Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ποιά είναι η Βικτώρια Δόβα που το 1965 μετέφερε λίρες από την Αίγυπτο κρυμμένες μέσα σε χειροποίητα σαπούνια - Τα εγγόνια της έκαναν τα σαπούνια επιχείρηση

Κρυμμένες μέσα στα μοσχομυριστά της, χειροποίητα σαπούνια, κατάφερε να μεταφέρει το 1965 από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τις λίρες τις οικογένειας Δόβα, η γιαγιά Βικτώρια η οποία μετέτρεψε σε ιδανική κρυψώνα τα σαπούνια που δημιουργούσε με δική της συνταγή.
Από την παραθαλάσσια Μάρσα Ματρούχ, 300 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, κοντά στην όαση Σίβα, όπου λειτουργούσαν επί 20 χρόνια το ξενοδοχείο "Ζέφειρος", η οικογένεια Δόβα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αίγυπτο και να εγκατασταθεί στον Πλατανιά, τόπο καταγωγής της Τούλας Δόβα.
Δεκαετίες αργότερα, η συνταγή της γιαγιάς βγήκε από τα μπαούλα και αποτέλεσε για τον εγγονό της Νίκο Δόβα και την οικογένειά του, πηγή εισοδήματος στην οικοτεχνία που έχουν δημιουργήσει στον Πλατανιά του νότιου Πηλίου.
"Η οικογένειά μου ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αλλά με το καθεστώς Νάσερ, ήρθε στην Ελλάδα. Πέντε χρονών παιδάκι τότε εγώ θυμάμαι που η γιαγιά μου έφερε μαζί της τη συνταγή για σαπούνια που ήταν καινοτόμα για την εποχή εκείνη αφού ακολουθούσε στη διαδικασία παρασκευής τους, την ψυχρή μέθοδο" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Δόβας. Οπως εξηγεί με την ψυχρή μέθοδο, κατακρατάται η φυσική γλυκερίνη, σε αντίθεση με τη θερμή μέθοδο που διασπάται στο νερό και όλα τα υλικά βράζουν. Επιπλέον, η ψυχρή μέθοδος είναι φιλική στο περιβάλλον και παράγει 100% βιοδιασπώμενο σαπούνι.
Ο κ.Δόβας πειραματίστηκε χρόνια με την συνταγή της γιαγιάς πριν αρχίσει να παράγει τα δικά του σαπούνια. Την ανέπτυξε και την εμπλούτισε με αρωματικά φυτά και βότανα, χρησιμοποιώντας μόνο βιολογικά υλικά και ελαιόλαδο Πηλίου. Τα σαπούνια του με χαμομήλι, δεντρολίβανο, λεβάντα, τριαντάφυλλο, δαφνέλαιο, γάλα γαϊδούρας ή κατσικίσιο, περιέχουν φυσική γλυκερίνη και έχουν αντισηπτικές, απολυμαντικές, αντιοξειδωτικές αλλά και απορρυπαντικές ιδιότητες.
"Τα προϊόντα μας είναι και πιστοποιημένα ως βιολογικά καλλυντικά από ιταλικό οργανισμό καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχος στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε λοιπόν για την παρασκευή τους μόνο υλικά βιολογικής καλλιέργειας" ξεκαθαρίζει ο κ.Δόβας.
Αλλωστε για τον ίδιο, το αγνό ελαιόλαδο, η φυσική γλυκερίνη, η πετυχημένη υπερλίπανση, ο πλούσιος αφρός, τα φυσικά χρώματα και τα αρώματα στα σαπούνια του, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την προστασία και την υγιεινή του δέρματος.
"Να σημειώσω ότι χρησιμοποιούμε μόνο ακριβά καλλυντικά έλαια και όχι χημικά προϊόντα για τη δημιουργία αφρού, τα σαπούνια μας χρωματίζονται μόνο από φυσικές φυτικές χρωστικές ουσίες, δεν αφήνουν απόβλητα και είναι 100% οικολογικά " αναφέρει ο κ.Δόβας ο οποίος ήδη έχει καταφέρει να βάλει τα σαπούνια του στα ράφια μεγάλης αλυσίδας καλλυντικών.
Στο εργαστήριό του που στεγάζεται σε ιδιαίτερο χώρο στον ξενώνα του, στον Πλατανιά Πηλίου, συνεχίζει να δημιουργεί νέα σαπούνια, ευελπιστώντας ότι η οικογενειακή παράδοση, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το μέλλον το δικό του αλλά και των παιδιών του, μέσα από μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.





Φωτογραφίες του κ. Νίκου Δόβα
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: