Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

«Πιρουέτες» από οκτώ χώρες στο Φεστιβάλ Earthdancers



Ερχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη για να μας χορέψουν και να μας παρουσιάσουν τον παραδοσιακό πλούτο τους. Χορευτές και μουσικοί από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στον τέταρτο κατά σειρά Διεθνές Φεστιβάλ Earthdancers, που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς στις 27 Αυγούστου. Φέτος μάλιστα η διοργάνωση εξαπλώνεται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους της πρωτεύουσας: το Κηποθέατρο Παπάγου, το Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, το Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης και το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.
«Η επιτυχία των προηγούμενων ετών δημιούργησε την ανάγκη φέτος να παρουσιάσουμε χορευτικές εκδηλώσεις και σε άλλους χώρους, έτσι ώστε να μπορεί να τις απολαύσει περισσότερος κόσμος» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο εμπνευστής του εγχειρήματος και δημιουργός του φεστιβάλ Παναγιώτης Μπιτάκος. «Θα λέγαμε πως φέτος τα χορευτικά συγκροτήματα που έχουμε προσκαλέσει θα κάνουν μια μικρή αθηναϊκή περιοδεία. Γι' αυτό και μειώσαμε τον χρόνο των παραστάσεων, ώστε το πρόγραμμα να είναι πιο συμπυκνωμένο» αναφέρει.


Περισσότεροι από 300 χορευτές και μουσικοί από οκτώ χώρες του πλανήτη θα μοιραστούν τη σκηνή του φεστιβάλ. Οι φετινοί προσκεκλημένοι, μάλιστα, έρχονται από το Μεξικό, την Ιορδανία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Κορέα, την Ιταλία, ενώ θα υπάρχουν και σύνολα από την Ελλάδα. «Ο στόχος μας κάθε χρόνο είναι να καλούμε συγκροτήματα από χώρες που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά στο φεστιβάλ. Ετσι, με εξαίρεση τη Γεωργία, όλα τα υπόλοιπα κράτη ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή της διοργάνωσης» μας εξηγεί ο κ. Μπιτάκος.


Ποικιλία

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε καθεμία από τις χορευτικές παραστάσεις που θα δώσουν στην Αθήνα το πρόγραμμα θα είναι διαφορετικό. Ετσι, κάποιος που θα επιλέξει να δει την παράσταση της 27ης Αυγούστου στο Κηποθέατρο Παπάγου αλλά και την επόμενη στο Βεάκειο του Πειραιά θα απολαύσει άλλες χορευτικές πιρουέτες από τους πρωταγωνιστές. «Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε τον χορευτικό πλουραλισμό των χωρών» αναφέρει ο κ. Μπιτάκος. «Γι' αυτό και πριν από την έναρξη κάθε προγράμματος θα υπάρχει και ένα δίλεπτο βίντεο που θα μας εισάγει στον πολιτισμό κάθε χώρας».


Για τον ίδιο, άλλωστε, το φεστιβάλ αυτό υπήρξε ένα προσωπικό όνειρο, μια φιλοδοξία που έγινε πραγματικότητα. Εχοντας υπάρξει και ο ίδιος χορευτής για επτά χρόνια στους κόλπους του αγαπημένου οργανισμού της Δώρας Στράτου, είχε την εμπειρία να γνωρίζει εκ των έσω το πάθος των χορευτικών κινήσεων. «Χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο» μας εξηγεί, διευκρινίζοντας: «Η διοργάνωση πραγματοποιείται χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Αν και έχουμε χτυπήσει την πόρτα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Είναι μια πρωτοβουλία που μας κάνει διεθνώς γνωστούς και επομένως θα έπρεπε να υπάρχει υποστήριξη».
Info: Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Earthdancers στις 27 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 28 στο Βεάκειο Θέατρο, στις 30 στο Θέατρο Πέτρας και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.


«Υπερπαραγωγή με μόλις 5 ευρώ»


Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα μέρη μας οι χορευτές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και τα δημοφιλή αρχαιολογικά μνημεία μας. Θα ανέβουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, θα επισκεφθούν το μουσείο, ενώ θα περιηγηθούν στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας. «Είναι μια διοργάνωση υπερπαραγωγή και χαιρόμαστε που ακόμη μπορούμε και κρατάμε το εισιτήριο σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 5 ευρώ το άτομο» εξηγεί ο διοργανωτής κ. Μπιτάκος.


Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: