Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Κοίμηση Γέροντα Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου

Tην ημέρα της μνήμης των Θεσσαλονικέων φωτιστών και ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τα ξημερώματα, η πόλη της Θεσσαλονίκης αποχαιρέτισε για το Μεγάλο Ταξίδι ένα ακόμη τέκνο της, για το οποίο δικαίως καυχάται. Η καλλικέλαδος και γεγονυία φωνή του γέροντος Σπυρίδωνος Μικραγιαννανίτου της Ι. Καλύβης των «Γερασιμαίων» θα υμνεί πλέον τα θεία μεγαλεία από τους χορούς της θριαμβεύουσας Εκκλησίας.
Ο μακαριστός γέροντας Σπυρίδων γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιατικής καταγωγής και έφερε το κοσμικό όνομα Γεώργιος Ραχώνης, όπου και περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές. Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή (1968-1969) και το 1970 έγινε μοναχός στη συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου του Υμνογράφου, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, στην Καλύβη της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”. Μαθήτευσε στους ασκητικούς αγώνες κοντά στο  γέροντα Γεράσιμο, Μέγα Υμνογράφο της Μεγάλης τους Χριστού Εκκλησίας, το γέρ. Διονύσιο τον Πνευματικό και τον γέροντα Μητροφάνη. Μετά την εκδημία των ανωτέρω ο μακαριστός πλέον Σπυρίδων μοναχός έγινε Γέρων της Καλύβης το 1998. Στην ίδια Συνοδεία μετέχει και ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής π. Νικηφόρος.
Η αδελφότης των “Γερασιμαίων” χαρακτηριζόταν για την ζέουσα αγάπη, την ειλικρινή εγκαρδιότητα και το θερμό πνεύμα φιλοξενίας προς όλους τους επισκέπτες και όσους είχαν την ευλογία να γνωριστούν μαζί της. Την παράδοση αυτή διετήρησε και επαύξησε και ο μακαριστός γέροντα Σπυρίδων.
Χάρη στο τάλαντο της καλλιφωνίας, με το οποίο τον προίκισε πλουσιοπάροχα ο δωρεοδότης Κύριος, αλλά και στις μουσικές σπουδές τις οποίες ακολούθησε, έγινε από τους πιο διάσημους ιεροψάλτες της σύγχρονης μοναστικής ζωής. Κόσμησε δε τα αθωνικά αναλόγια κατά τις πανηγύρεις Μονών, Σκητών και Κελλίων. Μαθητεύοντας κοντά σε μεγάλα ονόματα της αγιορείτικης μουσικής τέχνης και διδάσκοντας νεότερους πατέρες, έγινε η γέφυρα που συνέδεσε επιτυχώς την παλαιά παράδοση με το παρόν και το μέλλον.
Ο αοίδιμος γέροντας Σπυρίδων κατέληξε ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, η οποία τον ταλαιπώρησε ιδιαίτερα, αλλά κατόρθωσε να την αντιμετωπίσει με γενναιότητα, διδάσκοντας και από αυτό το μετερίζι όσους βρέθηκαν κοντά του.

† Σπυρίδωνος Μοναχού αιωνία και άληστος η μνήμη.

Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης, Η πορεία του στην ψαλτική τέχνη (1ο μέρος)
Ο Γέρων Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης, Γέροντας της Αδελφότητος «Υμνογράφου» της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννας Αγίου Όρους, σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία μιλά για την ζωή του στο Άγιον Όρος και την πορεία του στην ψαλτική τέχνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: