Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Πολιτική απάτη

Με ΝΑΙ ή ΟΧΙ ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει μνημόνιο 14 δισ – Κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να σωθούν οι καταθέσεις
Η Γερμανία ρητά έχει αναφέρει ότι δεν θεωρεί αξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε στην διαχείριση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, απέτυχε παταγωδώς, λέγοντας πολλά ψέματα και οδηγώντας σε χρεοκοπία την Ελλάδα και τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να φέρει συμφωνία σε 3600 ώρες ή 5 μήνες και θα πετύχει σε 48 ώρες;
Το βασικό ζήτημα δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπατήσει την ελληνική κοινωνία με ψέματα αλλά αν η Γερμανία θα θελήσει να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν την εμπιστεύεται.
Η Γερμανία ρητά έχει αναφέρει ότι δεν θεωρεί αξιόπιστη την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.
Το βασικό πρόβλημα λοιπόν όμως είναι μείζον πολιτικό, μείζον κοινωνικό, μείζον οικονομικό και μείζον τραπεζικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει το ΟΧΙ σε ένα δημοψήφισμα όταν έχει αποδεχθεί την πρόταση Juncker και δηλώνει ότι σε 48 ώρες θα υπάρξει συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μνημόνιο 14 δισεκ. αλλά παραμονές του δημοψηφίσματος, υποστηρίζει το ΟΧΙ παραπλανώντας τον ελληνικό λαό ότι δήθεν θα διαπραγματευτεί.
Επί 5 μήνες γιατί απέτυχε;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία, όπως και τις τράπεζες αλλά υπάρχει μια σοβαρή ανακολουθία οι ξένοι δεν θέλουν διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία ο ελληνικός λαός συνεχίζει να υποστηρίζει.
Συμβαίνει το εξής οξύμωρο.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός αν η κοινωνία πει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, υποχρεούται να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για να συμφωνήσει με τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί.
Ο Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί, όμως το ζητούμενο είναι η ΕΕ θα αποδεχθεί την ελληνική κυβέρνηση ως συνομιλητή;
Το ΝΑΙ θα είναι η βούληση του λαού και το ΟΧΙ είναι  η θέση της κυβέρνησης.
Πως η κυβέρνηση του ΟΧΙ θα στηρίξει το ΝΑΙ στα μέτρα στα οποία εναντιώνεται;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΙ θα μετεξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, θα τεθεί και από την Γερμανία, είναι αδύνατο μια κυβέρνηση του ΟΧΙ να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο.
Σε αυτή την περίπτωση η παρούσα βουλή θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να εφαρμόσει την συμφωνία Ελλάδος και δανειστών.
Το βασικό και πιθανότερο σενάριο είναι ότι το ΝΑΙ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και μάλλον έστω και οριακά θα κερδίσει στο δημοψήφισμα.
Στην περίπτωση όμως που κυριαρχήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει μείζον πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό θέμα.
Επειδή το ΟΧΙ θα χάσει με μικρή διαφορά από το ΝΑΙ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει πολιτικό πλεονέκτημα.
Το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ στην συμφωνία;
Η πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο.
Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πει τι θα πράξει όταν οι ευρωπαίοι στο ΟΧΙ θα πουν στην Ελλάδα ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι των δανειστών;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραπλανήσει την κοινωνία γιατί δεν έχει αποκαλύψει ότι με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα αποδεχθεί το νέο μνημόνιο.
Όμως το ΟΧΙ θα πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων.
Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα haircuts οδηγώντας στην χρεοκοπία τις τράπεζες.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς ισχυρότατο πλέγμα προστασίας.
Όμως το πολιτικό πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.
Με ΝΑΙ ή ΟΧΙ ο Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί, θα δοκιμάσει τις ανοχές και αντοχές της Γερμανίας και αν διαπιστώσει ότι είναι ανεπιθύμητη η ελληνική κυβέρνηση τότε θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις από την παρούσα βουλή.
Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι σχεδόν μηδενική.
Η βασική ανησυχία είναι ότι η Γερμανία με ΟΧΙ θα προσπαθήσει να εξοντώσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και επειδή βλέπει ότι ο στόχος αυτό δεν επιτυγχάνεται θα προσπαθήσει μέσω των καταθέσεων να πλήξει την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας κοινωνική αγανάκτηση και τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Το συμπέρασμα

Τσίπρας και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο όχι γιατί το ΝΑΙ έστω και οριακά θα κερδίσει στο δημοψήφισμα αλλά γιατί η Ευρώπη δεν θεωρεί αξιόπιστο συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα μπορούσε πρακτικά ο Τσίπρας να στείλει τον Δραγασάκη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί να κλείσει την συμφωνία και ακολούθως να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα εφαρμόζοντας ένα μνημόνιο στο οποίο έχει αντιταχθεί. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: