
Η μπύρα τους κυκλοφορεί σε δύο τύπους: τη φρουτώδη «Άλη Weiss», με γεύση μπανάνα, που θυμίζει τις γερμανικές Weiss, και την «Άλη Ιndia Pale Ale» ή εν συντομία «Ι.Ρ.Α.», γι' αυτούς που αγαπάνε ιδιαίτερα τον λυκίσκο. Η τελευταία έχει μια ελαφριά πικράδα και πιο γεμάτη γεύση. 
Οι μπυρογνωσίες και τα happenings
«Πολλοί ψάχνουν νέες γεύσεις και δοκιμάζουν. Σιγά σιγά μας μαθαίνουν και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά», λένε για το εγχείρημά τους σήμερα οι 4 παραγωγοί και προσθέτουν: «Θέλουμε η "Άλη" να γίνει γνωστή στο καταναλωτικό κοινό της πόλης και όταν λέει κανείς "Άλη" να πηγαίνει συνειρμικά το μυαλό του στην ιδιαίτερη μπύρα της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την ''κουλτούρα της μπύρας'' και της ''μικροζυθοποίιας'' όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Ελλάδα». 
Η ομάδα της «Αλη» μπύρας διοργανώνει πολλές μπυρογνωσίες και happenings, όπως χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι παραγωγοί της επιθυμούν να μυήσουν το κοινό σε νέες γεύσεις και αρώματα.
«"Άλη" είναι η δική μας περιπλάνηση, είναι η γεύση και τα αρώματα που μας συντροφεύουν, είναι μια περιπλάνηση στον κόσμο της μπύρας», καταλήγουν οι τέσσερις μικροζυθοποιοί και μας παρασύρουν μαζί τους.  
Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι που το είδα το όνομα, μου θυμίσε τον Αλή πασά.

Καλή επιτυχία.

Γιώργος Λ.

Ανώνυμος είπε...

Άλλη , Άλη , Αλή , Αλλοί καί τρις αλλοί άν δέν γνωρίζουμε την ελληνική γλώσσα !