Σε μια περισσότερο «θρησκευτική» παρά οικονομική σύγκρουση εξελίσσεται η κόντρα σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης, όπως υποστηρίζει σε άρθρο του ο βρετανός αρθρογράφος του BBC Radio 4, Κρις Μπόουλμπι.
Λίγο πολύ ο Μπόουλμπι θεωρεί πως η σύγκρουση για το ενιαίο νόμισμα έχει αναδειχτεί σε έναν οικονομικό “πόλεμο” ανάμεσα στις «χαλαρές» Καθολικές χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) και τα «αυστηρά» Προτεσταντικά κράτη της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία).
Κι εξηγεί: «Παρά την εκκοσμικοποίηση της εκκλησίας στη Γερμανία, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν την σκέψη του μέσου Γερμανού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Γερμανική λέξη schuld χρησιμοποιείται εξίσου για να δηλώσει την έννοια «χρέος», όσο και την λέξη «αμαρτία», σαν το χρέος να αποτελεί, για τους Λουθηρανούς ένα αμάρτημα για το οποίο όλοι όσοι δανείζονταικαι χρωστάνε πρέπει να λογοδοτούν», σημειώνει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Σήμερα, περίπου 24.2 εκατομμύρια Γερμανοί είναι προτεστάντες Λουθηρανοί, ενώ 24.9 εκατομμύρια είναι καθολικοί. «Ο διαχωρισμός αυτός είναι εμφανής στα υψηλά στρώματα της Γερμανικής πολιτικής σκηνής: τόσο η Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο -πρώην Λουθηρανός πάστορας- πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ, μεγάλωσαν σε πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και γαλουχήθηκαν με αυστηρά προτεσταντικές απόψεις», επισημαίνει ο Μπόουλμπι, προσθέτοντας πως «η στάση τους απέναντι στην κρίση στην ευρωζώνη έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί τους, οι καγκελάριοι Χέλμουτ Κολ και Κόνραντ Αντενάουερ: ήταν καθολικοί στο θρήσκευμα, πιο ανοικτόμυαλοι και υπέρμαχοι μιας ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης».
Προκειμένου να δούμε πόση σημασία παίζει η λουθηρανική αυστηρότητα στις οικονομικές απόψεις, τη διάσπαση της ευρωζώνης και τη δημιουργία μιας νέας νομισματικής ένωσης που θα αποτελείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, πρότεινε επίσης ο (προτεστάντης) πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Όλαφ Χένκελ με την προοπτική οι τρεις βόρειες χώρες να έχουν το δικό τους νόμισμα, αφήνοντας τα άλλα κράτη να ταλαιπωρούνται μέσα στο ευρώ.
Το θέμα είναι πως την περιβόητη αυτή «οικονομική λιτότητα» έχουν αρχίσει να ενστερνίζονται ακόμη και εκπρόσωποι ενός πιο ήπιου οικονομικού σχεδιασμού, όπως ο Γερμανός αναλυτής Στέφαν Ρίχτερ. «Ο υπερβολικά χαλαρός «Καθολικισμός», σε δημοσιονομικό επίπεδο, μπορεί να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση ενός κράτους, ακόμη και στον αιώνα που ζούμε», σημειώνει ο Ρίχτερ που είναι βέβαιος πως «αν ζούσε σήμερα ο Λούθηρος θα απαιτούσε μια ευρωζώνη όπου δεν θα είχαν θέση ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν προβεί προηγουμένως σε όλες τις απαραίτητες οικονομικές Μεταρρυθμίσεις».
«Λέτε να προαλείφονται οικονομικές εξελίξεις;», αναρωτιέται το βρετανικό ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως ίσως αυτές να κορυφωθούν το 2017, όταν η Γερμανία θα γιορτάσει τα 500 χρόνια από την «Μεταρρύθμιση» του Μαρτίνου Λούθηρου με την καγκελάριο Μέρκελ να έχει ήδη υποσχεθεί πανηγυρικούς εορτασμούς αξίας 35 εκατ. ευρώ.
«Το ερώτημα όμως είναι, θα υπάρχει ενιαίο νόμισμα μέχρι τότε;», αναρωτιέται ο Μπόουλμπι.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου