Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Επτακόσια κιλά ελιές!


Επτακόσια κιλά ελιές μαζεύτηκαν στα τρία πρώτα ελιομαζέματα. Περίπου εκατό κιλά λάδι θα βγούνε και δόθηκαν άλλα ογδόντα κιλά βρώσιμες ελιές! Και συνεχίζουμε. Η προσπάθεια πλέον γίνεται από κοινού με τον συνεταιρισμό "Βλαστό" και τον "Αγρό" Ελληνικού, καθώς και όσους άλλους εθελοντές σπεύδουν να βοηθήσουν και να πάρουν κι αυτοί ένα μερίδιο από τον καρπό των έργων τους. Το υπόλοιπο μέρος θα δοθεί στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και στα συσσίτια της Αγίας Βαρβάρας. ΄



Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζεύοντας ελιές στις πλατείες της πόλης μας. Για το σημείο συνάντησης επικοινωνείστε με τον αριθμό 6937450659 ακόμη και το ίδιο πρωί.
Ασφαλώς υπάρχει θέμα με την ημέρα του μαζέματος, αφού από την αρχή είχε οριστεί η Κυριακή ως ημέρα δράσης. Η ο κανόνας της χρυσής τομής επιβάλλει να κάνουμε και τα δύο. Όσοι μπορούν το Σάββατο να συμμετέχουμε από κοινού με τις δύο συνεργαζόμενες ομάδες και όσοι μπορούν την Κυριακή να συντονιζόμαστε μόνοι μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και το προϊόν να συγκεντρώνεται συυνολικά και τις δύο ημέρες και να οδηγείται για το ελειοτριβείο ή να διανέμεται για "φτιάξιμο".
Πρώτη δοκιμή έγινε το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Νοεμβρίου. Το Σάββατο συμμετείχαμε στο μάζεμα από κοινού με τις άλλες συνεργαζόμενες ομάδες στη γωνία Αεροπορίας και Χανίων, ενώ την Κυριακή τέσσερα μέλη μας συνέχισαν το μάζεμα στην πλατεία Αγίας Τριάδας.
Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν ποιά ημέρα τους εξυπηρετεί καλύτερα ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός.

Συνταγή
Για να "φτιάξουμε" τις βρώσιμες ελιές υπάρχουν πολλοί τρόποι. Η Μακρίνα μάς έστειλε μια πολύ εύκολη συνταγή που δεν απαιτεί καθόλου κόπο:
Αρχικά πλένουμε τις ελιές και τις χαράζουμε με ένα ξυραφάκι. Αν υπάρχει κοφτερό κεραμικό μαχαίρι ακόμη καλύτερα. Προσοχή γιατί το ζουμί βάφει και βγαίνει δύσκολά!
Έπειτα τις ρίχνουμε σε ένα δοχείο με νερό.
Αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, ώσπου οι ελιές να ξεπικρίσουν (περίπου είκοσι ημέρες).
Βάζουμε σε ένα δοχείο τις ελιές και προσθέτουμε ένα μεγάλο ποτήρι καλό ξύδι και άλλο ένα ποτήρι αλάτι διαλυμένο σε νερό (για τρία με πέντε κιλά ελιές). Συμπληρώνουμε νερό και τις αφήνουμε για δύο τρείς ημέρες για να συντηρηθούν με το αλάτι.
Τις βγάζουμε και τις καταναλώνουμε προσθέτοντας λάδι ή ξύδι ή λεμόνι ή άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
Η Μακρίνα προσθέτει λίγο καρότο, μια πιπεριά, ίσως και λίγο τουρσί για να γίνει πιο γευστικό το μίγμα.

πηγή
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: