Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Ζεστό σπίτι: Συμβουλές θέρμανσης και εξοικονόμησης


του Νικόλα Γεωργιακώδη 
 Τα βάλατε κάτω, υπολογίσατε το κόστος θέρμανσης για την κάθε εναλλακτική, συγκρίνατε τις προσφερόμενες μεθόδους και εν τέλει επιλέξατε αυτήν που σας συμφέρει. Αν όμως η κορυφή του παγόβουνου είναι η επιλογή του είδους θέρμανσης, το υπόλοιπο «βουνό» είναι να ξέρετε πώς θα κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό και παράλληλα το πορτοφόλι σας γεμάτο. Ακόμα και αν η θερμομόνωση της κατοικίας σας δεν είναι επαρκής, υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλίσετε την όσο το δυνατόν καλύτερη θέρμανση του χώρου σας, να περιορίσετε τις θερμικές απώλειες και εν κατακλείδι να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης, οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης και αν έχετε. Ποιοι είναι αυτοί; 

«Οι παρακάτω υποδείξεις μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα, χωρίς την ανάγκη να αποτανθούμε σε κάποιον επιτηδευματία, όπως π.χ. υδραυλικό ή εργολάβο. Αποσκοπούν στην μείωση των απωλειών του χώρου, την αύξηση των ηλιακών κερδών και την μείωση των απωλειών στα δίκτυα διανομής», αναφέρει σχετικά ο Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, Μηχανολόγος – Μηχανικός του ΕΜΠ  και Ενεργειακός Επιθεωρητής.

Ηλιασμός και αερισμός των χώρων Ο ήλιος – ακόμα και τον χειμώνα – μπορεί να γίνει σύμμαχός μας στην θέρμανση του σπιτιού, αρκεί να τον «χρησιμοποιήσουμε» σωστά. Τα ανοίγματα, όπως οι μπαλκονόπορτες ή τα παράθυρα, με νότιο προσανατολισμό (ή με απόκλιση 30 μοιρών ανατολικά η δυτικά αυτού), θα πρέπει να δέχονται την ηλιακή ακτινοβολία. "Με την μέθοδο του ηλιασμού εκμεταλλευόμαστε το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου", τονίζει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος. Συγκεκριμένα, μπορείτε να έχετε σηκωμένες τις τέντες και ανοικτά τα πατζούρια ή τα ρολά τις πρωινές ώρες από τις 10 μέχρι τις 3 το απόγευμα, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε μεγαλύτερα ηλιακά κέρδη. Κέρδη έχουν φυσικά και οι υπόλοιποι προσανατολισμοί, αλλά μικρότερα σε σχέση με τους νότιους. Ο αερισμός των χώρων είναι επίσης απαραίτητος και καλό θα ήταν να ολοκληρωθεί πριν τις δέκα το πρωί. «Η διάρκειά του εξαρτάται από το πόσα άτομα μένουν στο σπίτι, αλλά και από την ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα δύο άτομα σε εκατό τετραγωνικά μέτρα θέλουν λιγότερη ώρα αερισμού απ’ ότι περισσότερα άτομα», σημειώνει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος. Σε γενικές γραμμές πάντως, 15 με 20 λεπτά αρκούν.

Κοινές ώρες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης


Στις κεντρικές θερμάνσεις με αυτονομία (με χρονομετρητές ή θερμιδομετρητές), συνίσταται η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, σε κοινές ώρες προσυμφωνημένες από τους ενοίκους με την χρήση χρονοδιακόπτη. Για παράδειγμα από τις 12 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. «Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την υπερδιαστασιολογημένη λειτουργία του συστήματος λέβητα και καυστήρα. Σε περίπτωση που κάποιοι ένοικοι θέλουν μικρότερη διάρκεια θέρμανσης από αυτή που θα συναποφασιστεί, μπορούν να την επιτύχουν είτε κλείνοντας τον θερμοστάτη του διαμερίσματός τους ή ρυθμίζοντάς τον σε χαμηλότερη θερμοκρασία ώστε να σταματήσει η θέρμανση του χώρου νωρίτερ ή κλείνοντας τις θερμοστατικές κεφαλές των θερμαντικών σωμάτων, όπου αυτά υπάρχουν», σημειώνει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος.

Στην περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων χωρίς αυτονομία τώρα, σύνηθες είναι το φαινόμενο τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας να υπερθερμαίνονται και τα αντίστοιχα των τελευταίων ορόφων να… κρυώνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την χρήση της κεντρικής θέρμανσης για περισσότερες ώρες, φυσικά με το αντίστοιχο κόστος λειτουργίας να επιβαρύνει όλους τους ενοίκους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνουμε την ισοστάθμιση του δικτύου ανά κλάδο, με το μερικό κλείσιμο των βανών που είναι κοντά στον λέβητα ή τον κυκλοφορητή, όπως επίσης και των βανών των θερμαντικών σωμάτων των κάτω ορόφων», εξηγεί ο κ. Γιαννακανδρόπουλος.

«Έξυπνη» χρήση των κλιματιστικών μονάδων Η ιδανική χρονική στιγμή για να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό, είναι τις ώρες που η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη ή όταν τις εξωτερικές μονάδες τις «βλέπει» ο ήλιος. Ο λόγος; «Με αυτόν τον τρόπο τα απλά κλιματιστικά – inverter ή αντλίες θερμότητας- αποδίδουν μεγαλύτερη θερμική ισχύ στον εσωτερικό χώρο και με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση ανά μονάδα αποδιδόμενης ενέργειας. Λειτουργούν δηλαδή με μεγαλύτερο COP – συντελεστή συμπεριφοράς», αναφέρει.

Θερμομόνωση των σωλήνων διανομής* Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στα δίκτυα των κλιματιστικών μονάδων είτε στο δίκτυο σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης με υλικά τύπου armaflex (δείτε τα εδώ) ή άλλα κατάλληλα μονωτικά υλικά, είναι κάτι που αφενός μπορείτε να κάνετε μόνοι σας αφετέρου θα μειώσει αρκετά τις απώλειες μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων, που προκαλούνται από την φθορά της υπάρχουσας μόνωσης ή τις απώλειες του δικτύου διανομής θέρμανσης (κεντρικής ή ατομικής).

* Σε διελέυσεις από εξωτερικούς ή μη θερμαινόμενους χώρους.
Κρατήστε την ζέστη μέσα Ζέστης… φαεινότερο, ότι οι χαραμάδες στα κουφώματα «χαλάνε» την ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι, επομένως η μείωση του αθέλητου αυτού αερισμού με την σφράγιση των χαραμάδων είναι αναγκαία. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και πάνω από τα ξύλινα κουτιά των ρολών στις μπαλκονόπορτες, στο κάτω μέρος της εξώπορτας ή στην περίμετρο των ξύλινων κουφωμάτων, τοποθετώντας aerostop. Όσον αφορά τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου (χωνευτά ή επάλληλα), θα πρέπει να τα ελέγξετε και αν διαπιστώσετε ότι τα «βουρτσάκια» στην κάσα τους έχουν φθαρεί, να τα αντικαταστήσετε με νέα.

Μια ακόμα εναλλακτική, είναι το κλείσιμο των πατζουριών ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, αλλά και όλες τις ώρες κατά τις οποίες δεν έχουμε ηλιασμό (βλ. παραπάνω) ή όταν δεν απαιτείται φυσικός φωτισμός στον χώρο. Προσοχή όμως, μην κλείνετε τα πατζούρια τις ώρες που ο ήλιος «βλέπει» το άνοιγμα (παράθυρο ή μπαλκονόπορτα).

Διατηρείτε το δάπεδο ζεστό Είναι αρκετά εύκολο η θερμότητα που έχουμε στο σπίτι να «αποδράσει» μέσα από τα δάπεδα, ιδιαίτερα αν μένουμε σε ισόγειο πολυκατοικίας ή πάνω από πιλοτή. Η χρήση χαλιών και μοκετών λοιπόν, βοηθάει αρκετά στο να κρατήσουμε την ζεστασιά του σπιτιού. Ακόμα και αν δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή η αύξηση της θερμοκρασίας με την χρήση χαλιών ή κουρτινών, αισθανόμαστε καλύτερα γιατί δεν «χάνουμε» θερμότητα από τον χώρο μας προς τους αμόνωτους τοίχους. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: