Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Ε.Ε. τρελάθηκε ;;

Δήλωση του υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup κ. Dijsselbloem (Ντάισελμπλουμ), όπως τη διαβάζω στην ιστοσελίδα της Καθημερινής:
" Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά..
ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους".

Λοιπόν
αν έχω, ας πούμε, ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα της Ισπανίας ή της Ιταλίας, καλά θα κάνω να τα στείλω κατά Γερμανία μεριά, και μάλιστα γρήγορα. Αλλιώς... Αν αυτό δεν προκαλέσει άδειασμα των τραπεζών του Νότου, τότε δεν ξέρω τι θα το κάνει. Και φυσικά μετά οι τράπεζες θα χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση. Πώς θα γίνει αυτό, εφόσον δε θα υπάρχουν πλέον μεγάλοι λογαριασμοί; Ποιος θα το πληρώσει; Μήπως θα γίνει ό,τι στην Κύπρο, δηλ. περιορισμοί στις αναλήψεις και στην κίνηση κεφαλαίων; Οπότε, ας πάω κι εγώ με τα 3000 ευρώ, να τα σηκώσω τώρα, να έχω κάτι να πορεύομαι.

Σε περίπτωση "εφόδου στις τράπεζες" ( "bank run", κατά το ελληνικότερον) και δεδομένης της έλλειψης ρευστού για να ικανοποιηθούν όλοι, τι θα γίνει; Οι 10 πρώτοι κερδίζουν και βγάζουν τα λεφτά τους, οι άλλοι έχουν λαμβάνουν... Ψυλλιάζομαι ότι ελλείψει ρευστού, θα απαγορευτούν οι συναλλαγές με μετρητά και θα επιβληθούν οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικού χρήματος. Έτσι κι αλλιώς οι λογαριασμοί των τραπεζών θα έχουν τα νούμερα, το μετρητό δεν θα υπάρχει. Ίσως και να ακυρωθεί η αξία όποιου φυσικού χρήματος δεν παραδοθεί στις τράπεζες μέσα σε x μέρες. (Πείτε με τρελό, αλλά ποιος θα πίστευε πριν ένα μήνα αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο;)

Επίσης, το αποκλειστικά ηλεκτρονικό χρήμα, έχει άλλο ένα τεράστιο πλεονέκτημα: "κουρεύεται" και "φορολογείται" ευκολότερα και όποτε θέλει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του λαού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: