Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Αλβανία: Η χώρα που δεν έζησα – Φωτογράφος που ζει στην Ελλάδα επιστρέφει στη γενέτειρά του για να τη «γνωρίσει»

Ο Enri Canaj γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας το 1980 και μετακόμισε στην Ελλάδα το 1991, αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων. Η έδρα του είναι η Αθήνα όπου καλύπτει με το φακό του τις ιστορίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Από το 2008, υπήρξε ανεξάρτητος φωτογράφος για μεγάλες εκδόσεις , όπως το περιοδικό Time Lightbox , Newsweek , Le Monde Diplomatique (γερμανική έκδοση), αλλά και πολλά γνωστά ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες.
Ωστόσο για πολλούς το όνομά του ταυτίστηκε με το πρότζεκτ «Shadows in Greece» όπου κατέγραψε τις σκιές που ζουν στα στενά της πόλης, αστέγους, ναρκομανείς, μετανάστες, εγκληματίες και πόρνες.
Ο Enri ταξίδεψε πρόσφατα στην πατρίδα του την Αλβανία για να ανακαλύψει και να απαθανατίσει τη χώρα όπου γεννήθηκε, αλλά δεν έζησε, τους ανθρώπους, τις συνήθειές τους και τον πολιτισμό τους.
Οι ασπρόμαυρες εικόνες του νέου του πρότζεκτ με τίτλο «Albania – A Homecoming», ζωντανεύουν με συγκίνηση και νοσταλγία, τόσο τις δικές του μνήμες όσο και τις ιστορίες των ανθρώπων που συνάντησε. Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον ιστότοπο του φωτογράφου www.enricanaj.com/albania-a-homecoming:

Στις κηδείες, άντρες και γυναίκες θρηνούν χωριστά

Δίδυμα κορίτσια
Πατέρας πάει στη δουλειά παρέα με το γιο του
Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο φωτογράφος
Μια νύφη κλαίει διότι θα μεταναστεύσει στη χώρα του συζύγου
Κουζίνα στο παλιό σπίτι μιας εξαμελούς οικογένειας
Μικροπωλητές στην παραλία
Η κοινότητα Ρομά οριοθετείται με οδόφραγμα από πόρτες


Μαγαζί με νυφικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: