Τρίτη 16 Απριλίου 2013

π. Ν. Λουδοβίκος: Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Θεολογία σήμερα;

ΜΠΟΡΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΘΕΟΛΟΓΙΑ;;

Με αφορμή  το αφιέρωμα,"Προκλήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία στον 21ο αιώνα", του περιοδικού "Νέα Ευθύνη" το Αντίφωνο συζήτησε με το π. Νικόλαο Λουδοβίκο τον Μάρτιο του 2013 για το  κείμενό του "Η ορθόδοξη θεολογία στο πεπρωμένο της Μετανεωτερικότητας".
O π. Νικόλαος μίλησε για την θεολογία σήμερα,  την κατήχηση αλλά και την παράδοση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμμία σχέση με την παράδοση αλλά όλο με αυτή ασχολούμαι». 



  
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΜΑΣ

ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Θεολογικός πρώτος 15, στην συλλογή Μερετάκη Τόμος 19Β. «Αλλά πές μου, πάς τις ο περί Θεού και Θείων μή διδάσκεσθαι, αλλά διδάσκειν επιχειρών, αν πρώτα ανέβηκες απο τον Άδη και έφτασες στην γή. Και πώς σου συνέβη αυτό, με ποιά επιστηρίγματα και ποιά σκαλοπάτια, με ποιούς συνεργούς και βοηθούς στην ανάβαση; Και αφού ανήλθες, γεμάτος βρώμα και φθορά ή καλύτερα κρατούμενος απο τον Θάνατο και νεκρός όντας ακόμη, πώς έζησες κι έγινες ισχυρότερος του θανάτου; Και κατόρθωσες να ξεφύγεις απο τα χέρια του; Πές μας λοιπόν αυτά και τότε μόνο θα μας πείς πώς μετά την άνοδο απο τον Άδη και τον ερχομό στη γή απαλλάχθηκες απο την φθορά και ελευθερώθηκες απο την κατάρα!! (και της κατάρας ηλευθερώθης;). Έπειτα θα μας διδάξεις πώς πάλιν ηνήχθης απο της γής (ανέβηκες απο τη γή), ποιές βαθμίδες (σκαλοπάτια;) χρησιμοποιώντας και με ποιά φτερά πετώντας ανυψώθηκες στους ουρανούς; Επάνω σε ποιό άρμα ανέβηκες,όντας στό σώμα χωρίς σώμα(εν σώματι ών χωρίς σώματος),πώς τούς υπερέβηκες; (τους ουρανούς) ΠΟΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΣΕ ΑΡΠΑΞΕ; (Ποιά νεφέλη σε υπέβαλε;). Δείξε μας αυτά τα πράγματα και δίδαξέ μας γι’αυτά και τότε θα δεχθούμε να ομιλείς περί του Θεού, με κάποια μετριοφροσύνη και με φόβο και τρόμο. Διότι αυτά τα επιτεύγματα επιτελούνται πάντοτε κατά τρόπο μυστικό σ’εκείνους που έφθασαν στην κατάσταση ωρίμου ανδρός, κατά το μέτρο του αναστήματος του Χριστού.»

«Αλλιώς και νεκρούς ακόμη αν ανασταίνει κάποιος, και μύρια άλλα θαύματα αν επιδεικνύει, νά τον αποστρεφόμαστε και να τον μισούμε σαν δαίμονα»!
ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ; Η ΣΧΕΣΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΣΘΗΤΟ ΚΟΣΜΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΓΕΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
ΜΑΣ ΤΟ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΞΑΝΑ. 
Λογος 79ος
 ...Ο Θεός είναι φώς και εκείνοι όπου αξιώθηκαν να τον ιδούν όλοι τον είδαν ως φώς, και εκείνοι όπου τον έλαβαν ως φώς τον έλαβαν, ότι το φώς της δόξης αυτού έμπροσθεν αυτού προπορεύεται και χωρίς φώς δέν είναι δυνατόν να φανεί αυτός. Καί εκείνοι πού δέν είδαν το φώς του ουδέ εκείνον είδαν, ότι ο Θεός είναι το φώς και εκέινοι πού δεν έλαβαν το φώς του δέν έλαβαν ακόμη τη χάρι, διατί εκείνοι πού έλαβαν τη χάρι, έλαβαν φώς Θεού και Θεόν. Καθώς έιπεν αυτό το φώς ο Χριστός «ενοικήσω εν αυτοίς και εμπεριπατήσω». Αλλά εκείνοι πού δέν αξιώθησαν να λάβουν ή να πάθουν τούτο, όλοι αυτοί βρίσκονται υποκείμενοι εις τον νόμον πού εδώθη πρό της χάριτος, δούλοι και μαθηταί δούλων. Τέκνα παιδίσκης και υϊοί σκότους καν Βασιλείς είναι, κάν πατριάρχαι , κάν αρχιερείς, κάν ιερείς, κάν λαϊκοί, κάν μοναχοί, κάν ασκηταί , κάν ηγούμενοι.ότι όλοι εκείνοι πού κάθονται μέσα στό σκότος, είναι υϊοί σκότους και δέν θέλουν νά μετανοήσουν.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: