Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το Πλανητάριο στην κορυφή του κόσμου




Με τρεις δωρεάν προβολές θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου η πολυβραβευμένη ταινία θόλου με τίτλο «Εβερεστ», που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ εισιτηρίων σε όσες χώρες έχει προβληθεί.

Η ταινία καταγράφει βήμα προς βήμα την πραγματική ιστορία κατάκτησης της «στέγης του κόσμου», σε ύψος 8.848 μέτρων, μόλις λίγες ημέρες μετά την τραγωδία του 1996, όταν οκτώ ορειβάτες έχασαν την ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της Γης.

Βασισμένο σε αληθινό γεγονότα, το φιλμ, που φέρει τη «σφραγίδα» της McGillivray Freeman Films μεταφέρει στους θεατές συγκλονιστικές εικόνες από το παγωμένο βουνό, καταγράφει τις αντίξοες συνθήκες, τις δυσκολίες και τη σωματική και ψυχική καταπόνηση που αντιμετωπίζουν οι ορειβάτες, και αναδεικνύει έννοιες όπως η αποφασιστικότητα, η αισιοδοξία και η συντροφικότητα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θαυμαστά επιτεύγματα.


Δωρεάν τη Δευτέρα

Για τις δωρεάν προβολές της Δευτέρας (στις 18.30, 20.15 και 21.30) απαιτούνται μόνο δελτία εισόδου, που θα διανέμονται μετά τις 17.30 από το ταμείο του Πλανητάριου (Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11), ενώ το «Εβερεστ» θα ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα προβολών από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Στις παραστάσεις της πρεμιέρας θα παραστούν και οι ορειβάτες Παύλος Τσιαντός και Γιώργος Βουτυρόπουλος, μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που κατάφερε να υψώσει τη σημαία της χώρα μας στο Εβερεστ τον Μάιο του 2004, που θα προλογίσουν την ταινία και θα μοιραστούν με το κοινό τη συγκλονιστική εμπειρία τους.

Τη μουσική υπογράφει το διάσημο πρώην «σκαθάρι» Τζορτζ Χάρισον (κιθαρίστας και τραγουδιστής των Beatles, ο οποίος ασχολήθηκε για ένα διάστημα και με την παραγωγή ταινιών), τη σκηνοθεσία της μεταγλώττισης στα ελληνικά έκανε η Μαρία Ζερβού, ενώ το φιλμ «ντύνουν» με τις φωνές τους οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χρήστος Θάνος, Τζίνη Παπαδοπούλου και Γιάννης Στεφανόπουλος.

Το «Εβερεστ» έχει αποσπάσει δεκάδες διεθνή βραβεία και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις εισιτηρίων όλων των εποχών, στις ταινίες IMAX (σύστημα τρισδιάστατης προβολής).

Δεν υπάρχουν σχόλια: