Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Πόλεμος» τώρα για τα δάχτυλα των Καρυάτιδων



Αναστάτωση προκάλεσε στο διαδίκτυο ένα κείμενο πανεπιστημιακού καθηγητή με θέμα τα δάχτυλα των ποδιών των Καρυάτιδων που φιλοξένησε στη σελίδα της στο facebook η υπεύθυνη επικοινωνίας για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη Αννα Παναγιωταρέα. Στο κείμενο του καθηγητή Παύλου Ν. Ευθυμίου γίνεται ανάλυση περί «ελληνικότητας» των Καρυάτιδων με βάση το μέγεθος του δεύτερου δαχτύλου του ποδιού σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οσοι αντέδρασαν θεώρησαν ρατσιστική την ανάρτηση, με αποτέλεσμα η κυρία Παναγιωταρέα να την αποσύρει, αφού προηγουμένως διαβάστηκε από 9.000 χρήστες του ίντερνετ, εκ των οποίων οι 3.200 ήταν μέλη του ΑΠΘ.

Στο κείμενο του καθηγητή γινόταν αναφορά στο λεγόμενο «Ελληνικό πόδι» των Καρυάτιδων, την κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού μας, αυτό δίπλα στο μεγάλο, είναι μακρύτερο από το πρώτο. Στην ιατρική η ανατομία αυτή ονομάζεται Morton's toe (Το δάχτυλο του Μόρτον) και στη γλυπτική Ελληνικό Πόδι.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι στα φυσιολογικά πόδια υπάρχουν τρεις τύποι. Το Αιγυπτιακό Πόδι, στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία, με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα, το Ρωμαϊκό Πόδι ή και τετράγωνο, όπου όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία, και το Ελληνικό Πόδι. Η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το Αιγυπτιακό Πόδι, καθώς είναι το «κανονικό» οστεολογικά, αυτό το οποίο «πρέπει» να έχει ο κάθε άνθρωπος με βάση την οστεϊκή κατασκευή του είδους μας. Υπάρχει ολόκληρο κίνημα μάλιστα στις ιατρικές κοινότητες παγκοσμίως, να καταργηθεί ο όρος «Αιγυπτιακό», καθώς είναι το ορθό επιστημονικά.

Δεν υπάρχει όμως καμιά αμφισβήτηση για τον όρο «Ελληνικό», παρά μόνο η σιωπηρή αντικατάστασή του από τον όρο Morton's toe και τον χαρακτηρισμό του οστεϊκή δυσμορφία. Η διαφορά του με τα άλλα είδη είναι ότι το Ελληνικό Πόδι είναι κληρονομικό, που σημαίνει ότι συνδέεται γονιδιακά με Ελληνες, κάτι που, όπως φαίνεται από τη γλυπτική, ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια.


Στο μεταξύ, μια ακόμη διαμάχη πυροδότησαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη Κατερίνας Περιστέρη. Αυτή τη φορά ο «καβγάς» έγινε μεταξύ ανασκαφέων και γεωλόγων για τα χώματα της ανασκαφής. Τα «μπάζα της ανασκαφής Λαζαρίδη» ήρθαν στο προσκήνιο όταν η κυρία Περιστέρη ρωτήθηκε αν έχουν γίνει γεωσκαναρίσματα στην περιοχή των ανασκαφών απαντώντας αρνητικά, καθώς, όπως είπε, εκεί όπου δουλεύουν σήμερα πετούσε τα μπάζα της δικής του ανασκαφής, που ήταν στον διπλανό φυσικό λόφο, ο αρχαιολόγος Λαζαρίδης. Επίσης, οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι στο μνημείο δεν προκλήθηκαν ζημιές από αποχωμάτωση με μηχανήματα πάνω από τον τάφο, καθώς δεν έγινε κάτι τέτοιο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: