Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αγιορείτικη Συνταγή Μπακαλιάρου


Στα μοναστήρια ο παστός μπακαλιάρος ήταν πολύ συνηθισμένο φαγητό, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους των νηστειών εφόσον επιτρεπόταν η κατανάλωση ψαριών.
Αυτή η συνταγή είναι ένα είδος πηχτής με ιδιαίτερα ελαφριά γεύση που μπορεί να σερβιριστεί ακόμη και το καλοκαίρι.




Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο (να ξαλμυρίσει 9 ώρες)
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
5-6 σπυριά μπαχάρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό δύο μέτριων λεμονιών

Εκτέλεση
Σιγοβράστε τα κρεμμύδια με ένα ποτήρι του κρασιού νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Βγάλτε τα κρεμμύδια και τοποθετήστε στον πάτο της κατσαρόλας τον μπακαλιάρο.
Τακτοποιήστε από πάνω τα κρεμμύδια, ρίξτε το μπαχάρι, το ελαιόλαδο, 1 ποτήρι του κρασιού νερό και σιγοβράστε τα για 15 λεπτά σε ανοιχτή κατσαρόλα.
Περιχύστε το φαγητό με το χυμό των λεμονιών και αφήστε το να πάρει μία ακόμη βράση.
Σερβίρεται ζεστό σε βαθιά πιάτα.
Αν το αφήσετε να κρυώσει, θα έχετε ένα είδος ψαροπηχτής που μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: