Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχουν όντως 100.000 χριστιανοί μάρτυρες κάθε χρόνο;

bbc
Ακούγεται συχνά ο ισχυρισμός ότι 100.000 Χριστιανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της θρησκείας τους. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο;
Ένοπλοι σε μοτοσικλέτες σκότωσαν τρεις ανθρώπους όταν άνοιξαν πυρ σε έναν γάμο έξω από μια κοπτική χριστιανική εκκλησία στο Κάιρο. Μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από μια εκκλησία στο Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον 75 ανθρώπους.
Αυτές οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν συνέβησαν μόλις μέσα σ’ ένα μήνα. Είναι τρομακτικά, αλλά καθόλου μεμονωμένα περιστατικά. Πόσο διαδεδομένη είναι λοιπόν η αντιχριστιανική βία;
«Αξιόπιστη έρευνα έχει φτάσει στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο περίπου πάνω από 100.000 χριστιανοί σκοτώνονται εξαιτίας κάποιας σχέσης με την πίστη τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Silvano Maria Tomasi σε ραδιοφωνική ομιλία του, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον Μάιο.
Στο διαδίκτυο, οι στατιστικές έχουν πάρει άλλες διαστάσεις, μερικές φορές με πρόσθετες λεπτομέρειες – ότι αυτούς τους 100.000 έχουν σκοτώσει μουσουλμάνοι.
Οι αριθμοί προέρχονται από το Κέντρο για τη Μελέτη του Παγκόσμιου Χριστιανισμού (CSGC) στη Θεολογική Σχολή Gordon – Conwell της Μασαχουσέτης, η οποία τους δημοσιεύει κάθε χρόνο.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν από την εκτίμηση του αριθμού των Χριστιανών που πέθαναν ως μάρτυρες μεταξύ του 2000 και του 2010 – περίπου ένα εκατομμύριο σύμφωνα με την καταμέτρησή τους – και χώρισαν αυτόν τον αριθμό διά 10 για να φτάσουν στον ετήσιο αριθμό των 100.000.
Αλλά πώς έφτασαν στο ένα εκατομμύριο; Αν κάποιος ψάξει θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο μεταξύ του 2000 και του 2010 και το CSGC καταμετρεί 900.000 από αυτούς – ή 20 % – ως μάρτυρες. Σε 10 χρόνια κατά μέσο όρο αυτό αντιστοιχεί σε 90.000 ετησίως.
Έτσι, όταν ακούτε ότι 100.000 Χριστιανοί πεθαίνουν για την πίστη τους, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η συντριπτική πλειοψηφία – 90.000 – είναι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη ΛΔ του Κονγκό.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε αμέσως πως οι φήμες στο διαδίκτυο ότι Μουσουλμάνοι βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία των 100.000 Χριστιανών μαρτύρων είναι ανοησίες. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μια χριστιανική χώρα. Στον εμφύλιο πόλεμο, οι Χριστιανοί σκότωναν Χριστιανούς.
Σε προηγούμενες εκτιμήσεις μαρτύρων το  CSGC περιέλαβε δολοφονίες που σημειώθηκαν στη γενοκτονία της Ρουάντα. Και πάλι αυτό είναι παραπλανητικό. Δεν ήταν μια σύγκρουση σχετικά με τη θρησκεία – ήταν μια περίπτωση που οι Τούτσι σκότωνα Χούτου, όπου και οι δύο πλευρές ήταν Χριστιανοί.
Παρόλα αυτά, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του The Global War on Christians, John Allen, περιγράφει ένα παράδειγμα για το πώς κάποιος που εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο στο Κονγκό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάρτυρας.
«Μια κατηχήτρια στο Κονγκό, η οποία πείθει με επιτυχία τους νέους στην περιοχή της να μην συνταχθούν με τις παραστρατιωτικές ομάδες, σκοτώνεται από μία από αυτές τις δυνάμεις, επειδή βλέπουν τους νεοσύλλεκτους να λιγοστεύουν. Είναι αυτή αντι – χριστιανική βία ή όχι;» ρωτάει.
Ο Ian Linden επισημαίνει επίσης ότι υπήρχαν Χούτου στη Ρουάντα, οι οποίοι δεν άφηναν τους Τούτσι να φύγουν λόγω της χριστιανικής πίστης τους και οι οποίοι ως εκ τούτου σκοτώθηκαν και θα μπορούσαν να θεωρηθούν μάρτυρες.
Ας συμφωνήσουμε λοιπόν ότι μερικοί άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας της χριστιανικής τους πίστης στη ΛΔ του Κονγκό. Είναι εύλογο ότι ήταν το 20 %;
Ο Todd Johnson, διευθυντής του CSGC, δήλωσε στο BBC ο αριθμός αυτός συντάχθηκε από την έκδοση της World Christian Encyclopedia του 1982, η οποία εκτιμά ότι κατά μέσο όρο το 20% των αφρικανικών εθνών ήταν Χριστιανοί.
Αλλά σίγουρα δεν ήταν όλοι οι χριστιανοί που σκοτώθηκαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο σκοτώθηκαν εξαιτίας της πίστης τους; Ο Johnson λέει ότι το κέντρο του έχει εγκαταλείψει αυτό το στατιστικό στοιχείο στο πιο πρόσφατο έργο του.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι εν δυνάμει μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, αλλά η αποικιοκρατία, η δουλεία και η διαφθορά την έχουν μετατρέψει σε μία από τις φτωχότερες, γράφει ο ιστορικός Dan Snow.
Και ο αριθμός των χριστιανών που σκοτώνονται κάθε χρόνο επειδή είναι Χριστιανοί είναι πιο πιθανό να είναι αυτού του μεγέθους, σύμφωνα με τον καθηγητή Thomas Schirrmacher από τη Διεθνή Κοινότητα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Κάποιος πρέπει να δει ότι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός αριθμός αυτή τη στιγμή. Δεν έχει ερευνηθεί και όλοι οι εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό είναι πολύ διστακτικοί στο να δώσουν μια εικόνα», λέει.
«Η αλήθεια είναι ότι τα δύο τρίτα των 2,3 δισ. Χριστιανών στον κόσμο σήμερα ζουν … σε επικίνδυνες γειτονιές» επισημαίνει ο John Allen. Είναι συχνά φτωχοί. Συχνά ανήκουν σε εθνοτικές, γλωσσικές και πολιτιστικές μειονότητες. Και συχνά κινδυνεύουν. Αυτό τελικά θεωρώ ότι είναι πιο σημαντικό από τον ακριβή αριθμό των νεκρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: