Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ζεστός οδηγός επιβίωσης για τις κρύες μέρες του χειμώνα!



Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει αναδειχθεί το θέμα της θέρμανσης στη χώρα μας, με τα νοικοκυριά να αναζητούν να ζεσταθούν έξυπνα και οικονομικά. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, δυσκολεύεται δηλαδή να εξασφαλίσει την επαρκή θέρμανση και ψύξη για το σπίτι του.
Ετσι, ολοένα και αυξάνονται τα νοικοκυριά που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα μετά το πετρέλαιο τι, ενώ δέχονται έναν καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με το πιο καύσιμο είναι τελικά πιο οικονομικό και κατάλληλο για το σπίτι τους. Η λίστα των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης είναι μεγάλη, με τους ενδιαφερομένους να πρέπει να κάνουν μια αξιολόγηση για το τι ταιριάζει καλύτερα στις δικές τους ανάγκες.
Πολλοί από τους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο για τον εξοπλισμό και την εγκατάστασή τους, όμως η απόσβεση των χρημάτων είναι δεδομένη. Πριν από λίγα χρόνια το τζάκι ήταν περισσότερο μια συμπληρωματική ρομαντική πινελιά στο σπίτι, παρά η κύρια πηγή θέρμανσης των νοικοκυριών. Ομως τα τελευταία τρία χρόνια ξυλόσομπες, τζάκια και καυστήρες αναμένεται να αναδειχθούν στους πρωταγωνιστές του χειμώνα. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» προσπαθεί να ξεθολώσει το τοπίο της αιθαλομίχλης και σας παρουσιάζει έναν συγκριτικό οδηγό για πηγές θέρμανσης. Ο υπολογισμός γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αττική, όπου υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου 1.200 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης (στη βόρεια Ελλάδα η αντίστοιχη κατανάλωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και υπολογίζεται στα 2.000 λίτρα). Η ισοδύναμη ποσότητα των λίτρων σε kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικού ρεύματος είναι 12.630.
Οι δημοφιλείς σόμπες πέλετ
Οι σόμπες πέλετ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς έχουν πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, περίπου τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερο από αυτόν της σόμπας ξύλου. Θα πρέπει να έχετε κατά νου τον χώρο που απαιτείται για την αποθήκευση των πέλετ. Επίσης, για την εγκατάσταση μιας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνουν μερεμέτια για την εξαγωγή των καυσαερίων, αν δεν υπάρχουν υποδομές. Το κόστος για μια σόμπα κυμαίνεται από 900 έως 2.000 ευρώ. Για τον χειμώνα απαιτούνται ένας με τρεις τόνους, αν γίνεται περιστασιακή χρήση, ενώ ανεβαίνει στους πέντε με έξι τόνους αν γίνεται πλήρης χρήση του καυστήρα πέλετ. Με την τιμή να διαμορφώνεται στα 0,28 ευρώ το κιλό, εάν αποκτήσετε τον αρχικό εξοπλισμό, το κόστος για τη θέρμανση της κατοικίας σας θα κυμαίνεται από 600 (για μερική χρήση) έως 1.600 ευρώ τον χρόνο (για την πλήρη χρήση).
Κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ και αερόθερμα
- Για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε με τα κλιματιστικά θερμαινόμαστε με τη διπλάσια ενέργεια, έτσι αντί για 12.360 kWh θα χρειαστούμε συνολικά 7.270 ή και ακόμη λιγότερο. Αυτό γιατί το κλιματιστικό εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και δεν ζεσταίνει απλώς, αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και τη μεταφέρει μέσα στην κατοικία. Ετσι, με την τιμή να κυμαίνεται στα 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, θα χρειαστούμε όλον τον χειμώνα 720 ευρώ, ενώ αν επιλέξετε κάποια συσκευή τύπου inverter η οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης, η συσκευή θα είναι εξίσου χρήσιμη και το καλοκαίρι. Βέβαια, η ποιότητα θέρμανσης είναι πολύ υποδεέστερη εκείνης των θερμαντικών σωμάτων.
- Τα θερμαντικά σώματα, δηλαδή ηλεκτρικά καλοριφέρ και αερόθερμα, είναι πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερη ενέργεια. Ακριβώς επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της οικογένειας αυξάνεται, ένα νοικοκυριό μεταπηδά σε άλλη κλίμακα και χρεώνεται με υψηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ετσι, για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh. Ετσι, με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το κόστος θέρμανσης θα ξεπεράσει τα 2.400 ευρώ. Οι τιμές για τις συσκευές αρχίζουν από 50 ευρώ και φτάνουν έως και τα 150 ευρώ, ανάλογα με το σώμα. Επομένως, για ένα σπίτι 100 τ.μ. όπου χρειάζονται τέσσερα με πέντε τέτοια σώματα το συνολικό κόστος θα κυμανθεί από 250 έως 750 ευρώ.
Ενεργειακά τζάκια
- Μια λύση για θέρμανση είναι η μετατροπή του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Πρόκειται για τζάκι με πολύ υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό, επειδή εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται από την καύση του ξύλου μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλλει την εστία του. Απαιτεί μικρότερη κατανάλωση ξύλου από το συμβατικό, ενώ η συνήθης λειτουργία του είναι με την πόρτα κλειστή, με αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας και καλύτερη καύση. Μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, δηλαδή με τον λέβητα και το σύστημα διανομής ζεστού νερού. Συνολικά για όλη τη σεζόν απαιτούνται περίπου 6 τόνοι ξύλου. Ετσι, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 100 ευρώ το κυβικό (περίπου 0,20 ευρώ το κιλό), κατά μέσο όρο η συνολική δαπάνη είναι γύρω στα 1.200 ευρώ. Ομως η μετατροπή του τζακιού απαιτεί εργασίες διαρρύθμισης στην κατοικία με μέσο κόστος τα 3.000 ευρώ.
Το φυσικό αέριο που δεν ρυπαίνει και δεν νοθεύεται
- Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα 0,068 ευρώ ανά kWh, με βάση τις σημερινές τιμές το κόστος για θέρμανση με φυσικό αέριο υπολογίζεται στα 858 ευρώ. Για όσους όμως δεν βρίσκονται ήδη στο δίκτυο το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Συγκεκριμένα, η εσωτερική εγκατάσταση κυμαίνεται σε 3.500-4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα (300 ευρώ ανά διαμέρισμα). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανεβαίνει παραπάνω και ανέρχεται σε 6.500-7.000 ευρώ, δηλαδή περί τα 467 ευρώ ανά διαμέρισμα. Η θέρμανση θα στοιχίσει δηλαδή περίπου το ίδιο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης για ένα διαμέρισμα που θα βάλει για πρώτη φορά φυσικό αέριο, όμως μακροπρόθεσμα το κέρδος που θα προκύψει για τον καταναλωτή είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Παράλληλα, φέτος τρέχει πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης των πετρελαϊκών συστημάτων σε φυσικού αερίου, με την ενίσχυση να φτάνει το 60% του κόστους. Οι πόροι που αναμένεται να διατεθούν ανέρχονται σε 15.000.000 ευρώ, ενώ ήδη το ενδιαφέρον από πολίτες είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Παράλληλα, το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν έχει ρύπους, απαιτεί λιγότερο χώρο στο λεβητοστάσιο, καθώς δεν απαιτείται δεξαμενή πετρελαίου, ενώ η μέτρηση είναι πάντα σωστή και δεν υπάρχει καμία περίπτωση νοθείας.
Το κλασικό καύσιμο που γίνεται πάλι πιο προσιτό
Πετρέλαιο θέρμανσης
- Μικρή ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά φέρνει η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα (στις 15 Οκτωβρίου 2014). Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τιμή του εφέτος είναι φθηνότερη για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30% (στο 0,23 από 0,33 ευρώ το λίτρο) και, δεύτερον, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου. Ετσι, η τιμή στην οποία άρχισε η διάθεση την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε σε περίπου 1,04 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα και 1,10 ευρώ στην περιφέρεια της χώρας, όπου οι τιμές των καυσίμων είναι υψηλότερες. Το πετρέλαιο θα είναι ακόμη φθηνότερο (0,69-0,75 ευρώ το λίτρο) για όσους δικαιούνται το επίδομα των 0,35 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι για την ίδια κατηγορία ήταν στα 0,92 ευρώ το λίτρο.
Με την τιμή του πετρελαίου στο 1,04 ευρώ, η οικογένεια θα χρειαστεί 1.248 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, αφού οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση. Για την ίδια ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι μια οικογένεια θα χρειαζόταν 1.524 ευρώ, ενώ τρία χρόνια πριν θα πλήρωνε περίπου 1.200 ευρώ. Μια οικογένεια που δικαιούται το επίδομα θα χρειαστεί να καταβάλλει από 828 έως 900 ευρώ για να ζεσταθεί. Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και για την αγορά συγκεκριμένων ποσοτήτων. Ετσι, πολλά είναι τα νοικοκυριά που θα δυσκολευθούν και φέτος να αγοράσουν τελικά πετρέλαιο. Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) πρότεινε το επίδομα να διατεθεί σε όλους τους καταναλωτές, με προϋπόθεση την επιδότηση μόνο της κύριας κατοικίας, αποκλείοντας δηλαδή εξοχικά και επαγγελματικές στέγες.
Επικαλούμενος μάλιστα μελέτη του ΙΟΒΕ, υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν το κράτος όχι μόνο δεν θα έχανε έσοδα αλλά θα τα βελτίωνε κατά 30.000.000 ευρώ, όταν με τη μείωση του ΕΦΚ κατά 30% δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης.


Πολυτίμη Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: