Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Οι δυο ξεχασμένες βάρκες του Θερμαϊκού και η ιστορία τους

Εάν είστε ένας από εκείνους που περιδιαβαίνουν το πεζοδρόμιο της λεωφόρου Νίκης, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τις δύο βάρκες που βρίσκονται αραγμένες στον Θερμαϊκό.
Ενδεχομένως να έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν υπάρχουν άλλες βάρκες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου της πόλης από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το λιμάνι. Η απάντηση είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το νόμο.
Η «Χαρά» και ο «Άγιος Γεώργιος» βρίσκονται εκεί τα τελευταία 38 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης τους, ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε στο thestival.gr ότι τις χρησιμοποιούσε για ψάρεμα. Τις έριξε στο νερό το 1975. Για πολλά χρόνια τις χρησιμοποιήσε για να ψαρεύει. Όταν η ηλικία του άρχισε να στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε αυτόν και το ψάρεμα οι βάρκες έμειναν στο νερό για να του θυμίζουν τη νιότη του. 
Τα χρόνια πέρασαν και οι δύο βάρκες έγιναν κομμάτι της θάλασσας του Θερμαϊκού. Συνδέθηκαν με την εικόνα του παραλιακού μετώπου. Θα έλεγε κανείς ότι οι ίδιες κέρδισαν την παραμονή τους εκεί με το δικαίωμα της χρησικτησίας.
Ο ιδιοκτήτης τους κατά καιρούς καλείται να πληρώσει πρόστιμα που του επιβάλλει το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να τις αποσύρει από εκεί. Το πιο πιθανό είναι οι δύο βάρκες να συνεχίσουν να αποτελούν μια όμορφη πινελιά στη θάλασσα της πόλης μέχρι ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης να καταφέρει να βρει νέο επενδυτή που θα αναλάβει τη δημιουργία μαρίνων.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: