Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Βάλετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας


Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, αν θέλετε να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό, αν θέλετε καλύτερη λειτουργία για το πεπτικό σας σύστημα και για τη γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού σας δεν έχετε παρά να προσθέσετε φυσικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή.

Πού θα τις βρείτε; Τα φρούτα (κυρίως όταν τα καταναλώνετε ολόκληρα και με τη φλούδα τους), τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πολύτιμα για την υγεία σας καθώς είναι πιο πλούσια από τις επεξεργασμένες εκδοχές τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και θειαμίνη, κυτταρίνη, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συγκεντρώνονται στο πίτυρο.

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας:

•    Χάρη στην κυτταρίνη που περιέχουν οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως φυσικοί διεγέρτες της κινητικότητας του εντέρου, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες παθήσεων και προβλημάτων υγείας στο έντερο. Είναι όμως σημαντικό, αν τρώμε τροφές ολικής άλεσης, να πίνουμε ταυτόχρονα πολύ νερό γιατί διαφορετικά μπορεί να έχουμε αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του εντέρου.

•    Παρουσιάζουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

•    Διατηρούν φρέσκα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά για μεγαλύτερο διάστημα.

•    Προκαλούν ευκολότερα αίσθημα κορεσμού σε σχέση με άλλες τροφές και παρατείνουν το αίσθημα αυτό, κυρίως λόγω της ιδιότητάς τους να διογκώνονται.

Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το πεπτικό σας, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και ενοχλήσεις στην κοιλιά αυξήστε με αργό και σταδιακό ρυθμό τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας ώστε να αποφύγετε τον ερεθισμό του εντέρου. Έτσι θα επωφεληθεί ο οργανισμός σας από τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά και δεν θα αντιμετωπίσετε δυσάρεστες καταστάσεις όπως φουσκώματα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: