
Ο Γιάννης Γεωργούλης και η Δανάη Μακρή γνωρίστηκαν στο
μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου
Αθηνών, έμαθαν μαζί κινεζικά και εδώ και έναν μήνα «συστήνουν» στους
κατοίκους του Πεκίνου το ελληνικό σουβλάκι. Στη μακρινή ήπειρο, το
εστιατόριο Santorini Souvlaki Bar μοσχοβολάει... Ελλάδα, σερβίροντας το
αγαπημένο έδεσμα, «τυλιχτό» ή σε πιάτο, καθώς επίσης μακαρονάδα με κιμά
και άλλες μεσογειακές συνταγές.Οι δύο συμφοιτητές με προϋπηρεσία στο
marketing αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαθήματα κινεζικών στην Ελλάδα, χωρίς
ακόμη να έχουν συλλάβει τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Ομως το ταξίδι
τους στο Πεκίνο το 2012 στάθηκε καθοριστικό. «Από καιρό σκεφτόμασταν ότι
θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, αλλά δεν είχαμε αποφασίσει τι
θα ήταν αυτό. Οταν, λοιπόν, επισκεφτήκαμε το Πεκίνο, διαπιστώσαμε ότι
για τους δυτικούς ήταν πολύ δύσκολο να παραγγείλουν φαγητό από έναν
κατάλογο γραμμένο αποκλειστικά στα κινεζικά και, δεύτερον, ότι οι
γευστικές προτιμήσεις τους δεν καλύπτονταν από την αγορά του Πεκίνου»
σημειώνει η 30χρονη Δανάη Μακρή και θυμάται: «Υπήρξαν στιγμές, ενώ
παραπλανιόμαστε στο Πεκίνο, που ευχόμασταν να είχαμε ένα σουβλάκι»!Με
την επιστροφή τους στην Ελλάδα, η ιδέα είχε καταλάβει για τα καλά το
μυαλό των δύο συμφοιτητών. Ωστόσο, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για
να υλοποιήσουν το πλάνο τους και πολλή υπομονή για να ξεπεράσουν τα
εμπόδια που προέκυψαν. «Εκτός του ότι δεν είχαμε καμία εμπειρία στον
χώρο της εστίασης, οπότε χρειάστηκε να μάθουμε πολλά για τη δουλειά,
έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και την κινεζική γραφειοκρατία, κάτι που δεν
ήταν καθόλου εύκολο» αναφέρει η Δανάη και εξηγεί ότι οι κινεζικοί
κανονισμοί λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης είναι πολλοί αυστηροί. Η
δυσκολία στην επικοινωνία και οι υψηλές τιμές στα ενοίκια
επαγγελματικής στέγης υπήρξαν επιπρόσθετοι σκόπελοι. Τώρα, ο 31χρονος
Γιάννης -εγκατεστημένος στο Πεκίνο και η Δανάη -από την Αθήνα αλλά με
τακτικές επισκέψεις εκεί- βάζουν «στοίχημα» να κερδίσουν τους Κινέζους
καταναλωτές, που «είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζουν να πειραματίζονται
γευστικά», όπως τονίζει η νέα επιχειρηματίας.
Χρυσάνθη Λαμπροπούλου
Χρυσάνθη Λαμπροπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου