Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων στην Κρήτη

ψωμί χριστουγέννων κρήτη χριστόψωμο
Το ψωμί των Χριστουγέννων στην Κρήτη
Υλικά:
Περίπου 640 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμμάρια νωπή μαγιά  ή 3 φακελάκια των 7 gr ξηρή
½ κούπα γάλα χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα μανταρινιού
(μπορούμε να βάλουμε μόνο το ένα είδος αλλά στη συνολική ποσότητα των τριών)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κούπα βούτυρο γάλακτος λυωμένο
4 αυγά
¾ κούπας ζάχαρη + 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο
1 κρόκος αυγού και 2 κουταλιές γάλα για το άλλειμα της επιφάνειας του χριστόψωμου

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα με το κουταλάκι της ζάχαρης και τη μαγιά σε ένα μπολ και τη διαλύουμε εντελώς. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να φουσκώσουν και να ανοίξει το χρώμα τους και προσθέτουμε το ξύσμα των εσπεριδοειδών. Βάζουμε και το μείγμα της μαγιάς  και ανακατεύουμε στο εξής με το χέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το αλάτι) ενσωματώνοντάς το λίγο λίγο. Το μείγμα θα κολλάει στα χέρια μας. Δεν χρειάζεται όμως άλλο αλεύρι. Μόλις προσθέσουμε το λιωμένο βούτυρο θα αρχίσει να «στρώνει». Διπλώνουμε και ξαναδιπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και την αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα το βάζουμε σε ζεστό  μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Την πατάμε με τις γροθιές μας να "ξανακατεβεί" και παίρνουμε τα 3/4 ως τα 2/3  της, τα απλώνουμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 26-28 νούμερο ή σε τσέρκι που βάζουμε σε λαμαρινάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε την επιφάνειά της.
Με την υπόλοιπη, φτιάχνουμε ένα σταυρό που τον κολλάμε πάνω στο ψωμί μας. Πιέζουμε ένα καρύδι στο κέντρο και στολίζουμε με ό,τι άλλα σχέδια θέλουμε.
Αφήνουμε το ψωμί να μας να ανεβεί. Σχεδόν διπλασιάζεται σε όγκο.
Όταν είναι έτοιμο, ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Διαλύουμε τον κρόκο στο γάλα και με ένα πινελάκι αλείφουμε προσεκτικά το ανεβασμένο χριστόψωμο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: