Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Άλλο ένα νέο κρούσμα λύσσας


Αντιδράσεις από την Εκκλησία αλλά και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η νέα τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση σχετικά με το πρόγραμμα διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κατά πόσο πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά αλλά και τα αρχαία ελληνικά. «Είναι έγκλημα αυτά που είπε η κύρια Ρεπούση στη Βουλή για τα αρχαία ελληνικά και δεν θα το επιτρέψουμε για τα παιδιά μας» τόνισε την Τετάρτη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος 

 «Πρέπει η πολιτεία πριν νομοθετήσει να συμβουλεύεται τους ειδικούς», είπε ο Ανθιμος και υποστήριξε ότι η Μαρία Ρεπούση μιλάει «χωρίς να έχει ειδικές γνώσεις». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, πάντως, δήλωσε ότι θα εξομολογούσε «ευχαρίστως» την κυρία Ρεπούση αν πήγαινε αύριο στην εκκλησία. «Αλλά δυστυχώς δεν θα παει». Από την πλευρά της η Μαρία Ρεπούση άφησε υπαινιγμούς ότι η Εκκλησία δεν θέλει να διδάσκεται η βιολογία «γιατί δίνει άλλη εξήγηση για τη δημιουργία του Σύμπαντος». Εξήγησε ακόμα ότι αποκάλεσε «νεκρές γλώσσες» τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, γιατί «έτσι λέγονται οι γλώσσες που δεν μιλιούνται», σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αφαιρεί τον πλούτο τους». Είπε ακόμα ότι τα θρησκευτικά δεν πρέπει να διδάσκονται με τη μορφή της κατήχησης και του προσηλυτισμού, αλλά με ιστορικό τρόπο, γιατί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία. 

Η Μαρία Ρεπούση τόνισε ότι το σχολείο οφείλει να είναι κοσμικό και την ευθύνη για το σχολείο την έχει η Πολιτεία. Προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ Ωστόσο οι νέες τοποθετήσεις της Μαρίας Ρεπούση έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5. «Ωστόσο, στην ελευθερία του λόγου, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Προσωπικά δεν θα έκανα κάτι ψηφοθηρικό για τους δικούς μου λόγους» προσέθεσε η βουλευτής, η οποία υποστήριξε πάντως τη θέση της Μαρίας Ρεπούση στο ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών: «Τα Θρησκευτικά είναι ένα βιωματικό μάθημα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατήχηση» είπε η Κατερίνα Μάρκου. «Δεν πιστεύω, όμως ότι οι θεολόγοι μας προσπαθούν να κάνουν κατήχηση στα παιδιά» υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: