Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Τουρκία: Φυλάνε με βάρδιες τα καρπούζια τους... για να τα πάνε στα «καλλιστεία»!

Αγρότες στο Ντιγιάρμπακιρ έχουν στήσει σκηνές σε λόφους για να επιτηρούν τις καλλιέργειες καρπουζιού - Τον επόμενο μήνα θα γίνει στην περιοχή το Φεστιβάλ καρπουζιού
Σε εγρήγορση είναι οι παραγωγοί και καλλιεργητές καρπουζιών στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας. Οι αγρότες έχουν στήσει σκηνές στα υψώματα των λόφων της περιοχής και κοιμούνται εκεί τις νύχτες για να φυλάνε τα καρπούζια τους.


Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο αγρότης, Mehmet Kaya, τον επόμενο μήνα είναι το Φεστιβάλ καρπουζιού στο οποίο ο ίδιος λαμβάνει μέρος εδώ και 35 χρόνια, αφού έχει μάθει πώς να παράγει νόστιμα και μεγάλα καρπούζια από τον παππού του. Ο Kaya επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι παραγωγοί καρπουζιών της περιοχής Ντιγιάρμπακιρ, στην οποία θα γίνει το ετήσιο Φεστιβάλ καρπουζιού, τον επόμενο μήνα, έχουν κάνει κυριολεκτικά σπίτι τους, τους λόφους, αφού έχουν μεταφέρει τα κρεβάτια και τα στρώματά τους σε σκηνές και φυλάνε με βάρδιες την παραγωγή καρπουζιού.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποιοι «κακόβουλοι» άνθρωποι, είτε από ζήλια, είτε για να κλέψουν, πηγαίνουν στην περιοχή και συχνά καταστρέφουν με μαχαίρια τα καρπούζια. Στα ετήσια «καλλιστεία» καρπουζιού στην γειτονική χώρα τα νόστιμα καρπούζια φθάνουν να ζυγίζουν ακόμα και 55 - 60 κιλά, ενώ, αν οι σπόροι του καρπουζιού είναι εισαγόμενοι από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, τα καρπούζια ζυγίζουν 65 με 70 κιλά.

Το φεστιβάλ καρπουζιού στην Τουρκία είναι μια εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία του υπουργείου Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με τις τοπικές αρχές του Ντιγιάρμπακιρ, με στόχο να προωθηθεί η κατανάλωση του φρούτου, αλλά και να προβληθεί και η ευρύτερη περιοχή που το παράγει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: