Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ακραμ Καν


  «Desh», Akram Khan «Desh», Akram Khan Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό χορογράφος Άκραμ Καν επιστρέφει στην Αθήνα με την πιο προσωπική του δουλειά, την τελευταία του παράσταση «Desh», για έξι μόνο παραστάσεις, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107 -109). Ημέρες παραστάσεων 5 με 10 Δεκεμβρίου 2012.
Desh στη βεγγαλική γλώσσα σημαίνει «πατρίδα». Στο νέο του έργο ο φημισμένος Βρετανός χορευτής και χορογράφος, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, αποτολμά ένα παραμυθένιο ταξίδι αναζήτησης της πα¬τρογονικής γης αλλά και της ταυτότητάς του. Επικό και ταυτόχρονα οικείο, το πιο προσωπικό μέχρι στιγμής έργο του Άκραμ Καν χαρα¬κτηρίστηκε από τους κριτικούς αριστούργημα. Το «Desh» είναι το πρώτο σόλο του πολυβραβευμένου χορογράφου που, μόνος στη σκηνή για 80 λεπτά, μεταμορφώνεται αέναα, ξετυλίγοντας μια μυθική αφήγη¬ση που καταλύει τα όρια χώρου και χρόνου. Ποιητικό και χιουμορι¬στικό, το έργο συνδέει το μύθο και την τεχνολογία, την πολιτική και την οικογένεια, το προσωπικό και το συλλογικό.
Πλαισιωμένος από μια ομάδα διακεκριμένων συνεργατών, όπως ο Tim Yip (Όσκαρ για την ταινία «Τίγρης και Δράκος»), ο Καν συνεπαίρνει τους θεατές σε μια οδύσσεια, έναν κόσμο βίαιο και τρυφερό, κωμικό και τραγικό, μυθικό και σύγχρονο. Ένα ταξίδι μεγάλης συναισθηματικής έντασης και εικαστικής ομορφιάς, το «Desh» θεωρείται το καλύτερο έργο του Καν, μετά από μια σειρά εντυπωσιακών συνεργασιών (Sylvie Guillem, Juliette Binoche, Αnish Kapoor, αλλά και Danny Boyle για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου).
Το «Desh» αντλεί από διάφορες ιστορίες σχετικά με τη γη, το έθνος, την αντίσταση και τη σύγκλιση που συμβαίνει μέσα στο σώμα και στη φωνή ενός ανθρώπου που αναζητά την ισορροπία του σε έναν ασταθή κόσμο.
 Κάτι μεταξύ Μπρους Λι και Τζόνι Ντεπ

Δεν υπάρχουν σχόλια: