Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ο Κινεζικός θίασος ατόμων με ειδικές ανάγκες έρχεται στο Μέγαρο




Η πρώτη χορεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θιάσου έχει προβλήματα ακοής. Το ίδιο και ορισμένα από τα υπόλοιπα μέλη της πολυπληθούς ομάδας, ενώ κάποιοι άλλοι από τους συντελεστές δεν βλέπουν ή δυσκολεύονται στο περπάτημα. Ωστόσο, ουδείς από τους ταλαντούχους καλλιτέχνες, μέλη του Κινεζικού Θιάσου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες -στις 27 και τις 28 Νοεμβρίου θα επισκεφθούν τη χώρα μας για δύο μοναδικές παραστάσεις-, δεν το βάζει κάτω. Τραγουδούν, χορεύουν και κινούνται με χάρη και ακρίβεια, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν μεγαλείο ψυχής και κυρίως όρεξη για ζωή και καλλιτεχνική δημιουργία, αφού οι φυσικές αδυναμίες τους δεν είναι αρκετές για να τους κρατήσουν πίσω. Αυτοί είναι οι Κινέζοι δεξιοτέχνες, οι οποίοι μεθαύριο θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας το μαγικό υπερθέαμά τους με τίτλο «My dream», δηλαδή «Το όνειρό μου», μία παράσταση που υπόσχεται να μας ταξιδέψει με την ακαταμάχητη γοητεία της. Πρόκειται για έναν παγκοσμίου φήμης θίασο, τον οποίο απαρτίζουν κατά κύριο λόγο νέοι καλλιτέχνες, οι οποίοι λειτουργούν ως πρεσβευτές των 600.000.000 ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σε όλο τον πλανήτη.

«Κάποια πράγματα μας προσφέρονται αφειδώς και κάποια άλλα μάς στερούνται. Δεν υπάρχει επιλογή για αυτό. Εκείνο, ωστόσο, που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε αισιόδοξοι και να δεχόμαστε τις απογοητεύσεις με χαμόγελο» λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Tai Lihua, η οποία μπήκε για πρώτη φορά στους κόλπους του θιάσου σε ηλικία 15 ετών και από τότε δεν έχει σταματήσει να δίνει παραστάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Η εν λόγω καλλιτεχνική ομάδα γεννήθηκε το 1987, όταν 30 άτομα με ειδικές ανάγκες και μεγάλη αγάπη για τον χορό κατάφεραν να γίνουν δεκτοί στο Φεστιβάλ Τεχνών της Κίνας. Τα επόμενα 13 χρόνια παρέμειναν μια ερασιτεχνική ομάδα, ενώ το 2000 δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα μεγάλης κλίμακας θέαμα υπό τον τίτλο «My dream» («Το όνειρό μου»), μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, η οποία κέρδισε αμέσως τους θεατές. Από το 2002 άρχισαν να δίνουν παραστάσεις, ενώ δύο χρόνια αργότερα η ομάδα εξελίχθηκε σε επαγγελματικό σύνολο. Εως και σήμερα έχουν παρουσιάσει περισσότερα από 100 θεάματα και έχουν περιοδεύσει σε 30 χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του εγχειρήματος, ο θίασος δεν θα μπορούσε να κάνει διεθνή καριέρα δίχως την υποστήριξη της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι ο εν λόγω θίασος διαθέτει δύο ομάδες καλλιτεχνών, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να δίνει παραστάσεις ταυτόχρονα σε δύο πόλεις ή σε διαφορετικούς χώρους. Μια τρίτη ομάδα πάλι ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση νέων ταλέντων.

Να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.


Υπέροχοι και οι 110

Συνολικά 110 καλλιτέχνες απαρτίζουν τον μοναδικό αυτό θίασο, ενώ 37 διοικητικοί υπάλληλοι βοηθούν στην οργάνωση των σόου τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών είναι 20 ετών, ενώ τόσο ο πρόεδρος του οργανισμού όσο και οι υπεύθυνοι χορού και μουσικής είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Μόνοι τους, άλλωστε, σχεδιάζουν τα καλλιτεχνικά προγράμματα, εκπαιδεύουν τους ερμηνευτές και δημιουργούν το επικοινωνιακό υλικό. Η φιλοσοφία του θιάσου μοιάζει με εκείνη της κολεκτίβας. Εργάζονται με πνεύμα αυτοσχεδιασμού, αυτοπεποίθησης, αυτοαποδοχής, αλληλοσεβασμού, ενώ διακηρύσσουν ότι η τέχνη τους είναι για εκείνους ένας καρπός μιας επίπονης μάχης με τις αντιξοότητες.


 Ο κινεζικός καλλιτεχνικός θίασος παρουσιάζει την παράστασή του «My dream» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα) στις 27 και τις 28 Νοεμβρίου. Στις 20.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: