Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η Γερμανία κέρδισε 100 δις από την κρίση



Από τις στήλες της «Bild» προήλθε η κυνικότερη ομολογία για το πόσο επωφελήθηκε η Γερμανία από την κρίση της Ελλάδας και της ευρωζώνης. «Οι οικονομίες του μεσογειακού Νότου φλέγονται, οι πολίτες υποφέρουν και η Γερμανία κερδίζει απίστευτα ποσά», γράφει η εφημερίδα σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έχει κερδίσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια από την εξοικονόμηση δαπανών, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού του Βερολίνου.
«Το ποσό υπερβαίνει κατά πολύ τα 47 δισ. βοήθειας στην Ελλάδα», ομολόγησε… ανερυθρίαστα η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανάλυση της Bremen Landesbank. Συνυπολογίζοντας την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της Γερμανίας αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι από την κρίση της ευρωζώνης δεν επωφελήθηκε μόνο το γερμανικό κράτος αλλά και οι Γερμανοί καταναλωτές, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα χάρη στα χαμηλά επιτόκια. Κερδισμένοι βγήκαν ακόμη ο τομέας των ακινήτων, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, αλλά κυρίως οι γερμανικές τράπεζες, που δανείζονται από την ΕΚΤ με 0,75%. Δηλαδή με το ίδιο επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών
Ο παλαίμαχος σέντερ φορ της Αγγλίας, Γκάρι Λίνεκερ, είχε δώσει το δικό του ορισμό για το ποδόσφαιρο: «Είναι το παιχνίδι στο οποίο αγωνίζονται 22 παίκτες και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία». Αντίστοιχος ορισμός θα μπορούσε να δοθεί και για την κρίση του ευρώ. Τα ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια, σε αντίθεση με τους τίτλους της Ισπανίας ή της Ιταλίας, όπου τα spreads έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Είναι φανερό ότι η Ευρώπη έχει χωρισθεί στα δύο. Από τη μια πλευρά είναι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, και από την άλλη οι «αδύναμοι κρίκοι» του ευρώ. Η διαφορά αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, καθώς υπάρχουν πλέον οικονομίες δύο ταχυτήτων, καταργώντας στην πράξη την έννοια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της περιφέρειας. Χρησιμοποιήθηκε ως «Δούρειος Ιππος» για να κυριαρχήσουν οι αγορές στην ευρωζώνη και τώρα έχει μείνει χωρίς χρήματα και συμμάχους. Ωστόσο, έχει τις δυνατότητες να ξεφύγει από το βάλτο της ύφεσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και θα αναπτύξει συνεργασίες με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης, από την οποία το Βερολίνο μετράει κέρδη δισεκατομμυρίων…
Ε.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: