Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε το όνειρο της ΑΕΚ!



Με μια θεαματική πολιτική κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ τα... γύρισε για το γήπεδο της ΑΕΚ, ανακοινώνοντας χθες ότι δεν ψηφίζει τα άρθρα 81 και 82 του νέου ρυθμιστικού σχεδίου, υποκύπτοντας στη σκληρή γραμμή που επικράτησε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος κατά της κατασκευής της «Αγια-Σοφιάς», η οποία πάντως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα προχωρήσει κανονικά μετά και το πράσινο φως που έδωσε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με συντριπτική πλειοψηφία.
Τη νέα θέση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή η εισηγήτρια επί του νομοσχεδίου, βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του ρυθμιστικού σχεδίου, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια τόσο του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Βλάχου όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτη, που δήλωσε κατάπληκτος από την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του Δ. Στρατούλη- δήλωνε στην επιτροπή της Βουλής στις 29 Μαΐου 2014 ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κατασκευής του γηπέδου, δεσμευόμενος τότε ότι θα κατατεθούν τροπολογίες για τη βελτίωση των διατάξεων.

Θέλοντας να κρύψει τον «εμφύλιο» αλλά και τη διγλωσσία που επικράτησε στο κόμμα της το τελευταίο χρονικό διάστημα για το γήπεδο της ΑΕΚ, η κυρία Θεοπεφτάτου απέδωσε την αλλαγή στάσης στο επεισοδιακό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

«Είχαμε δείξει», τόνισε, «μια θετική διάθεση και για κατάθεση τροπολογίας κλπ., αλλά πραγματικά υπό το κράτος απειλών και τραμπουκισμών, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι να εκφράσουν τη θέλησή τους και ως προς το γήπεδο και ως προς το άλσος, είμαστε τελείως αρνητικοί και στο άρθρο 81 και στο άρθρο 82». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τρεις φορές διαλύθηκε η συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής και ότι υπό το κράτος τέτοιων απειλών και τρομοκρατίας το κόμμα της δεν δέχεται καμία συζήτηση.


Οι δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πιστευτές.

«Είχαμε μείνει», αντέδρασε ο Γ. Βλάχος, «με την εντύπωση ότι για το άρθρο 81 και 82 υπάρχει μια προσέγγιση και ότι κάποιες βελτιώσεις θα μας έφερναν πιο κοντά... Παραξενεύτηκα από την αλλαγή της θέσης σας... Είχα μείνει με την ιδέα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε και για αυτό εξεπλάγην».

Υπενθυμίζεται ότι οι εσωτερικές αντεγκλήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει μετά τη διαφορετική άποψη που είχε διατυπώσει στην επιτροπή της Βουλής στις αρχές Ιουνίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου και ενώ η συνάδελφός του Ελένη Αυλωνίτου στην ίδια συνεδρίαση κατηγορούσε τους πολιτικούς αντιπάλους της ότι επιχειρούσαν να διαστρεβλώσουν προεκλογικά τη θέση του κόμματος.

«Ξεκαθαρίζουμε», έλεγε, «απόλυτα ότι, όταν λέμε ότι συμφωνούμε με την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ, εννοούμε ακριβώς αυτό», θέτοντας τρεις όρους, τους οποίους θα συμπεριελάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική τροπολογία.

Το εσωκομματικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγαλύτερο λόγω και της νεοεκλεγείσας δημοτικής Αρχής της Νέας Φιλαδέλφειας, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαφωνεί με τον αποχαρακτηρισμό του άλσους και τη χωρητικότητα του γηπέδου.

Πάντως, ο κ. Μανιάτης -παρά την εξέλιξη αυτή- επέμεινε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πολεοδομική ή περιβαλλοντική υποβάθμιση» και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα εμμείνει στη διατύπωση που έχει καταθέσει και ότι από τη στιγμή που μέχρι χθες δεν είχε κατατεθεί κάποια τροπολογία, τότε το νομοσχέδιο στο συγκεκριμένο σημείο του θα προχωρήσει ως έχει για ψήφιση στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής.

Τα άρθρα 81 & 82 για το γήπεδο της ΑΕΚ ψηφίστηκαν χθες στην επιτροπή από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Ελληνες και Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν. Η Χρυσή Αυγή και η ΔΗΜ.ΑΡ. επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στο τμήμα.


Λευτέρης Γαλανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: