Μία παραδοσιακή, εύκολη συνταγή για ένα πολύ νόστιμο ελιόψωμο.
Υλικά για 6 ψωμάκια:
500 γρ αλεύρι από σκληρό σιτάρι για ψωμί χωριάτικο
1 φακελάκι μαγιά ξερή
½ κουταλάκι αλάτι
1 1/3 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
10 ελιές Καλαμών
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό. Αφήνουμε να ζυμωθεί καλά, 5-6 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 ακόμα,μέχρι να ενσωματωθούν καλά οι ελιές μέσα στη ζύμη, πασπαλίζουμε τη ζύμη με ελάχιστο αλεύρι και την αφήνουμε για μισή ώρα, μετά την χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά ελιόψωμα.
Τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στους 50ο για να φουσκώσουν, δυναμώνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Για να δοκιμάσουμε αν ψήθηκαν γυρνάμε ένα ψωμάκι ανάποδα και το χτυπάμε ελαφρά, αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν ελαφρά.
πηγή
500 γρ αλεύρι από σκληρό σιτάρι για ψωμί χωριάτικο
1 φακελάκι μαγιά ξερή
½ κουταλάκι αλάτι
1 1/3 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
10 ελιές Καλαμών
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό. Αφήνουμε να ζυμωθεί καλά, 5-6 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 ακόμα,μέχρι να ενσωματωθούν καλά οι ελιές μέσα στη ζύμη, πασπαλίζουμε τη ζύμη με ελάχιστο αλεύρι και την αφήνουμε για μισή ώρα, μετά την χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά ελιόψωμα.
Τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στους 50ο για να φουσκώσουν, δυναμώνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για μισή ώρα περίπου.
Για να δοκιμάσουμε αν ψήθηκαν γυρνάμε ένα ψωμάκι ανάποδα και το χτυπάμε ελαφρά, αν κάνει κούφιο ήχο είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν ελαφρά.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου