Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

"Για τη νηστεία ερεύνησε και φύλαξε την καρδιά σου να μην κλαπεί από την κενοδοξία. Και αν δεν την κλέβει η κενοδοξία, ερεύνησέ την για δεύτερη φορά μήπως η νηστεία σε κάνει ανίσχυρο να αντιμετωπίσεις τα επερχόμενα, διότι μια τέτοια αδυναμία δεν είναι προς όφελός σου. Αν βέβαια ούτε η υγεία σου επηρεάζεται, η νηστεία που κάνεις είναι με διάκριση και είναι καλή.
Επίσης η προσευχή είναι φως και οφείλει κάθε Χριστιανός, πριν να κάνει ο,τιδήποτε, να προσεύχεται, και μάλιστα ο ιερέας του Θεού. Μη θελήσεις να γίνεις ανθρωπάρεσκος με κανένα τρόπο και θα λάβεις τη Χάρη του Θεού. Διότι οι ανθρωπάρεσκοι είναι ξένοι και αλλότριοι του Θεού και το Πνεύμα του Θεού δεν ζει μέσα σ' αυτούς. Έχε Πνεύμα Θεού και Εκείνο θα σε διδάξει τα πάντα ορθά. Χωρίς το Άγιο Πνεύμα δεν μπορείς τίποτε να επιτύχεις και να δημιουργήσεις.
Φύλαξε τον εαυτό σου από την ταραχή και την οργή. Κι αν συμβεί κάποιος να ταραχθεί μαζί σου, με ταπείνωση, αγάπη και πνεύμα συνέσεως εξήγησέ του την αλήθεια και ο Θεός θα τον καταπραϋνει, με τις ευχές των αγίων. Αμήν"

Βαρσανουφίου και Ιωάννου, 
Κείμενα διακριτικά και ησυχαστικά, τ. Γ΄, εκδ. Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα, Καρέας 1997, σ. 487.

Δεν υπάρχουν σχόλια: