Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Μουσταλευριά




Παραδοσιακή συνταγή της Κωστούλας Νικητάκη από την Καλή Συκιά για την παρασκευή δέκα πιάτων γλυκίσματος. Από τη γιαγιά Θεανώ Ζουμπεράκη μεταδόθηκε στην κόρη Βασιλεία και στη συνέχεια στην εγγονή Κωστούλα.

Υλικά
Εφτά ποτήρια μούστο, ένα ποτήρι αλεύρι, αλεσμένο καρύδι, κανέλλα και σουσάμι.

Εκτέλεση
Βράζουμε την ποσότητα του μούστου μέχρι να γίνει γλυκός.
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα την αφήνουμε να κρυώσει και σε αυτή διαλύουμε το αλεύρι.
Στη συνέχεια τη σουρώνουμε και τη ρίχνουμε στην άλλη μισή ποσότητα που συνεχίζει να βράζει.
Την αφήνουμε να βράζει για τρία λεπτά και μετά τη βάζουμε στα πιάτα ή στα μπολ.
Προσθέτουμε αλεσμένο καρύδι, σουσάμι και κανέλλα.
Το μείγμα στερεοποιείται σε δέκα λεπτά.
Αν θέλουμε, όπως παλιά, την απλώνουμε σε τάβλες κόβοντάς την σε μικρά κομμάτια κάτω από τη θερμοκρασία του ήλιου.
Σε δέκα μέρες το γλύκισμα έχει ξεραθεί και μένει για να προσφέρεται τους μήνες του χειμώνα 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: