Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πολυαρχιερατικά Συλλείτουργα, Πανηγύρεις και Εκκοσμίκευση της Ορθόδοξης Λατρείας


Γράφει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Καθημερινά διαβάζουμε πληθώρα «ειδήσεων» και άρθρων σχετικά με την τέλεση Πανηγύρεων επ' ευκαιρία του Εορτασμού κάποιου Αγίου. Παρακολουθούμε συνεχή στιγμιότυπα από τα «λαμπρά Συλλείτουργα» που γίνονται σε πολλές Μητροπόλεις της χώρας με την παρουσία πολλών Αρχιερέων. Ενημερωνόμαστε για το ποιοι ήταν Παρόντες, ενώ τα φλας αστράφτουν μέσα στους Ιερούς Ναούς και απαθανατίζουν τα...γεγονότα, δίνοντας την αίσθηση πως βρισκόμαστε όχι σε τόπο Λατρείας του Θεού, αλλά σε κάποιο...πανηγυράκι!

Ακούγονται σκληρά όλα τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια: Η νέα «μόδα» στον εκκλησιαστικό χώρο λέγεται προβολή των Πανηγύρεων, των Συλλείτουργων και άλλων παρόμοιων «γεγονότων», που περισσότερο μοιάζουν με διαφημιστικές καταχωρήσεις συγκεκριμένων Μητροπολιτών παρά με πνευματικό έργο.



Και το λέμε αυτό, γιατί κάποτε συνηθιζόταν ένας Δεσπότης ή ένας Ηγούμενος να κοινοποιεί ΜΟΝΟΝ τα κηρύγματα, τα γραπτά του και γενικότερα όσα αφορούν ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΛΟΓΟ. Σήμερα, με την οργάνωση των γραφείων τύπου (!!!) που λειτουργούν ΕΝΤΟΣ των Μητροπόλεων, εκδίδονται σε ημερήσια βάση ανακοινώσεις για την παρουσία του τάδε ή δείνα Επισκόπου στην Πανήγυρη ή Συλλείτουργο, συνοδευόμενο πάντα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολύ συχνά δε και από βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα της «εκδήλωσης».

Αρωγοί σε αυτό το «θεάρεστο» έργο, οι ιστοσελίδες των Μητροπόλεων ή άλλοι ιστότοποι, που πρόθυμα αναπαράγουν πού πήγε ο ένας Μητροπολίτης, με ποιον (συ)λειτούργησε ο άλλος, πώς γιόρτασε την ονομαστική του εορτή ο παράλλος κι ένα σωρό παρόμοιες καταστάσεις, για τις οποίες θα έπρεπε να ισχύει η ρήση «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Βλέπουμε λοιπόν Ιερούς Ναούς μισογεμάτους ή έρημους από πιστούς, αλλά υπεργεμάτους από Επισκόπους, Αρχιμανδρίτες, Διάκους, καθώς και λαϊκούς παρατρεχάμενούς τους! Θα έλεγα πως σε αρκετά σημεία θυμίζουν τις εκπομπές της τηλεοράσεως ή ακόμα (αλλοίμονο!) και τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων, όπου σημασία δεν έχει να δείξεις στον (τηλε)θεατή την πραγματική εικόνα, αλλά αυτήν που θες εσύ!

Άρτος και θεάματα από Μητροπολίτες, λοιπόν, που νομίζουν ότι ενδιαφέρουν το Ποίμνιό τους τα ατελείωτα φωτογραφικά ενσταντανέ με άλλους «αδελφούς Επισκόπους» ή η κουραστική αναφορά ονομάτων υπουργών - βουλευτών - τοπικών αρχόντων κλπ που παρέστησαν στη μία ή την άλλη εκδήλωσή της Μητρόπολής τους.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Είναι κακό να δημοσιεύεται μια φωτογραφία από κάποια λαμπρή Πανήγυρη, Συλλείτουργο ή εκδήλωση των Επισκόπων;

Φυσικά όχι! Εδώ όμως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Αλλά για συνεχόμενες καταγραφές με δεκάδες - εκατοντάδες φωτογραφίες, ακόμα και εντός του Ιερού Βήματος, ακόμα και κατά την Προσκομιδή κλπ!!! Καταργείται έτσι κάθε έννοια Ιερότητας, ενώ το όλο «σκηνικό» θυμίζει περισσότερο επιδειξιομανείς Καθολικές / Προτεσταντικές «ιερουργίες», παρά πραγματική Θεία Λειτουργία με ταπεινό και ΟΡΘΟΔΟΞΟ φρόνημα!
«Εκκλησιαστικά» πλάνα μέσα από το Ιερό Βήμα!!! Η πλήρης αποϊεροποίηση και ισοπέδωση της Ορθόδοξης Λατρείας...!

Σκεφτείτε, Άγιοι Πατέρες: Τι ωφελείται ο πιστός από το να σας βλέπει συνεχώς σε τέτοια στιγμιότυπα, μαζί με συνεπισκόπους σας; Τι αποκομίζει πνευματικά; Δεν θα ήταν καλύτερα αντί για όλο αυτό το...σόου να κατηχήσετε, να νουθετήσετε και να παιδαγωγήσετε εν Χριστώ το διψασμένο για Ορθόδοξο Λόγο Ποίμνιο, που ψάχνει να βρει πνευματικούς οδηγούς και δεν τους βρίσκει;

Να λείπει λοιπόν αυτή η απαράδεκτη εκκοσμίκευση εντός της Εκκλησίας, ακόμα και εντός Ιερών Μονών. Κι αν δεν αρέσουν τα όσα γράφουμε σε όσους αρέσκονται σε τέτοια «πανηγύρια», ας παραδειγματιστούν από τους αδελφούς τους συνεπισκόπους (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, δυστυχώς) που αθόρυβα λειτουργούν, κατηχούν και εν τέλει ΩΦΕΛΟΥΝ τον πιστό λαό. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: