Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Μόνο ο Θεός γνωρίζει το συμφέρον του κάθε ανθρώπου καλύτερα από τον ίδιο τον άνθρωπο
Μερικοί υποστηρίζουν ότι η παρακάτω ιστορία αναφέρεται στον Τίμιο Πρόδρομο ή στον Μωϋσή, χωρίς να είναι αυτό απόλυτα βέβαιο. Όποιος πάντως και να ήταν. επρόκειτο περί ενός Αγίου, ο οποίος περιδιάβαινε τα μέρη της Θηβαϊδος στην Αίγυπτο. Εκεί είναι έρημος και στις περιοδείες του ο Άγιος βοηθούσε τους ανθρώπους που του το ζητούσαν με συμβουλές και προσευχές, κάποτε και με θαύματα. Εκεί, σε μια κοινότητα μιας όασης, υπήρχε και ένας φτωχός, ο οποίος δεν είχε ούτε ρούχα να φορέσει και ντρεπόταν τόσο πολύ, που συχνά θαβόταν στην άμμο, στην σκιά μιας φοινικιάς και δεχόταν ό,τι ξεροκόμματα του πρόσφεραν οι περαστικοί. Περνώντας από εκεί ο Άγιος, σταμάτησε και τον ρώτησε αν μπορούσε να τον βοηθήσει.


- Σεβαστέ μου άγιε, του είπε ο φτωχός, δεήσου στον καλό Θεό, να μου δώσει τα μέσα, ώστε να ζω πιο υποφερτά και ανθρώπινα. Βλέπεις το χάλι μου. Εσένα ο Θεός θα σε ακούσει!
Στην μεγάλη του συμπόνια, ο άγιος έκανε τη χάρη, που του ζήτησε ο φτωχός. Την ίδια ώρα γονάτισε και προσευχήθηκε με όλη την αγνότητα της καρδιάς του και προχώρησε στην περιοδεία του.
Αργότερα σε κάποια πόλη άκουσε ο άγιος, πως ο φτωχός εκείνος είχε πλουτίσει και μάλιστα πολύ σύντομα. Και μετά από αρκετό καιρό ξαναπέρασε από το ίδιο μέρος της ερήμου, όπου τον είχε πρωτοσυναντήσει. Και είδε εκεί στην κοινότητα της όασης να είχαν συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος και επρόκειτο να κρεμάσουν κάποιον φονιά. Ρώτησε ο άγιος ποιός ήταν και του είπαν ότι ήταν εκείνος ο φτωχός. Του διηγήθηκαν ότι από τότε που πλούτισε, άρχισε να γλεντά, να ζει άσωτα, να κάνει γλέντια, αλλά και να αδικεί. Και ότι μια μέρα πάνω στο μεθύσι, καβγάδισε με κάποιον και τον σκότωσε.
Ο άγιος τότε κατάλαβε, ότι η αδιάκριτη βοήθεια σε ανάξιους ανθρώπους δεν είναι ωφέλιμη. Ομολόγησε τότε την μεγάλη Σοφία του Δημιουργού, που άλλους ευδόκισε να είναι πλούσιοι και άλλοι να είναι φτωχοί και ζήτησε συγχώρεση για το λάθος του. Μάλιστα από τότε έλεγε στους φτωχούς που έρχονταν να τον δουν:
- Εκείνος που δεν σε κάνει πλούσιο, ξέρει καλύτερα από σένα το συμφέρον σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: