Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η σκληρή πραγματικότητα της εργοστασιακής κτηνοτροφίας

pigs




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, κυκλοφόρησε με ελληνικούς υπότιτλους το βίντεο της καμπάνιας Make it Possible από το Animals Australia.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ως στόχο την κατάργηση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, καλώντας τους καταναλωτές να συμβάλουν με τις προσωπικές τους επιλογές στην υλοποίηση του οράματος για έναν κόσμο χωρίς βιομηχανική κτηνοτροφία. Και αυτό γιατί, κάθε χρόνο θανατώνονται  65-70 δισεκατομμύρια  χερσαία ζώα για χάρη της ανθρώπινης διατροφής -εκτός του ότι ο αριθμός είναι τρομακτικός, οι συνέπειες για τα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους είναι ολέθριες.

Η βιομηχανική ή εργοστασιακή κτηνοτροφία είναι μία διαδικασία κατά την οποία η μεταχείριση των ζώων και η παραγωγή ζωικών προϊόντων ακολουθούν πρότυπα μαζικής παραγωγής. Τα ζώα δεν λαμβάνονται υπόψη ως έμψυχα όντα, αλλά μόνο ως… αυγά, γάλα, κρέας, δερμάτινα προϊόντα κλπ. Επειδή ακριβώς η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι μια επιχείρηση, στόχος της είναι να μεγιστοποιήσει την παραγωγή και κατά συνέπεια το κέρδος.

Δεδομένου ότι τα ζώα θεωρούνται ως απλά προϊόντα, εκτρέφονται σε εργοστασιακές συνθήκες, ενώ με γενετικές παρεμβάσεις και φάρμακα οδηγούνται τεχνητά σε μεγαλύτερη παραγωγή με ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία τους. Προκειμένου να περιορίσουν τις ασθένειες (σωματικές και ψυχικές) που προκύπτουν από τέτοιες συνθήκες διαβίωσης και να τονωθεί η αφύσικη ανάπτυξη των ζώων και κατά συνέπεια η παραγωγή, οι κτηνοτρόφοι τους χορηγούν φάρμακα, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στο κρέας που τρώει ο καταναλωτής.

 Δείτε το βίντεο της καμπάνιας Make it Possible
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: