Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Οι βυζαντινοί ύμνοι σε Δύση και Ανατολή

Η υμνωδός Νεκταρία Καραντζή μαζί με τον πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο σε ένα μελωδικό ταξίδι σε 11 χώρες της Ευρώπης
Η μαγική φωνή της και η δεξιοτεχνία του στο πιάνο «γεφυρώνουν» ιδανικά τις μελωδίες και τους ήχους της Δύσης με την Ανατολή.
Ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η κορυφαία υμνωδός και ερμηνεύτρια Νεκταρία Καραντζή ενώνουν για ακόμη μια φορά τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία, από την οποία φυσικά δεν θα λείπουν και οι ελληνικοί σταθμοί. Η έναρξη του ευρωπαϊκού τους σεργιανιού έγινε την περασμένη εβδομάδα στον Kαθεδρικό Nαό του Αγίου Παύλου στην Πορτογαλία, ενώ χθες οι δυο τους έδωσαν μια ξεχωριστή συναυλία στον Nαό της Παρθένου Μαρίας στην όμορφη Γρανάδα της Ισπανίας.

Με αφορμή το μουσικό τους σεργιάνι η Νεκταρία Καραντζή μιλά στη «δημοκρατία» και εξηγεί γιατί η περιοδεία αυτή -σε 11 χώρες- που έχει τίτλο «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» αποκτά και συγκυριακά εθνική σημασία.
«Το ταξίδι αυτό στην ουσία αποτελεί συνέχεια των περσινών μας εμφανίσεων στην Ευρώπη» εξηγεί η κυρία Καραντζή. «Είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή πολύ πριν μας προλάβουν οι πολιτικές εξελίξεις. Βλέποντας όμως όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα θεωρώ ότι τελικά η περιοδεία στην Ευρώπη, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ίσως ευτυχής συγκυρία. Με λίγα λόγια αποκτά και συμβολική σημασία. Πλέον πηγαίνουμε και εκπροσωπούμε μια χώρα που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στόμα όλης της Ευρώπης».

Στο πρόγραμμα, όπως τονίζει η διακεκριμένη υμνωδός, «παντρεύονται» οι μελωδίες της Δύσης και Ανατολής, με βασικό πυρήνα τους βυζαντινούς ύμνους. Μάλιστα, οι ύμνοι αυτοί παρουσιάζονται με τους ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς και τις ευφυείς ενορχηστρώσεις του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. «Θα ακουστούν ακόμη και οι "Υμνοι στην Παναγιά" που περιλαμβάνονται στον νέο διπλό ψηφιακό δίσκο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες. Οι Υμνοι όμως αυτοί θα αναδειχθούν καλύτερα στη μεγάλη συναυλία που θα γίνει στις 4 Αυγούστου στο νησί της Πάρου, στο προαύλιο της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής. Θα είναι μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, όπου τιμάται η Γιορτή της Παναγίας».
Εκτός από την Πάρο όμως οι δύο καλλιτέχνες θα βρεθούν ακόμη στο Εδιμβούργο (24/07), στο Ρότερνταμ (10 Αυγούστου), στην Πολωνία (24/08), στη Σλοβενία (26/08), στη Ρώμη (30/08), ενώ η περιοδεία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου με μια μεγάλη συναυλία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τους θεατές του εξωτερικού» εξηγεί η κυρία Καραντζή. «Δεν μας αντιμετωπίζουν όλοι σαν τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης. Δεν δείχνουν συμπόνοια και φιλανθρωπία αλλά αλληλεγγύη. Και αυτό, ξέρετε, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι».


  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή περιοδεία των Βασίλη Τσαμπρόπουλου και Νεκταρίας Καραντζή μπορείτε να επισκεφθείτε τις δύο ιστοσελίδες των καλλιτεχνών nektariakarantzi  


tsabropoulos
«Nα βρούμε ξανά την ταυτότητά μας»
Πώς βλέπει, όμως, η ίδια τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα; «Νιώθω ότι θα το περάσουμε και αυτό» εξηγεί η κυρία Καραντζή. «Το σκοτσέζικο ντους των προηγούμενων εβδομάδων μάς βοήθησε κάπως να εγκλιματιστούμε σε αυτό που έρχεται. Ας μη γελιόμαστε όμως, αυτά που έρχονται είναι πολύ δύσκολα. Μου αρέσει να κοιτάω, βέβαια, τη θετική πλευρά των πραγμάτων και θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ολα αυτά που περνάμε είναι αποτέλεσμα πράξεων στις οποίες είτε συμμετείχαμε πολύ είτε λίγο. Ισως αυτός ο δρόμος στον οποίο αναγκαζόμαστε να μπούμε είναι μια ευκαιρία να βρούμε ξανά την ταυτότητά μας. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτός ο λαός κρύβει μεγάλη δύναμη, η οποία αποκαλύπτεται όταν είμαστε σε δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει μια φοβερή φράση του Οσκαρ Ουάιλντ, η οποία λέει ότι η αλήθεια βρίσκεται μόνο στον πραγματικό πόνο, κάτι που πιστεύω ακράδαντα».
Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: