Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Κλείνει το Ιδρυμα Τσαρούχη!



Ενωμένοι απέναντι στην κρίση δηλώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Ιδρυμα Τσαρούχη. Χθες, με αφορμή τη νέα μεγάλη έκθεση για τον σπουδαίο Ελληνα εικαστικό, ανακοινώθηκε η συνεργασία των δύο πολιτιστικών οργανισμών, αφού λόγω σοβαρών κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα Τσαρούχη λήφθηκε η απόφαση να συστεγαστούν έως ότου βρεθούν οι πόροι για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

«Ο Τσαρούχης, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος μου» τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αγγελος Δεληβοριάς, «αποτελεί ένα ανεξάντλητο κεφάλαιο της νεοελληνικής δημιουργίας. Είμαι σίγουρος πως αυτή τη συνεργασία κάποια στιγμή θα την είχε ευχηθεί και ο ίδιος Τσαρούχης».

Εδώ και λίγο καιρό όλα τα έργα του Τσαρούχη βρίσκονται σε ειδική αποθήκη υψηλών προδιαγραφών του μουσείου. Στόχος του πολιτιστικού ιδρύματος είναι να αξιοποιήσει όλο αυτό το πλούσιο καλλιτεχνικό υλικό, διοργανώνοντας θεματικές παρουσιάσεις.


Εκθεση έργων

Η αρχή γίνεται από αύριο, εγκαινιάζοντας στην οδό Πειραιώς την έκθεση με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης - Μελέτες για 17 θέματα».

Στο επίκεντρο αυτής μπαίνει ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο γνωστός εικαστικός, αλλά και το... τελετουργικό που ακολουθούσε όταν επεξεργαζόταν ένα θέμα. Σχέδια άλλοτε πρωτόλεια και άλλοτε ώριμες ασκήσεις, αλλά και ολοκληρωμένα ζωγραφικά έργα και σπουδές αποκαλύπτουν σε βάθος τη δημιουργική διαδικασία του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

«Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς του», εξήγησε η κυρία Νίκη Γρυπάρη, ανιψιά του ζωγράφου και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη, «ήταν οι σπουδές του. Ποτέ δεν έκανε ένα έργο τελειωμένο από την αρχή» τόνισε εκθειάζοντας το καλλιτεχνικό μεγαλείο του Τσαρούχη. «Ακόμη με εκπλήσσει η ικανότητά του. Παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε καλά μαθηματικά, μπορούσε να φτιάχνει τα σκηνικά με ακρίβεια και να δίνει στους εργάτες τις ακριβείς διαστάσεις χωρίς να κάνει λάθος».


Θεματικές ενότητες

Γνωστές θεματικές ενότητες των έργων του όπως η «Θυσία της Ιφιγένειας», η «Μεγάλη Αναχώρηση», το «Γράμμα», οι «Τέσσερις εποχές», οι «Δώδεκα μήνες» αλλά και οι «Ναύτες» παρουσιάζονται στο δεύτερο όροφο του πολιτιστικού ιδρύματος.

Ο τρόπος με τον οποίο συνελάμβανε το περιεχόμενο του εκάστοτε έργου φαίνεται ολοκάθαρα στον πίνακά του με τίτλο «Δυο άνδρες με φτερά πεταλούδας», όπου ο γνωστός καλλιτέχνης έβαλε τα μοντέλα του να ποζάρουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συνήθιζαν να φωτογραφίζονται οι ποδοσφαιριστές στις επαγγελματικές λήψεις. «Είχε μεγάλο αρχείο αθλητικών εφημερίδων, το οποίο εμπλούτιζε συνεχώς» τόνισε η κυρία Γρυπάρη.

Από τις ωραιότερες δημιουργίες που εκτίθενται είναι και τα σχέδια του Τσαρούχη με πρωταγωνίστρια την κόρη του Λίνου Πολίτη, τη Δέσποινα.

«Τη θαύμαζε πολύ και τη θεωρούσε ιδιαίτερα όμορφη γυναίκα» υποστήριξε η κυρία Γρυπάρη. Δίπλα στα σχέδια, μια σπάνια φωτογραφία της νεαρής να ποζάρει. Ακόμη, μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκονται μια καρέκλα που είχε χαρίσει στον Τσαρούχη ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ένα έργο που συνήθιζε να το αποκαλεί «Γιαλαντζί Βερμέρ». Τέλος, μεταξύ των προσωπικών του αντικειμένων περιλαμβάνονται μια φωτογραφική μηχανή αλλά και η παλέτα του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο πέντε από τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός ανήκει στο Ιδρυμα Τσαρούχη.

«Εχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή των έργων του, ωστόσο πιστεύουμε πως δεν τα έχουμε βρει όλα, αφού πρέπει να υπάρχουν και άλλα σε ιδιωτικές συλλογές που δεν έχουν εντοπιστεί» υποστήριξε η κυρία Γρυπάρη.

Infο: H έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης - Μελέτες για 17 θέματα» ανοίγει τις πύλες της για το κοινό αύριο στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου. Εως τις 31 Μαρτίου.


Το μουσείο που συντηρούσε ο διάσημος εικαστικός με τη σύνταξή του

Το κτίριο της οδού Πλουτάρχου στο Μαρούσι ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 30 χρόνια. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με δώμα που σχεδίασε και επιμελήθηκε ο ίδιος ο εικαστικός. Σε αυτό δώρισε το σύνολο των έργων που είχε στην κατοχή του με δύο διαδοχικές δωρεές το 1981 και το 1987, όπως επίσης και το πλούσιο αρχείο του.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, μια και το κτίριο πλέον δεν μπορεί να φιλοξενεί το πλούσιο υλικό του Τσαρούχη. «Θα μπορούσαμε να το κλείσουμε πολύ καιρό πριν, προσπαθούσαμε όμως να είμαστε αισιόδοξοι» υποστήριξε η πρόεδρος του ιδρύματος.

«Πρέπει να γίνουν οικοδομικές παρεμβάσεις και, έως ότου αυτές ολοκληρωθούν, τα έργα πρέπει να μείνουν στο μουσείο». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω του ότι το ίδρυμα είναι πολιτιστικός οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, δεν έχει πάρει ποτέ επιχορηγήσεις από το κράτος. «Οσο ζούσε ο Τσαρούχης, το συντηρούσε με τη σύνταξή του. Μετά πήραμε από το υπουργείο Πολιτισμού 20.000.000 δραχμές κι αυτό ήταν όλο. Το ίδρυμα βγάζει τα έξοδά του από το πωλητήριο, τις εκθέσεις αλλά και τα δικαιώματα των έργων του» είπε η κυρία Νίκη Γρυπάρη.


Γιώτα Βαζούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: