Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Η μάχη της Κρήτης με τσικουδιές!



Οταν η Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αθήνα, βρέθηκε ενώπιον των μεζέδων που είχαν ετοιμαστεί προς τιμήν της στο μπουφέ του Μεγάρου Μαξίμου, αρνήθηκε να «τσιμπήσει κάτι», με τη δικαιολογία ότι είχε φάει «νωρίτερα, στο αεροπλάνο» που τη μετέφερε στην χώρα μας. Ετσι, τα γιουβαρλάκια, τα καναπεδάκια και τα λοιπά εδέσματα έμειναν αμανάτι και τελικά πετάχτηκαν... άδοξα στα σκουπίδια.

Ομως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία της ελληνικής κουζίνας, άλλο γιουβαρλάκια κι άλλο «τση Κρήτης το οφτό»! Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να το επιβεβαιώσει και ο Ραλφ Χόπε, ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Spiegel», ο οποίος από την αίθουσα του δεύτερου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, όπου επρόκειτο να δικαστεί, βρέθηκε χωρίς να το καταλάβει ενώπιος ενωπίω με ένα ψητό αρνάκι και -βέβαια- με άφθονη ρακή. Στο πλαίσιο ενός άνευ προηγουμένου για τον ίδιο γκριλ πάρτι που οργάνωσαν εν ριπή οφθαλμού προς τιμήν του οι ενάγοντες, και το οποίο ουδόλως θύμιζε κάτι από... Oktoberfest.

Το ταξίδι του Χόπε στη χώρα μας όμως και κυρίως η γνωριμία του με την περίφημη «ελληνική φιλοξενία» δεν θα αποτελούσαν πραγματικότητα αν στο τιμόνι της χώρας δεν βρισκόταν ο... Μεγάλος Τιμονιέρης. Ο λόγος βέβαια για τον Γιώργο Α. Παπανδρέου -κατά κόσμον ΓΑΠ- που ήδη από την άνοιξη του 2010 είχε φτάσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης. Η κρίση -που μέχρι εκείνη την εποχή- αποτελούσε είδηση που αφορούσε το εξωτερικό, ξαφνικά άρχισε να εξελίσσεται σε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και με την Ελλάδα να απειλείται ανοικτά πια με έξοδο από την ευρωζώνη, ο κόσμος ξεκίνησε να πλημμυρίζει το Σύνταγμα. Ενώ την ίδια στιγμή το να βρει κανείς δωμάτιο στα ξενοδοχεία πέριξ της αθηναϊκής πλατείας έμοιαζε το ίδιο δύσκολο με το να βρει σήμερα κάποιος δουλειά! Αιτία; Η προσέλευση δεκάδων δημοσιογράφων από το εξωτερικό που από την ασφάλεια του μπαλκονιού τους κάλυπταν τα γεγονότα του Συντάγματος. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ραλφ Χόπε, ο οποίος μιλά με πολύ κόσμο και συγκεντρώνει μαρτυρίες προκειμένου να αποτυπώσει στο «Spiegel» το πώς έφτασε η Ελλάδα στο σημείο μηδέν. Το «αποκλειστικό» τελικά γεννήθηκε από τα λεγόμενα ενός πατέρα τεσσάρων κοριτσιών, ο οποίος εν μέσω άλλων περιέγραψε στον Γερμανό δημοσιογράφο την προσωπική εμπειρία του από την Κρήτη. Εκεί που παλιότερα, όπως είπε, οι κτηνοτρόφοι ένωναν τα κοπάδια των προβάτων που είχαν, προκειμένου να κερδίσουν υψηλότερες επιδοτήσεις από τους κοινοτικούς ελεγκτές!

Το «Spiegel» δεν έχασε την ευκαιρία. Τον Απρίλιο του 2010 δημοσίευσε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο πολλαπλασιασμός των προβάτων», το οποίο βέβαια έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Χόπε. Το περιοδικό κυκλοφορεί και το δημοσίευμα προκαλεί αίσθηση. Οκτώ μήνες μετά όμως, η αστυνομία του Αμβούργου καλεί στα γραφεία της τον Γερμανό δημοσιογράφο κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Κρήτης. Τον Χόπε μήνυσαν τα μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων του Νομού Ηρακλείου για δυσφήμηση και συκοφαντική προσβολή. Η δίκη ορίζεται τελικά για το καλοκαίρι του 2012 και ο Χόπε ως πειθαρχημένος Γερμανός πολίτης εμφανίζεται στην Κρήτη. Τι κι αν είχε ετοιμάσει ολόκληρη απολογία όμως; Οι δύο δικηγόροι και η δικαστίνα μέσα σε ελάχιστα λεπτά συμφωνούν ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος και ότι οι Κρητικοί δεν δικαιούνταν να εγείρουν αγωγή. Τα λεπτά που ακολούθησαν όμως δεν ήταν όπως ακριβώς τα είχε προσχεδιάσει ο δημοσιογράφος. Βγαίνοντας έξω από το δικαστήριο, βλέπει να τον περιμένουν οι τέσσερις ενάγοντές του, των οποίων η συμπεριφορά μάλιστα είναι ιδιαιτέρως φιλική απέναντί του. Αφού του συστήνονται και ξεκαθαρίζουν ότι δεν είχαν «κακές προθέσεις», του προτείνουν μάλιστα να τον ξεναγήσουν στο νησί. Ο Χόπε σκέφτηκε -αρχικά- να αρνηθεί. Κι αυτό, γιατί η διερμηνέας έσπευσε να του εξηγήσει ότι το «όχι» σε ανάλογες προτάσεις στην Κρήτη μεταφράζεται ως προσβολή.


Τσιμπούσι με υγρό πυρ (ρακή) και κοψίδια

Ο Ευστράτιος, ο Μανώλης, ο Κώστας και ο Διόνυσος αναλαμβάνουν άμεσα δράση! Ο τελευταίος δε, για να δείξει εμπράκτως πόσο τιμά τον καλεσμένο, σφάζει μπροστά του ένα αρνί και το ψήνει στη φωτιά! Ο Μανώλης φέρνει ρακή και αρχίζει να πίνει, μια, δυο, τρεις, όλες «στην υγειά του ξένου», που ήρθε για να μάθει τα πάντα για την Κρήτη. Συμμετέχουν κι άλλοι δύο, ενώ ο Χόπε, μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά, μπαίνει στο... οινο-πνεύμα του βουκολικού πάρτι, αν και δεν ενθουσιάζεται ούτε με το κρέας -του θυμίζει «υγρή φλοκάτη»- ούτε με τη ρακή, που την παρομοίασε με «υγρό πυρ». Σε τι κατάσταση κατηφόρησε τελικά ο Χόπε τον Ψηλορείτη παραμένει άγνωστο, αν και εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς σε τι κατάσταση περιήλθε το στομάχι του. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο: Αποδείχτηκε πιο καταδεκτικός από τη Frau Μέρκελ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: